Annons
Artiklar > Så vinner du fototävlingar

Så vinner du fototävlingar

Det strömmar ofta in bilder till fototävlingarna, så det gäller att välja sina bidrag med omsorg. Foto: David Elmfeldt.
Plus

Att tävla i foto kan vara otroligt frustrerande, men också utvecklande eller helt enkelt väldigt roligt. Det beror helt på vilken inställning man har till tävlingen, juryn och sina egna bilder.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2010-01-24.

16 Kommentarer

Lars Forslin 2010-01-24 15:40  
Bra sagt! Alltså är det lika bra att skita i tävlingar eftersom man inte vill smöra för någon jury, utan köra sin egen stil. Det är ju det enda rätta och enda hållbara i längden. Eller så deltar man och skiter i hur det går, men det är ju onekligen svårt, precis som Segeholms egen erfarenhet säger.

Att tävla i foto är ju lika korkat som att tävla i musik. Du kan ha ett bidrag som är fantastiskt, men om inte mottagaren förstår detta, eller inte tycker det, så hjälper det ju inte hu bra alla andra, inklusive du själv, tycker att bilden är.

Jag har svårt att förstå varför det tävlas så mycket i foto. Är det ett arv från fotoklubbisterna, där det handlade mest om att göra rätt enligt regelboken? I så fall är det dags att släppa tävlandet nu och gå vidare. Om man vill höja anseendet på foto, eller bara höja nivån på foto, från amatörism till konst, så bör man skippa tävlingsmomentet och satsa på utställningar av olika slag. Varför inte vår- och höstsalonger med foto till exempel?
Dan GW Hansson 2010-01-24 16:48  
Boken heter "Konsten att ta vinnande bilder" jag citerar ur förordet: "Det ligger något bedrägligt i att döpa en bok till Konsten att ta vinnande bilder, åtminstone om man tar titeln bokstavligt och tänker på fototävlingar. Det vore omöjligt att göra en guide som steg för steg visar vägen till seger. Även om det verkligen fanns ett färdigt recept så skulle det bli oanvändbart i samma ögonblick som det spreds i massupplaga; ett visst mått av originalitet är en omistlig ingrediens i varje vinnarbild"....

Boken handlar egentligen rätt lite om att vinna fototävlingar utan snarare om bildförståelse i sig...
AtomicHarbor 2010-01-24 17:55  
Skulle inte kunna säga det bättre själv!
Lars Forslin 2010-01-24 18:12  
Som i all konst är det ju så att den fullärde kan strunta i "reglerna" och överskrida dem för att nå sitt eget uttryck. Vad som sker där är egentligen att konstnären skapar sina egna regler, sin egen estetik. Det är ju på de sättet som alla -ismer inom konsten växer fram.
Reglerna finns ju knappast till för sin egen skull, utan är bara en sammanfattning av gemensamma erfarenheter om, i detta fall fotografi och vad som i allmänhet fungerar och inte. Det tjänar dock inget till att slaviskt följa dessa riktlinjer om man känner sig begränsad av dem. Den som tror att ett verkligt regelverk för hur man ska fotografera, existerar, har missuppfattat saken. "Reglerna" är till för att vägleda nybörjaren att undvika generaltabbarna och att lättare komma fram till acceptabla resultat. När man har nått dithän att man behärskar uttrycksmedlen finns det ingen anledning att följa några regler, utan då är det enbart det som fungerar som gäller.

