Artiklar > Slutet nära för Sony A-mount

Slutet nära för Sony A-mount

Sony A99 II är den senaste och troligen sista toppmodellen bland Sony spegelreflexkameror.

 

Slutet för Sonys spegelreflexsystem, ofta kallat A-mount, ser ut att närma sig.

Sony har tidigare sagt att de ska hålla liv i A-serien genom att lansera lite nya produkter då och då. Den senaste injektionen i spegelreflexserien var Sony A68 som lanserades i slutet av 2015.

På Sonys amerikanska webbplats finns inga kameror med A-fattning kvar, inte heller i de största webbutikerna. Det finns däremot vissa objektiv. På Sonys europeiska webbplatser skiljer utbudet från land till land. 

Sammantaget ger detta en bilden att Sony inte tillverkat några spegelreflexkameror eller -objektiv på flera år, och att lagren nu börjar sina.

A-bajonetten utvecklades av Minolta på 1980-talet. När Sony köpte Konica Minoltas kameradivision tog de över rättigheterna. En del av de Sony-objektiv som finns kvar till försäljning är gamla Minolta-konstruktioner där man i stort sett bara bytt logotype.Publicerad 2021-05-04. Läst av 2487 personer.

22 Kommentarer

Anders F. Eriksson 2021-05-04 21:15  
Det här är ju något vi diskuterat i forumen sedan många år tillbaks, och de flesta har varit överens om att A-fattningen är död (förutom någon enstaka som hävdat att det inte är möjligt att göra spegelfria kameror med samma prestanda).
jonas18z 2021-05-04 22:51  
EF är dött också.
Gissar på nikon kommer hålla ut längst då de brukar göra det med gamla saker som deras filmkamera
Svar från froderberg 2021-05-04 22:57
Visserligen säljer Nikon en större andel spegelreflexkameror än Canon, men att säga att EF-fattningen är död är helt fel. Någon dag i framtiden, ja, men än så länge säljer Canon fortfarande massor av kameror och objektiv med EF-fattning.
Sten-Åke Sändh 2021-05-04 23:15
Det var väl först 2020 som spegellöst totalt sett passerade DSLR-erna när det gäller sålda hus. I Nikons fall såldes det väldigt mycket ner DSLR-er än spegellösa. Om jag inte minns fel så var relationen typ 75-25 så särskilt Nikon har en lång väg att gå innan deras transition är genomförd.

Att som Sony ha enbart en fattning att bry sig om birde vare en stor fördel. Men om man får tro det man läst om den senaste adaptern, så verkar kompatibiliteten slira betänkligt. LAEA5 verkar inte alls ge samna breda stöd som de äldre adaptrarna en gång gav men å andra sidan så är ju LAEA2 och 4 inte alls kompatibla med de nya fokusmetoderna och vill man åt dessa så måste man ha objektiv med inbyggda fokusmotorer och använda LAEA3-adaptern som saknar den gamla halvgenomskinliga SLT-systemsspegeln. Den adaptern är i princip bara ett rör med ett antal kontakter.
jonas18z 2021-05-05 15:40
Canon har väl själva sagt att man inte utvecklar nya EF-linser däremot kommer man underhålla och sälja gamla. Men jag skulle nog säga att det systemet är dött. Inget man vill köpa in sig på.
PMD 2021-05-05 16:07
Dött är nog att ta i lite för mycket. Så länge EOS-kameror och EF-{S,M}-objektiv säljer så kommer nog Canon att tillverka dem (om de inte finns i lager).

Däremot stämmer det att Canon inte planerar att konstruera några nya EF-objektiv, men eftersom det existerande EF-utbudet täcker in det mesta av vad man kan behöva i objektivväg så lever nog liket ett tag till.
lonian 2021-05-07 06:45
Undrar om nikon kommer släppa nya spegelreflexkameror.
Sten-Åke Sändh 2021-05-04 23:03  
Ska man vara petig så är väl A-mount inte helt dött så länge E-mounthusen har stöd som mikrojustering för de gamla A-mountobjektiven och att de nya AF-funktionerna funkar bra även med adaptrarna.

Jag känner ju en gammal A-mountfotograf som migrerade till A7-plattformen med en ansenlig uppsättning äldre fina A-objektiv och med LAEA3-adaptern så funkade exv. Eye Focus överraskande bra. Både Sony- och Sigma A funkade finfint men värre var det med Tamrons tyvärr. De var inget vidare med adapter.
lattesweden 2021-05-05 01:10  
År 2019 sålde Sony 10000 A-mount hus totalt, samt mer än 1.5 miljoner E-mount hus, detta world wide. E-mount kom 2010 och med fullformat 2013 och det finns tre olika adaptrar. Man kan väl tycka att Sony ändå inte helt lämnar de med A-mount objektiv i sticket.
Nikon brydde sig inte alls om att skapa adaptrar för skruvdrivna F-mount objektiv så de funkar bara med manuell fokus på Z-husen, och enligt en intervju på DPreview nyligen har de inga planer på att komma med en heller.
Canon som redan från början hade full elektronisk styrning på EF-mount objektiven har den bästa adapter situationen av alla tack var det vilket gjorde det möjligt att tillverka R-husen så att de kan både det gamla EF och det nya RF-protokollet så adaptern är i deras fall bara en längd- och mount-konverterare. Rent elektriskt är det pass through av signalen så de kräver inga chip eller mekanik i sig. Både Nikon och Canon kom ut med sina spegellösa system hösten 2018. Hur Nikon tänker angående att ha kvar F-mount objektiven i tillverkning har jag inte sett något om, men Canon verkar dumpa EF-objektiven i hög fart nu: https://www.canonrumors.com/recently-discontinued-ef-lenses/
Svar från froderberg 2021-05-05 11:17
Sony lämnar verkligen inte sina A-mount-kunder i sticket.
PMD 2021-05-05 03:02  
Jag köpte nyligen ett Minolta MD 50mm f/1.2. Det ser jättefint ut. Inte dött alls, så det kan ju tänkas finnas några odöda A-objektiv kvar också. :–)
Sten-Åke Sändh 2021-05-05 05:10  
Visst husen är historia och så nytillverkning av objektiven men faktum är att med en adapter som LAEA3 så funkar alla Sonys och Sigmas A-mountobjektiv bättre på exv. A7-orna än de någonsin funkat på A-mount DSLR- och SLT-husen.

Eye Focus och en fokusprecision man bara kunde drömma om med A-mounthusen. Att jag en gång lämnade A-mount berodde just på att jag fattat att jag för evigt kunde slippa de fokusproblem som varit mer regel än undantag både ned mina DSLR och SLT-hus. DSLR-konstruktionen kräver tyvärr en fabrikationsomsorg och -precision som tillverkarna idag uppenbarligen ofta inte har tid att lägga ner på det man tillverkar så av rena lönsamhetsskäl bara var det nödvändigt att fasa ut en konstruktion som sedan länge passerat sitt bäst före datum. Det gick nog heller inte att hetsa spegelrasslet särskilt mycket mer om det inte skulle rassla sönder på kuppen.
Bengf 2021-05-05 06:19  
Ja här var det sluttande axlar och mera mjukhet i formerna, tyvärr så skulle Sony så klart minska ner 2:an så klart i storlek, vad jag är ute efter är att man kunnat tittat lite mera på just huskroppen och överfört mera av det till A7-serien, undrar varför man bröt hus konceptet så pass brutalt.
Sten-Åke Sändh 2021-05-05 11:51
Nej bevare mig väl för dessa Canon-wannabehus som mer ser ut som en gammal lossliten gummibit från någon gammal hamngummifender som slitits bort efter en oskicklig angöring av någon gammal Waxholmsbåt i Vaxholms hamn under uselt väder.
Sten-Åke Sändh 2021-05-05 22:54  
Apropå utbud av objektiv till olika plattformar: Det finns idag 313 objektiv till Sony E från 21 olika tillverkare registrerade hos Dyxum som väl kan anses vara den främsta källan för den typen av info sedan länge. Samtliga dessa blir stabiliserade på alla A7:or sedan A7 II-serien kom som var den första serien hus som hade sensorstabilisering.
Gamle Svarten 2021-05-06 18:37  
Tyvärr.
Magnus har nog rätt. A-mount/SLT är nog på väg i graven.
Snyft och gråt.
SLT. Spegelfast kamerasystem. Unikt. Det bästa av två världar.
Elektronisk sökare.
Dubbla möjligheter att mäta fokus, att kombinera.
I praktiken skyddar den fasta spegeln sensorn från damm - mer än något annat system med utbytbara objektiv (gissar jag).
osv.
Jag har både A99-2 och A7r2. Samma sensor, olika kameror. Jag föredrar den förstnämnda, med stor marginal.
SLT. Älskade vän. Du gav mig tillbaka glädjen att fotografera.
Tack för allt. Du får dock inte vila i frid, inte från mig i alla, inte på länge än .....
Tråkigt att Sony inte rear ut A99-2-hus, för då hade jag köpt ett till.
Glädjande att gamla fina A-mount-objektiv (begagnade) blir allt billigare.
Svar från froderberg 2021-05-06 19:14
Jag tror tyvärr att alltför få Canon- och Nikonägare ansåg att fördelarna med Sonys SLT-system var tillräckligt stora för att motivera ett byte.
Gamle Svarten 2021-05-06 21:54
Fastlåsningseffekterna var för stora. Canon och Nikon-ägarna hade för många fina objektiv, som de inte kunde flytta med.
Om alla kameramärken haft samma objektivfattning mm, hade Sony`s SLT-kameror tagit stora marknadsandelar, tror jag.
Med Sony´s spegellösa A7-system gick andras objektiv att använda med adapter. Då blev det mer attraktivt, trots att de kamerorna till en början hade stora begräsningar, t.ex gällande autofokus.
Det är inte alltid den bästa tekniska lösningen skördar störst framgångar.
Tyvärr.
PMD 2021-05-06 23:33
SLT-kamerorna har nackdel som kan vara svår att handskas med.

Om spegeln på en vanlig spegelreflex blir smutsig så påverkar det inte bilderna, utan bara sökaren och det går att stå ut med en lite försämrad sökarbild pga smutsig spegel eller pga tappad försilvring på spegeln.

Jag har några Canonkameror med halvgenomskinlig spegel (Pellix och EOS RT) och har alltid varit extremt försiktig när jag har bytt objektiv (i klass med hur man måste vara med en digital systemkamera) och klarat mig hyfsat bra. Med filmkameror som har rörlig spegel har jag inte behövt vara speciellt försiktig.

Det kan också vara en nackdel med att man inte kommer åt att göra rent sensorn. Det finns exempel på kameror med icke utbytbara objektiv som har fått skräp på sensorn (så att det syns på bilderna). Om man inte är en duktig kameratekniker så måste man skicka kameran till en som är det för att göra rent sensorn. Huruvida det är ett problem med Sonys SLT-kameror vet jag dock inte. Det lär väl förmodligen inte finnas tillgänglig statistik på det.
Sten-Åke Sändh 2021-05-07 02:48
En annan grej jag vet vi pratade om Lennart Aspman och jag var när jag upptäckte en viss ghosting av vita texter jag hade i en del bilder. De liksom flöt ut i de bilder jag tog med A55 som väl var Sonys första SLT.

Hade svåra fokusproblem som Sony inte kunde fixa trots en sväng på verkstad. Jag fick då byta den rakt av mot en A580 som släppts samtidigt. Sony Center var schyssta där då den var någon tusenlapp dyrare. Med den slapp jag ghostingen. A580 var läl en av Sonys lyckade DSLR:er. En av få jag gillat.

A99 II var en riktigt bra kamera som aldrig fick den marknad den förtjänade. Den kom tyvärr alldeles för sent. Tåget hade redan gått.
Gamle Svarten 2021-05-07 12:06
Det är inga som helst problem att lyfta spegeln på en A99-2 ifall man vill komma åt sensorn. Likvärdigt med en DSLR, förmodar jag.
Kommer smuts på den spegeln är det inte riktigt lika störigt som om det kommer på sensorn, som ju sitter närmre sensorn (!).
Men, som sagt, det problemet har jag sällan haft. Till skillnad från med mina spegellösa Sony-kameror.
Jag håller med Sten-Åke. A99-2 är en fantastiskt bra kamera. Marknadens bästa FF-kamera när den kom, enligt mig, och den står sig bra ännu.
När begagnatpriserna sjunker får du köpa ett ex till din unika samling av spegelfasta kameror Per.
(Vad jag längtar mest efter rörande kameranyheter är sensorer med beläggningar som håller dem helt fria från damm och annat.)
PMD 2021-05-07 14:58
"När begagnatpriserna sjunker får du köpa ett ex till din unika samling av spegelfasta kameror Per".

Ja, en A99 står på min inköpslista, men jag misstänker att det kommer att dröja rätt länge innan det blir ett köp.
Gamle Svarten 2021-05-07 20:30  
Per.
Ett personligt tips från en "SLT-fantast".
Ifall du mest är ute efter att komplettera din samling av spegelfasta kameror - A77-mk1. APS-c, 24 mp, och banbrytande när den kom.
En helt okey kamera som nog går att få till ett bra pris redan nu.
Ifall du vill ha en riktigt bra kamera, för att t.ex, köra gamla fina Minolta (Sony) objektiv - A99mk2. FF, 42 mp och kompetent.
A99mk1 hade 24 mp sensor och var rätt trög, inget jag skulle rekommendera.
Grimmer 2021-05-07 22:09  
Synd, för egonomin är bättre på SLT tycker jag, och det gör en hel del av upplevelsen med att fotografera. I övrigt så tror jag på spegellöst.
aleba1 2021-05-12 09:05  
Uppgradera mig till Sony A,99 sent som i förra veckan . Ägt Sony a850 o Sony a900 innan . Jag trivs bra med Sonys a fattning o de e tråkigt att de slutar men så är de ofta för företagen men som man önskade att Sony skulle sänkt A99II till bra pris. Hade gillar a Mount .
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS