Annons
Artiklar > Pentax K-3 III är äntligen klar – har rekordstor sökare

Pentax K-3 III är äntligen klar – har rekordstor sökare

Ett halvår försenad kommer nu äntligen Pentax K-3 Mark III – APS-C flaggskeppet.

Pentax vänder sig till dem som föredrar spegelreflex framför spegelfritt och har bland annat försett kameran med en större och ljusare sökare.

Pentax K-3 Mark III kommer har  en APS-C-sensor med 26 megapixel. Troligtvis i grunden samma sensor som används i flera Fujifilm-modeller, men med ett annat färgfilter. Sin vana trogen är sensorn naturligtvis bildstabiliserad.

K-3 III har en större optisk sökarbild än föregående modell. Förstoringen är 1,05 gånger  (0,7x jämfört med småbild), vilket sägs vara marknades största. Som jämförelse har Nikon D500 och Canon Eos 7D Mark II båda 1,0 gångers förstoring. Sökaren i K-3 III ger en bild 10 procent ljusstarkare sökarbild än föregånde modell.

Kameran kan ta 12 bilder per sekund med låst fokus och 11 bilder/s med kontinuerlig AF.

Autofokussystemet har utvecklats och den nya fokusmodulen kallas Safox 13 och har 101 fokuspunkter varav 25 är korsformade. Autofokusen uppges fungera i så svagt ljus som -4 EV.

Videofunktionen har naturligtvis fått radikalt förbättrade specifikationer jämfört med K-3 II, men är ändå inte i klass med exempelvis Fujifilm X-T4. Det går att lagra 4K-video i 30p eller 24p. Med full-HD når man upp till 60p.

Nytt är också en pekskärm på baksidan. Den är 3,2 tum stor.

Med hjälp av en adapter kan man montera äldre Pentax-objektiv med skruvgänga.

Det finns en lång rad tillbehör till K-3 III, det vanligaste lär blir batterigreppet som heter D-BG8.

Pentax K-3 III kostar cirka 22 800 kronor inklusive moms i butik. Kameran kommer också säljas i ett mer exklusivt paket som kallas "premium kit" där bland annat batterigrepp och läderrem ingår.Publicerad 2021-03-31. Läst av 3190 personer.

22 Kommentarer

Anders F. Eriksson 2021-03-31 20:44  
Kul att de satsar på bra optisk sökare, men frågan är hur relevant det är nu med spegelfria som har lika bra, eller bättre sökare för mindre pengar (tänker på Fuji X-T4 framför allt). Tror inte det här blir modellen som räddar Pentax, men några märkesentusiaster kommer förstås köpa den.

Jag gillar Pentax, men de har tyvärr halkat efter en hel del i utvecklingen och jag har svårt att se att de kommer att överleva särskilt länge till (men jag har haft fel många gånger förut).
Svar från froderberg 2021-03-31 20:51
Det är svårt att behålla sina kunder och nästan omöjligt att rekrytera nya kunder när utvecklingstakten är så låg som den är för Pentax.

Andra små tillverkare som Leica och Hasselblad kommer med betydligt fler nya produkter för att de har ägare som trycker in mer pengar. Många hade nog hoppats för att Ricoh skulle satsa mer på Pentax.
DonThomaso84 2021-03-31 20:55  
Äntligen kom den! Har snackats upp länge från Pentax sida. Jag är nog en av de få potentiella köparna med min nuvarande K-3 II och många DA Limited och DA* objektiv. K-3 II gav jag 8000kr för ny 2016, så man får säga att prisökningen är ganska kraftig.

För några år sen verkade DSLR helt ute, men nu är det ju i princip bara Pentax kvar som satsar på DSLR, speciellt i APS-C formatet (Nikon kanske?). En liten nisch som kanske kan tillåtas leva vidare, om Ricoh ser kameradivisionen som en hobby som mer ska gå runt än att generera pengar...

Det märkligaste med K-3 III tycker jag är att den saknar en vridbar skärm. Lösningen från K-1 borde varit nära tillhands kan man tycka.
Svar från froderberg 2021-03-31 21:07
Kan tänka mig att konkurrensen från de spegelfria kamerahusen som oftast är mindre gjort att Ricoh inte vågat satsa på en utrymmeskrävande vridbar skärm, lite synd.
Måns H 2021-03-31 21:57  
Jag har en K3II och är nöjd med den, men saknar vridbar skärm. De millimetrarna hade varit värt fördelen.

En bra sak med Pentax är bakåtkompatibiliteten. Pentax adapter för skruvgängad optik fungerar bra. Kameran kan också ställas in så att äldre K-bajonettobjektiv med springbländare fungerar fullt ut. Men man måste då trycka på gröna knappen. Se Forum / Utrustningsfrågor / Pentax.
jonas18z 2021-04-01 00:19  
Nej Pentax denna är flera år för sent. Men kanske smart att släppa en dslr för hade de släppt en spegelös då hade de de blottat sig själva över hur efter de ligger.

Har aldrig gillat Pentax småbild dock mellanformat.

Men Pentax gräver sig egen grav genom att släppa saker som andra gjorde 2014. Stör sökare och fps kommer knappast rädda Pentax särskilt när fps:en på spegelglösa är helt omkörda
Svar från froderberg 2021-04-01 00:41
Tanken är väl att mata de befintliga kunderna med något modernare än vad de redan har. En defensiv strategi, men den enda de har råd med.

Pentax har faktiskt gjort två spegelfria försök som misslyckats, med Q-serien och K-01.
A I Nikolis 2021-04-01 03:00  
När jag tänker efter så känns det konstigt att Pentax inte fortsatte med spegellöst efter K-01. Tittar man på Pentax design överlag samt satsning på byggkvalitet (framförallt vädertätning) så funderar jag på om inte Pentax hade kunnat bli vad Fujifilm nu har blivit, om de bara hade tagit chansen och satsat. De hade förmodligen kunnat vara före Fuji eller i alla fall konkurrera ordentligt med dem, bl.a hade ju Pentax teknik för sensorstabilisering långt innan Fuji. Vad tror redaktionen om hur det hade kunnat bli?

Jag tycker att Pentax borde bjuda sina befintliga kunder på ett nytt spegellöst system som följer samma generella filosofi och design, och som kommer med en adapter för K-fattningen.
Svar från froderberg 2021-04-01 12:59
Pentax satsade visserligen på spegelfritt, men med Q-sýstemet med hopplöst små sensorer.

K-01 tog bort fördelarna med spegelreflex utan addera vinsterna med spegelfritt. Ingen elektronisk sökare, fortfarande ett stort spegelhus, inga nya bättre vidvinklar som utnyttjar möjligheten att ha kortare avstånd till sensorn osv.
A I Nikolis 2021-04-01 18:15
Ja visst var K-01 en väldigt konstig kompromiss (om den ens kan kallas det) men den visade ändå att Pentax inte totalt blundade för spegellöst. Hur tror du det hade kunnat bli om Pentax satsade på ett ordentligt nytt spegelfritt system med kortare fattningsavstånd? Skulle de kunna ha blivit en ordentlig konkurrent till Fuji?
Svar från froderberg 2021-04-02 16:11
Även om spegelfritt har blivit populärt så har inte alla spegelfria system lyckats. Förutom Pentax Q och K-01 så har även Nikons 1-system och Samsungs APS-C-system gått i graven. Samsung hade ekonomiska muskler och gjorde bra kameror, särskilt den sista, men det räckte inte. Det är rätt intressant att spekulera i vad Samsung gjorde fel, men det blir en lång utläggning.

Med andra ord är det inte säkert att Pentax lyckats med ett spegelfritt system med en ny fattning. Det krävs att man har tillfång till rätt sensor, kan utveckla bra autofokus (se hur lång tid det tog för Canon), och att man har pengar att ta fram en massa nya objektiv.

Just nu känns det som Ricoh tycker att de satsat på en massa Pentax-projekt som misslyckats. Nu låter de märket hålla näsan över vattnet med minimal produktutveckling.
PMD 2021-04-03 00:30
De kameratillverkare som har lyckats med spegellöst har antingen varit stora tillverkare som har råd att ha egen objektivfattning (de har budget för en ganska hög objektivutgivningsfrekvens på egen hand) eller tillverkare som har gått ihop med andra tillverkare om en gemensam objektivfattning eller Fuji.
MNB 2021-04-01 12:35  
Som gammal Pentaxian som nyligen bytade miljö så är det alltid kul och se nåt nytt från Pentax.

Men hur dom ska överleva undrar jag. Otroligt nischad kamera, som visst hade kunnat locka användare. Om inte priset vore så högt.

Hur ska man motivera det priset mot t ex en Sony A7 III?

Marknaden för objektiv är död. Visst Pentax själva släpper och har släppt massa bra och roliga objektiv. Men inga andra släpper i princip objektiv längre med Pentax fattning.

Tyvärr är det nog början på slutet för Pentax tror jag i alla fall.

Dom erbjuder liksom ingenting som gör dom attraktiva jämfört med konkurrenterna längre.
Svar från froderberg 2021-04-01 12:45
När Nikon D500 släpptes kostade den 22 900 kr. Sedan dess har den svenska valutan försvagats, så Pentax K-3 III är billigare i den jämförelsen.

Men det var 5 år sedan och marknaden har förändrats sedan dess.

Jag gissar att Ricoh anser att det finns en del trogna kunder som slantar upp när det kommer något nytt. Samtidigt måste Ricoh ta igen utvecklingskostnaden och kan tyvärr inte slå ut den på så många sålda exemplar, så pålägget för R&D på varje kamera blir stort.

Jag tror inte priset är huvudproblemet för Ricoh/Pentax, utan att utvecklingstakten är så långsam. De borde vara tätare mellan släppen av nya objektiv och kamerahus. Varför har inte K-1-serien uppdaterats med en nyare sensor?
x-country 2021-04-04 14:16
Magnus: Eller så är Ricoh inne på en sundare linje där det inte längre är rimligt att släppa nytt varje eller vartannat år så som det varit fram till nu. Nu säger jag inte att det är Ricohs syfte med glesa släpp men om alla ska bidra till långsiktighet/hållbarhet när det gäller miljöresurser så kanske man inte ska hålla samma tempo som telefontillverkarna.
Svar från froderberg 2021-04-05 01:12
Man behöver inte lansera så tätt om man är i takt med utvecklingen, men det är svårt att inte jämföra K-3 III med Nikon D500 som lanserades för fem år sedan.
Terje Hellesø 2021-04-01 15:52  
Ser inga fördelar som skulle få mig att gå över till spegellöst. Så jag tycker Pentax gör rätt! Dessutom tänker Pentax mer på bildskapande fotografer som vill ha omfattande möjligheter under manuell fotografering. Bra Pentax!
A I Nikolis 2021-04-01 18:19
Vilka funktioner saknar andra system för "bildskapande fotografer som vill ha omfattande möjligheter under manuell fotografering"??? Bara för att vissa märken erbjuder t.ex. bättre videofunktioner så betyder de inte att de är sämre för bildskapande. Om du tror att så är fallet så är det dags att kliva upp från under stenen.

Säger inte att alla måste tycka om spegellöst, men de erbjuder väldigt starka funktioner för bildskapande fotografer, t.ex digital förstoring i sökaren som hjälper vid manuell fokusering.
bony 2021-04-01 18:23
Många intressanta inlägg, men som gammal pentaxian ser jag det som positivt att Ricoh, om än lite saktfärdigt, utvecklar befintlig utrustning - oavsett om det är kamera eller objektiv. Det finns fortfarande en vilja att med det gamla i ryggsäcken utveckla nya innovationer, precis som det alltid varit med Pentax. Visst, det skulle ha varit intressant med en spegellös kamera och en aps-c och en fullformat och en mellanformat. Vilket märke har den formationen? Kan vara en taktisk miss av Ricoh, men oavsett det är Pentax fortfarande aps-c och fullformat mycket väl framme i utvecklingen. Vad gäller mellanformat har jag ingen uppfattning. Med det utbud av objektiv är de fortfarande intressanta för mig. Det behövs även andra tillverkare än Sony, Canon, Nikon, Fuji (jag har även X-pro 3 med flera objektiv) för att vi konsumenter ska tillfredsställas.
Terje Hellesø 2021-04-01 22:31
Alexander Nikolis: Det behövdes en annan och mer positiv kommentar bland alla negativa som fanns innan. Själv älskar jag Pentax och deras logik i kamerorna, även fast jag inte är förtjust i fullformat. Delar inte din positiva syn på spegellösa kameror, detta fast jag föredrar att vara intill stenen mer än under - för att fotografera den.
Svar från froderberg 2021-04-02 16:16
Om man ska vara lite kritisk utan att blanda in spegelfritt så känns det som Pentax är sena till kalaset igen. Deras K-1 kan jämföras med en Nikon D800, men kom flera år senare. K-3 III har likheter med Nikon D500, men frågan är om Pentax 5 år senare kommit upp i samma AF-prestanda som Nikon D500.

Själv lockas jag mest av Pentax mellanformatskameror.
Måns H 2021-04-01 21:31  
Läste nu DP Reviews preliminära anmälan. Det verkar som om kameran är genomgående omarbetad och uppgraderad. Ingen artikulerad skärm, men annars har den fått det mesta. Målgruppen är förstås Pentaxägare som har en hel del K-märkta objektiv och kanske några M42 också och vill fortsätta med APS-C. Och kanske hoppas Ricoh på att det finns några som skippar att vara med i Canon/Nikonflocken och föredrar en bra optisk SLR-sökare framför elektronik och tror att de kommer att klä i denna snygga kamera.
x-country 2021-04-03 11:01  
Det är lite som vanligt här i kommentarsfälten på ”Gnällsidan”. Det här gamla uttrycket ”gnällkärring” gäller men kärring har blivit gubbe. Visst, jag kör Pentax, men jag är ingen fanatisk fanboy så jag tar inte åt mig av negativa kommentarer. Men här blir det snudd på korkat. Att t ex påstå att dagens elektroniska sökare är bättre än optiska!? Snark på den. Ingen normalt funtad människa med lite koll på foto tror väl på riktigt att denna kamera ska locka över användare från de stora!? Det är ju uppenbart att den vänder sig till oss som använder Pentaxsystemet och detta är en oerhört efterlängtad maskin. Det är ju ingen instegskamera som ska locka förstagångsköpare heller för den delen.
Anders F. Eriksson 2021-04-04 20:31
Har du provat någon av de nya kamerorna med högupplöst EVF? De är förstås inte bättre på allt, men på mycket.
x-country 2021-04-04 21:24
En Sony Alpha bräcker Pentax på de flesta specifikationerna, ingen tvekan om den saken. Detsamma gäller säkerligen även Nikon och Canon. Och visst är de senaste högupplösta sökarna mycket bra. Mycket har hänt med evf sedan min första digitalkamera, en Dimage Z2. Och jag förstår de olika fördelarna med optisk och elektronisk sökare. Men att säga att den ena eller andra är bättre...
jonas18z 2021-04-05 02:18
Om Pentax smäll till med en r5 / a1 kameror hade de nog kunnat locka en del kunder men nu har de ju redan tappat alla kunder. Visst kan de inriktings sig på deras befintliga men det är lite som att göra tjock-TV idag. Det går att hitta ett gäng entusiaster som Skulle köpa de men är ju knappast någon stor marknad
x-country 2021-04-05 11:39
Hört talas om Leica, Hasselblad etc? Man måste inte vara störst och omsätta mest. Så länge man är lönsam så...
apersson850 2021-04-03 21:34  
Jämförelsen med Canons sökare ser in i framtiden. 7D Mark III har inte lanserats än. Inte otänkbart att den aldrig kommer heller, utan blir en R7. Om den blir alls.
Sten-Åke Sändh 2021-04-04 00:18  
När Canon gått ut med att de lagt ner all vidare utveckling av nya DSLR-objektiv ser Pentax sin historiska chans till en verklig inbrytning nu när Nikon är lite smått på dekis.
MaartenL 2021-04-06 12:16  
Äntligen så har denna kamera kommit!
Verkar vara en riktigt bra kamera för oss som vill hålla kvar vid spegelreflex och inte vill ha någon spegellös teknik.

Som jag ser det så har Pentax gjort något riktigt unikt här genom att satsa på en tydligare och ljusare sökare för oss fotografer som fotar med manuell fokus. Något jag önskat väldigt länge att någon tillverkare skulle ha gjort för länge sedan. Ta en titt i en gammal Pentax MX Super rså förstår man. Så detta är verkligen något riktigt stort och i min mening precis hur jag vill att en ny kamera skall se ut och fungera.

Tittar jag sedan på specifikation och ser 12 bilder i sekunden och en ISO-prestanda som slår K-1 II på fingrarna med 1-2 steg blir man nästan tårögd. Äntligen en kamera som tar upp kampen på riktigt med Nikons D500 och dessutom med bravur. Har svårt att tro att Nikon D500 kommer att hänga med i ISO-prestandan här.

För oss som sitter med både gamla och nya Pentax-objektiv är verkligen detta en jätte-positiv nyhet!
Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Merläsning

ANNONS
Samyang till Sony - Scandinavian Photo