Man kan dra en parallell till musiken, där man får lära sig att stämföring med parallella kvinter är "dåligt" och bör undvikas. Och det är ju sant att det kan låta kärvt och grovt med sådana i en klassisk, kontrapunktisk sats, men i till exempel jazzmusik är ju parallellföring ett stilmedel och används hela tiden allt sedan Ellington. Endast tonsättaren själv avgör vad som passar hans/hennes syften, och samma sak gäller i foto. Ser det bra ut så är det bra.
jannemix 2010-01-24 18:38  
Visst är det kul att tävla i foto.Har vunnit en del smågrejer.
Men det jag inte förstår är varför är det alltid- en skit kamera i första pris?
När alla bidrag som deltar är tagna-
med bättre utrustning.
Mvh jannemix
ekfeldt 2010-01-24 19:01  
Det brukar väl stå vad som finns på prisbordet innan man går med ?
Frustrerande är nog ledordet när det gäller att försöka välja en bild som tilltalar olika jury's.
Kijana 2010-01-24 19:24  
Köpte boken av Segeholm för något år sedan, och det är helt klart ett av mina bättre köp. Spelar egentligen ingen roll om jag vinner någon tävling eller inte efter en omläsning av verket. Nej, behållningen var att Segeholm (med medhjälpare) satte fingret på hur jag själv tänker och agerar kring fotografi. Nu när jag förstår mig själv bättre har mina möjligheter att beröra med mina bilder ökat betydligt, och därmed har jag blivit en bättre fotograf.
Lars Forslin 2010-01-24 19:38  
Idag verkar många fototävlingar fungera som lockbete för att fotografer ska lämna ifrån sig sina bilder utan copyright, bara mot chansen att vinna en ganska dålig kamera. Se upp för sådant! Ska det vara en fototävling värd namnet så ska det vara rejäla vinster, begränsade antal bidrag (1-3 bilder) och en seriös och kunnig jury. De tävlingar där man får skicka in hur många bidrag som helst, ska undvikas. Där ger man bara bort bilderna. Mycket billigare för den anordnande tidningen (SvD) än att köpa in en mängd bilder.
Monia 2010-01-24 22:34  
Jag vann metrophoto 2009 i kat människor, det blev officiellt 3 december skulle få en mobil värde 6000 kr, fick ingen vinst än!!! skrivit till de många ggr, snart ska den vara värd 2000 kr, vad gör man? dåligt metro, dåligt eller snarare expert som sponsrade det, man borde stå för sitt namn - expert, tummen ner
kiwi 2010-01-25 01:13  
Och ska kan man leta upp fototävlingar, där det inte ställs något krav på att bilden inte ska ha vunnit i någon tävling tidigare... Som den där bilden för något år sedan, som hade vunnit i tävling efter tävling. Bah.
Monia 2010-01-25 01:20  
vilken bild Jan???
esbtse 2010-01-25 09:47  
Detta är gammla nyheter, boken är redan utgiven. Just nu arbetar han på fortsättningen av boken,
dokido 2010-01-25 11:06  
Jag gillade några kommentarer han skrivit om bekräftelse och varför man aldrig kan räkna med att vinna. Bra tänkt tycker jag. Har själv funderat på det där och hur man kan undvika att bli så frustrerad.

Jag hann läsa det innan artikeln låstes för icke betalande vilket jag är glad för.
kiwi 2010-01-26 09:09  
Monika: Hittar inte bilden nu, men det var på en liten flicka som stirrade in i kameran med ett par simglasögon. Såg väldigt roligt ut, så fotografen sände in bilden till en fototävling och vann. Och upprepade sedan detta med ett stort antal tävlingar, som han också vann.

Tror att Fotosidan skrev om det hela, men jag hittar inte artikeln heller.
gors 2010-01-26 10:40  
Monika: Först och främst, grattis till placeringen i Metro Photo Challenge. Jag minns din bild mycket bra från jurydiskussionen och har mejlat en representant för Expert om den här tråden.

Men det jag egentligen ville var att hjälpa Jan att länka till bilden han skriver om: http://www.multijournalist.se/2008/11/så-här-ser-en-riktig-vinnarbild-ut.html
kiwi 2010-01-26 13:52  
Tack, Göran! Där var den. :)

Lite märkligt att många fototävlingar inte tycks ha någon regel om att bidragen inte ska ha vunnit i tidigare tävlingar. Fast det är det kanske bara jag som tycker.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS