Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Hundslagsmålen i Kabul

Hundslagsmålen i Kabul

Efter att talibanerna förlorade makten i Afghanistan 2001 har hundslagsmålen vuxit i popularitet.

Frilansfotografen Pieter Ten Hoopen står bakom bilderna på hundslagsmålen i Kabul. Jobbet gjorde han med journalisten Terese Cristiansson för Expressen. När talibanerna styrde i Afghanistan var hundslagsmål förbjudet, med sedan cirka tio år faller hundslagsmålen mer och mer in i kategorin vardagsliv.

– Jag besökte ett antal hundägare i hemmen för att ta porträtt och för att få lite koll på hur de tränar sina hundar. Hundfighterna fotograferade jag på morgnarna under några dagar.
Pieter jobbar inte med tele, vilket ökade risken att själv bli biten.
– Hundarna är extremt starka och aggressiva. Därför fotograferade jag i huvudsak när fighten redan varit igång en stund och hundarna var så pass trötta att de inte brydde sig om mig.

Tävlingarna drar tusentals åskådare och vadslagningen omsätter stora summor. Hundarna, som kan kosta mer än 10.000 dollar, utsätts för mycket våld och får ofta enorma skador som de ibland dör av.
– Just nu finns det ingen lag i landet som skyddar hundarna. Till och med högt uppsatta politiker äger hundar som de tävlar med.

Pieter ogillar alla slags våldsporter och blev illa berörd av hundslagsmålen. Och utöver bitrisken fanns även en annan hotbild.
– Talibanerna godkänner inte fighterna vilket betyder att varje evenemang är en potentiell måltavla för en attack. Det innebär att man oftast jobbar väldigt korta stunder för att inte dra till sig för mycket uppmärksamhet som ju ökar risken för kidnappningar och våld mot oss journalister.

Se fler bilder från hundslagsmålen i Kabul, eller läs mer om bevakningen av Afghanistan på The New Yorker.

Foto: Pieter Ten Hoopen

Artikeln är korrigerad 2012-05-14.Av Amy Lagerman
Publicerad 2012-05-13. Läst av 9779 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-05-13 08:23   gwbiker
Fy!!! Vilka vidriga svin som sysslar med detta!!! Stackars hundar
2012-05-13 08:29   Dannegr
Fy fan...!!!
2012-05-13 08:50   iBoat
Talibanerna är inga trevliga typer, men detta är nog den enda sak dom har rätt i. Skälet till varför de tycker så vet jag inte, kanske ska hundarna vara flådda innan de slåss? Riktigt sjukt är i alla fall. Vidrigt.
2012-05-13 09:02   Lasse.K
Snälla! - Måste ni skriva om detta... *Vidrigt*

- Nej, man behöver inte visa/skriva om allt inom foto, detta faller definitivt utanför ramarna...

Är man intresserad av detta sjuka spektakel, finns det andra sidor för sådant som sagt!

Hoppas detta förblir en seriös Fotosajt i fortsättningen!

Vänligen /Lasse
Oppfinnarn   2012-05-13 09:54
Jag tycker nog att det här är precis varför det är så viktigt att det läggs fram. Fotografering kan vara både påträngande och störande i många situationer, och ofta kan det till och med vara nästintill kränkande att fota en situation. Jämför exv bilderna efter tsunamin i Thailand med gråtande människor och panikslagna turister som just blivit av med någon anhörig.
Syftet är ju att grafiskt visa upp något och beröra oss som inte sett det i verkligheten. Ju bättre bilder, desto starkare reaktioner. Jag är rätt säker på att fotografen nog inte hade i åtanke att promota detta på något sätt utan meningen är nog snarare att väcka vår uppmärksamhet och protest..
MrKarisma   2012-05-13 10:03
Precis av just den anledningen, att så många människor inte vill veta om dessa hemskheter är det extra viktigt att skriva om det, annars faller det i glömska och kan få fortsätta ostört. Det är alltid viktig att belysa även nyheter som inte "mainstream"-media pratar om.
Lasse.K   2012-05-13 10:09
Hej Johan!

Visst är det som du skriver, men jag ställer mig fortfarande frågan: - Är detta Rätt forum?

Var sak har sin plats! Fotosidan är inte "i min mening" ett forum där vi ska ta ställning till djurmisshandel, eller för den delen hemska bilder från Utøya som las ut här på sidan för någon månad sedan!

Vill vi ta del av alla hemskheter som begås i denna värld, finns det bättre forum för det!

Jag vet mycket väl vad som händer i världen, men låt mig slippa det här på en annars bra sajt!

- Artiklar som denna väcker bara vrede och avsky, långt ifrån det jag förväntar mig av foto och fotografering som de flesta av oss ägnar sig åt.

Fotohälsningar /Lasse
Användarnamn:Morot   2012-05-14 10:32
Utanför dina ramar kanske. Vill du inte läsa så läsa inte.
2012-05-13 09:51   Makten
Tänk på sånt här när ni sitter och "gillar olika". Alla kulturer är INTE lika bra och bevaransvärda.
pinn   2012-05-13 10:11
Du gillar mest lika va?
Tveljus   2012-05-13 12:02
Det handlar inte om att 'gilla olika', det handlar om att vara medveten om att jag har kulturella perspektiv och att personer som uppskattar hundslagsmål har andra kulturella perspektiv. Visst kan man hävda att en kultur är bra och en är mindre bra, men det handlar om värderingar och inte någon slags fakta. För övrigt blir jag fundersam över vilken kultur du syftar på, menar du en som alla afghaner skulle tillhöra eller en där bara de som gillar eller accepterar hundslagsmål tillhör? Är det första inte en generalisering, och gör inte det andra att det är onödigt att överhuvudtaget ta upp kulturbegreppet?
Essentialismen som du implicerar är precis vad som driver extrema politiska och religiösa krafter, det är därför det är viktigt med tolerans. Gillar man inte något – försök att påverka problemet i sig istället för att klaga på en kultur eller kalla människor med helt andra kulturella förutsättningar, i ett land som varit krigs- och förtrycksdrabbat hur länge som helst, för "vidriga svin" och "sjuka".

Och till de som klagar på att bilderna visas – ni har ju uppenbarligen helt missat poängen med nyhetsfotografi. Tyck vad ni vill om det bilderna skildrar, men det är inte vad det handlar om! Det här är en sida för fotografi, det handlar om ATT bilderna överhuvudtaget finns, och HUR de skildrar något.
twig   2012-05-13 12:02
Joacim : Själv föredrar jag "lika" före "olika" när det gäller synen på förhållande till min omgivning - både människor och djur. Begreppet "alla människors lika värde" tycks vara fullt av undantag för de som propagerar för "gillar olika". Det ska vara självklart för mig att skaka hand med en kvinna och vara snäll mot djuren. När någon ur "olika-gruppen" inte gör det som är självklart för oss andra ursäktas det med religion, tradition och kultur.
Makten   2012-05-13 12:53
Givetvis gillar jag mest "lika". Varför skulle jag gilla vedervärdiga kulturer bara för sakens skull?

Tror man att detta inte hör kulturen till så är man extremt obildad. Djur är inte vatten värda i många ickevästliga kulturer och jag förstår inte varför man ska sitta och förneka det. Politisk korrekthet innebär att man tillåter lidande och förtryck om det kommer från vissa utvalda grupper.

Skulle ni, Joacim och David, ha reagerat likadant om det var infödda svenskar som pysslade med detta djurplågeri? Knappast. Då går det bra att vräka okvädesord över utövarna.

Att visa tolerans inför sånt här är helt sjukt. Så vidrigt fegt och ynkligt.
Tveljus   2012-05-13 13:18
Niclas: Har du funderat över om regler om alla människors lika värden kanske är lika ideologiskt och kulturellt betingade som regler som säger tvärtom? Och att det kan finnas förtryckande och ojämlika, så kallade imperialistiska, tendenser i att propagera för att ens egen moraliska uppfattning är den "självklara" när den bygger på idéer konstruerade av en ekonomiskt och politiskt dominant minoritet av jordens befolkning?
För att göra poängen kort: du tycker att det är självklart att göra saker på ett sätt, andra människor tycker att det är självklart att göra saker på andra sätt. Varför ska bara du få din vilja igenom?
Tveljus   2012-05-13 13:54
Martin, vad menar du när du säger att det tillhör "kulturen"? Att hundslagsmål är en del av en afghansk folksjäl? Att det är av största vikt att vi vita, rika, upplysta västerlänningar åker dit och lär dom där vildarna hur man beter sig som civiliserade människor?

Senast jag kollade stod det i artikeln att hundslagsmålen drar tusentals åskådare, omsätter mängder med pengar, att hundarna kan vara väldigt dyra och att högt uppsatta politiker äger hundar. Är de samtidigt inte vatten värda?
Senast jag kollade så äter de flesta i västvärlden kött (=djur uppfödda för att dödas) och använder kläder och andra produkter tillverkade av djur eller från djur som hanteras industriellt. Men det är en annan sak va? De massakreras ju på ett humant sätt.

Jag tror på reflektion och självkritik i alla lägen, till skillnad från att slänga ur sig "självklara" uttalanden om vad som är rätt och vad som är fel. Det senare blir alltför ofta hyckleri, motsägelser och felslut, som det du skrev i det här fallet.
Makten   2012-05-13 14:22
Att försöka diskutera med en som försvarar djurplågeri är ganska meningslöst. Kulturrelativism kommer att förgöra den här stackars planeten. Antar att du försvarar nazism också eftersom alla kulturer måste ses utifrån sitt eget perspektiv?
pinn   2012-05-13 15:24
Du vet, man måste inte älska allt som vi människor sysslar med bara för att man inte tror på främlingsfientlighet. Jag hatar djurplågeri och jag gillar att samhället jag lever i består av människor från och med olika kulturer. Inte särskilt svårt alls att få ihop för mig.
Tveljus   2012-05-13 15:47
Martin: Nope, du har missförstått mig helt. Jag försvarar inte djurplågeri eller nazism; jag motsätter mig tanklösa angrepp på kultur och en oansvarig retorik som reproducerar förtryckande strukturer.
Dessutom är kulturrelativism när man beskriver två kulturer essentiellt och sedan likställer dom utan ogrundad princip. Jag är konstruktivist, det är stor skillnad. Sådan kulturrasism, vilket kulturrelativism är, är en lika illa vald väg som polariserande dömanden.
Makten   2012-05-13 16:32
David och Joacim, ni uttrycker en feghet som jag knappt trodde existerade. Ni vågar alltså inte stå upp för era egna värderingar, mot djurplågeri för att inte stöta er med en viss kultur. Om det är "främlingsfientligt" att ha stake nog att ta avstånd från barbariska sedvänjor så är jag gladeligen det.
MattiasL   2012-05-14 01:44
Jag tror ingen här försvarar djurplågeri. Man kan ställa sig frågan: gör tjurfäktning Spanien till en vedervärdig och ociviliserad kultur, eller är det en aspekt av en kultur, och en sedvänja som man kan vara hur kritisk som helst till?
Makten   2012-05-14 12:20
Det viktiga är att man vågar ta avstånd från sånt här oavsett vem som står bakom. Är man kulturrelativist så gör man inte det.

Den spanska tjurfäktningen är en av de saker som gör avlägsenheten till dem kulturellt mycket stor. Att bli road av att någon har ihjäl ett djur är barbariskt och ociviliserat, men lyckligtvis är detta fenomen alltmer kritiserat och förhoppningsvis på utdöende. Om ingen vågat säga ifrån så hade man säkerligen fortsatt.
pinn   2012-05-14 12:45
Vad menar du med att ta avstånd ifrån någonting och hur påverkar din handling (om du anser det är en handling) det du tar avstånd ifrån? Bara undrar hur du tänker.
Makten   2012-05-14 13:29
Jag förstår inte frågan. Man kan inte "mena" något annat med ett avståndstagande än vad ordet betyder. Slå upp det om du inte vet det.

Att öppet ta avstånd mot sådant man anser oacceptabelt är ett utmärkt sätt att driva opinion och få fler människor att uppmärksamma problem. Att visa förståelse eller blunda gör att många usla sedvänjor sprider sig snarare än dör ut. Hederskultur i Sverige är ett bra sådant exempel där politiker stoppar huvudet i sanden och inte vågar ryta ifrån när folk tar med sig detta elände hit.
kiwawa   2012-05-14 16:08
@Makten. Hur du får ihop hundplågeri med att du "gillar olika" förstår inte jag.
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=110159
Såvida du inte anser att om man gillar och är lite nyfiken på olika (inte alla, men olika) kulturer automatiskt leder till att man gillar djurplågeri. Är du då för eller emot djurplågeri?
Eller så kan det ju vara så att du radikaliserats än mer och idag tar avstånd från din tidigare tråd och i så fall är jag glad för att SÄPO har börjat ha bättre koll på unga män som radikaliserats genom nätet.
Makten   2012-05-14 16:30
Du är lika obegripligt ignorant som vanligt. Jag gillar INTE "olika" utan förbehåll. Kampanjens syfte var att försöka svärta ner alla som inte accepterar alla kulturer och kulturella fenomen som varandes "främlingsfientliga". Den här artikeln och kommentarerna visar med all önskvärd tydlighet att "vi gillar olika"-maffian är ena riktiga hycklare. Det finns INGENTING främlingsfientligt med att vara emot vidriga kulturella uttryck.

Om man sväljer "vi gillar olika"-tramset så kan man inte komma och gnälla om djurplågeri, kvinnoförtryck eller hederstänkande. Det ingår ju i vissa kulturer och då har man slängt sina värderingar på soptippen för att man inte vågar kritisera andra kulturer än sin egen. Man är tolerant mot de intoleranta.

Vill du ha en sämre värld, så varsågod och "gilla olika". Själv gillar jag mest lika.
kiwawa   2012-05-14 17:59
Inte ens du kan vara så indoktrinerad av näthat att du tror att "gilla olika" -kampanjen syftade till att gilla djurplågeri, Breivik eller andra våldsyttringar.
Försök att läsa på lite av vad andra än näthatarna skriver.
Men visst, du kan väl sitta kvar i din trånga värld huserad av lasermän och Breivikare.
Makten   2012-05-14 19:11
Du förnekar dig sannerligen inte. Aldrig några argument, bara hat mot alla som inte delar din världsuppfattning och ständiga smutskastningsförsök genom att sammankoppla avståndstagande från vedervärdiga kulturer med Breivik och liknande.

"Gilla olika"-kampanjen var Aftonbladets sätt att ta avstånd från Sverigedemokraterna när de kommit in i Riksdagen. En implicit och lögnaktig anklagelse om att vänner av svensk kultur och motståndare av mångkultur skulle hata alla andra. Precis som du fortfarande verkar tro.

Men nej, jag hatar djurplågeri, inte afghaner. Dock gör jag inte som du skillnad på VEM som plågar djuren. Jag är lika fientlig mot alla som inte klarar av att bete sig på ett civiliserat sätt. För detta är du fientlig mot mig. Du får gärna förklara varför, men det tror jag inte att du klarar av, för du har bestämt dig för att hata mig. Varsågod och fortsätt med det, men du kommer ingen vart.
kiwawa   2012-05-14 19:36
Ständigt denna offerroll, jag är emot dina argument och din krigsretorik. Som är identisk med Breiviks, det enda som skiljer är handlingen. Handlingen är bara en del av Breiviks kamp. Dig som person skiter jag i.
Att du tror att jag gör skillnad på djurplågare och djurplågare visar på din inskränkta syn på andra än dom som är lika dig.
Makten   2012-05-14 20:58
Du klarar alltså inte att ta avstånd från djurplågeri om Breivik skulle göra det också. Du är så oändligt patetisk att jag inte finner ord.
pinn   2012-05-14 22:03
Angående min obegripliga fråga längre upp så var jag egentligen bara lite nyfiken på hur du menar att du gör något positivt för hundarna i Kabul genom debattera för att inte "gilla olika".

Du säger att det påstås vara främlingsfientligt att vara emot vidriga kulturella uttryck men att påstå det är fel och det håller jag med dig om. Vem är inte emot vidriga kulturella uttryck? Skulle bli väldigt förvånad om inte varenda människa är emot det och alla är ju inte främlingsfientliga i den mening vi talar. Fast vad som är vidrigt skiljer ju sig från person till person förstås. Själv tycker jag väldigt mycket som vi människor sysslar med är vidrigt i sig eller har vidriga konsekvenser. Toge jag verkligt avstånd från delaktighet i allt jag tycker är vidrigt kunde jag nog inte ens skriva detta inlägg. Ändå, fast människor gör vidriga saker, ofta av okunnighet eller nöd men också ofta av i mitt tycke ren ondska t.o.m., så tror jag ett öppet samhälle är vägen till en bättre värld. Att vara fientlig och att skapa ett avstånd mellan en själv och den man ogillar ligger väl närmast till hands, för det är ju enklast, men att vara öppen, umgås och föra dialog utan att ställa sig över någon är den mer civiliserade vägen att nå fram i den riktning man vill tror JAG så därför känns det naturligt för mig att påstå "jag gillar olika" (även om kampanjen gått mig förbi annat än till namnet tills nu).
kiwawa   2012-05-14 22:04
Jösses. Din logik är, tja, ologisk.
Makten   2012-05-14 22:18
Joacim, hur menar du att det är "öppet" att anamma en kampanj som är avsedd att tysta kritiker av otrevliga kulturer? "Vem är inte emot vidriga kulturella uttryck?" Ja du, till synes alla vänsteraktivister som blundar för all skit som sker i arabvärlden. Istället är det sekulära, frihetsälskande svenskar som det är fel på när vi uttrycker vår avsky inför barbariska sedvänjor.

Janne: Nä, logik har du väl aldrig lärt dig över huvud taget, så jag är föga förvånad. Gå en kurs vettja.
pinn   2012-05-14 23:07
Tja, jag måste nog erkänna att min tolerans och öppenhet inte sträcker sig så långt som till människor som påstår sig vara missförstådda frihetsälskande svenskar men vars åsikter och retorik mer för tankarna till brunt än till blågult. Det är en vidrig kulturyttring tycker jag. I det avseendet är jag nog ganska tråkigt politiskt korrekt.
Makten   2012-05-14 23:23
Fortsätt du att försvara djurplågare istället, det blir nog bra. Hemska svenskar som inte gillar medeltida seder är mycket värre, för de råkar ju vara födda med ljus hudfärg och får därför inte tycka vad som helst.

Det "bruna" står du själv för, men det förstår du uppenbarligen inte.
pinn   2012-05-14 23:43
Den som inte håller med dig försvarar tydligen all världens ondska låter det som. Konstigt att du känner dig missförstådd.
Makten   2012-05-14 23:49
Varför inte använda argument istället? Talar ur skägget: – Varför får jag inte förkasta hundslagsmål och därför inte "gilla olika"?

Förklara gärna varför du gillar olika, även när "olika" innebär vedervärdigheter.

Tillägg: Haha! Du gillar ju inte alls olika. Inte olika svenskar i alla fall: http://joacimthore.blogspot.se/2012/04/hundagare-ar-idioter.html

Hade du vågat skriva samma sak om afghaner, iranier, kurder, japaner, kineser eller somalier? Knappast va. Du tror att du kan sitta och hata folk bäst du vill, bara de råkar vara svenskar. Men andra får man inte tycka illa om, om de beter sig illa. Hycklare!
pinn   2012-05-15 00:45
Du är lite rolig mitt i allt ändå. Har du googlat mig också? Gör du det.

Vet inte varifrån du får allt. Iofs är det samma sak hela tiden men ändå. Intressant.
Makten   2012-05-15 07:53
Det är bara att kolla din profil. Du lever inte direkt som du lär, vilket inte var oväntat. Hycklare brukare inte göra det.
pinn   2012-05-15 09:46
Nej, lever som jag lär gör jag inte alltid så visst kan jag gå med på att jag är en hycklare. Jag tror de flesta vid lite uppriktig självrannsakan känner likadant. Det är mänskligt. Men för att det ska framgå genom att besöka min lilla blogg och den här tråden så måste man verkligen läsa som fan läser bibeln.
MattiasL   2012-05-17 14:50
Martin: problemet är att du blandar ihop begreppen. Man KAN ta avstånd från en handling, utan att för den sakens skull dra med en hel befolkning i smutsen. Det tycks mig som att du ser geografiska områden som helt väsensskilda enheter, där du kan förkasta eller omfamna de olika enheterna helt binärt.

Jag är verkligen ingen anhängare av djurhetsning eller djurplågeri i någon form eller inom någon kultur. Däremot måste man se det för just vad det är. Om man till exempel tar avstånd från köttproduktion eller vapenexport, betyder inte det att man tar avstånd från exempelvis Sverige, bara för att köttproduktion och vapenexport förekommer där. Det känns lite väl enkelt att säga att "de är primitiva" och "vi är frihetsälskande".
Makten   2012-05-17 15:19
Jag har inte "dragit en hel befolkning i smutsen". Det där är vanlig vänsterretorik och ren jävla lögn. Det handlar om primitiva kulturer och har inget med folket att göra. Varför man inte får kritisera kulturer är helt obegripligt, men typiskt i det nuvarande svenska "debattklimatet" (har du fel åsikt så ska du hålla käften). Ledsen, men jag accepterar inte sånt här.
MattiasL   2012-05-18 05:45
Fast det är ju verkligen ingen som har uttryckt sympati för hundslagsmålen, eller påstått att det skulle vara lika bevaransvärt som något annat. Det var väl ändå du som gick igång på alla cylindrar om kulturer. Jag tror bestämt att de flesta, både vänster- och högerflummare kan hålla två, och kanske till och med flera tankar i huvudet.
Makten   2012-05-18 10:56
Vad anser du detta vara om inte en kulturell företeelse? Och varför går det bra att påstå att jag sagt något som jag aldrig sagt?
MattiasL   2012-05-18 21:23
Aha, då får jag inte riktigt ihop vad det här har med kulturrelatvism att göra. Det är väl en kulturell företeelse i precis samma grad som den svenska kycklinguppfödningen eller den spanska tjurfäktningen är det. Jag förstår inte riktigt vem du är arg på, för det är väl ingen som har uttryckt sympati för fenomenet i sig? Är du arg på kulturen hundslagsmål, eller kulturen Afghanistan, eller kulturen vänstersympatisörer? Jag är mycket förbryllad, och det beror nog mest på att begreppet kultur som i sig är oerhört komplicerat används i diskussionen på ett förvillande förenklat sätt.
Makten   2012-05-18 21:46
Jag är förbannad på att du och många andra försöker låtsas som att detta inte hänger ihop med den kultur som utövas i stora delar av Mellanöstern. Att djur behandlas som skit är bara en liten del, men den råkade exponeras här. Kvinnoförakt är en annan del som är desto viktigare.

Allt du skriver i ämnen som det här pekar på att du är kulturrelativist, alltså en som anser att alla kulturer ska värderas utifrån DERAS perspektiv. Det lustiga är att det inte gäller till exempel nazism, som också är en kultur.

Vad tror du att världen vinner på att du försöker låtsas som att hundslagsmål bara är en obetydlig företeelse som inte har något med kulturen ifråga att göra? Det handlar om en medeltida, ociviliserad syn på världen samt människors och andra varelsers värden och rättigheter.

Den svenska kycklinguppfödningen är helt klart en del av svensk kultur och svensk okunskap. Visste folk hur kycklingar behandlas så skulle de förhoppningsvis tänka sig för när de köper ägg eller kycklingar. Vill du trivialisera detta också? Om inte; vari består skillnaden?
Svensk kultur är inte på något sätt "perfekt", men vi har kommit rejält mycket längre än många andra kulturer, vilket bara är löjligt att förneka. Annars kan vi ju sitta och påstå att kvinnokampen i Sverige har varit meningslös, för att ta ett viktigt exempel.

Som sagt, vad fan tror du att detta är om inte kultur? Bara påhitt och nonsens eller?
elinramgren   2012-05-18 23:27
För att komplicera det hela vill jag även nämna pengar och ekonomi.
Att jämföra Sverige med Afghanistan blir inte bra. Sverige är ett av de bästa landen i ivärlden att leva i och afghanistan det sämsta. Deras förutsättningar är Dåliga. Slut tillägg.
Makten   2012-05-18 23:54
Så deras dåliga ekonomi gör det mindre vedervärdigt att plåga hundar? Den logiken förstår jag inte. I så fall kan vi också försvara trafficking eftersom de som pysslar med sådant har det dåligt ekonomiskt ställt.

Snälla människor, var har ni gjort av era värderingar? Slängt dem på soptippen i viljan att "gilla olika"? Ni är i så fall grundlurade. Världen blir en sämre plats av att ni försvarar eländiga kulturer. Stå upp för djurs och människors rättigheter istället. Det finns gott om fattiga människor som INTE beter sig som rövhål mot djur (och kvinnor för den delen), då deras kultur inte påbjuder det.
elinramgren   2012-05-19 19:57
Det är intr lätt att förstå den logiken när man själv inte vart där, eller ät insatt i afghansk historia, kultur m.m afghanisan är ett så komplicerat land att det intr blir svart eller vitt. Givetvis är jag emot djurplågeri men mänsliga rättigheter prioriterar jag. Därför anserr jag att djurplågeriet inte ekan stoppas förrän landet är återuppbyggt..att skylla detta på kulturen är också synd. Kulturen är formade efter 30 år i krig.
Makten   2012-05-19 20:13
Det är helt logiskt att man inte bryr sig om djurs värde när man håller fast vid en medeltida kultur. Frågan är vad du tror att det hjälper att sitta och "visa förståelse". Blir det mindre illa för att det är en kultur som formats av eländiga förhållanden?

Afhganistan kommer aldrig att bli återuppbyggt, då invånarna vill ha politisk islam. Det leder – precis som överallt annars där det anammats – till ett fullständigt skitsamhälle präglat av våld, klantänkande och okunskap. Du kan vänta hur länge du vill, det kommer inte att bli bättre med tiden. Se bara på den "arabiska våren" som helt väntat gick åt helvete.

Det enda som kan göra arabvärlden dräglig är sekularisering, vilket inte kommer att ske så länge man har islam som rättesnöre.
2012-05-13 09:56   salar
Såg ett reportage på tv om detta helt vidrigt stackars djur
2012-05-13 10:01   Jempa99
Det är verkligen fruktansvärt med hundslagsmål, det värsta är att det förekommer även i vårt land och många hundar som kidnappas, går ett hemskt öde till mötes. Lika hemskt är det med tuppfäktning som förekommer i vissa länder. Ingen rolig värld vi lever!
2012-05-13 10:18   IS
Fyyyyyy, åh vad Fotosidan.se dök rätt ner på minussidan!! Medlem i ett sådant forum där sådana här bilder visas vill i alla fall jag inte vara. Får fundera över detta. Till vad nytta ska sådan här visning vara????? Vi kan inte påverka det på något sätt och vi har det även i Sverige.
Fy fy och åter fy!
iBoat   2012-05-13 10:27
Amy Lagerman har nog inte skrivit den här artikeln för att hon eller FS gillar hundslagsmål. Jag är en sann djurvän och avskyr saker som dessa. Men det blir det inte bättre för att man inte ser det man ogillar. Eller hur?
2012-05-13 10:32   Dan GW Hansson
Bilder som skildrar verkligheten utan förskönande omskrivningar är alltid viktiga - antingen det gäller svältande barn, plågade djur eller annat våld. Om bilderna används för att medvetandegöra och på det sättet få (mot)reaktioner är det rätt.Används bilderna för att förhärliga våld eller framhäva fotografens förträfflighet som konstnär blir det mer tveksamt och kan vara svårare att förhålla sig till..
2012-05-13 10:41   Kenneth Liljeholm
Men herregud,det är 2 hundar som bråkar lite,inte jordens undergång.

Vi stoppar ner huvudet i sanden och lever i vår lilla bubbla här i sverige att allt är perfekt?

När det snarare är tvärtom över hela jorden!

Fotografen har nog betydligt otäckare bilder än den där att visa upp.

Är man så känslig måste man ha väldiga problem att leva över huvud taget eller?

Och självklart tycker jag med att det är ett j-a svineri att hålla på så där .

Och sverige är definitivt inget föredöme när det gäller djurhållning,även om LRF vill få oss att tro det!
gwbiker   2012-05-13 23:30
Bråkar lite.... e du helt fläng i knoppen??? tycker du det ser ut som dom "bråkar lite"
2012-05-13 10:48   Martin Atso
Bra artikeln och foto! Dom som inte vill se pa den här bilden borde kolla pa Pulitzer prize, Reuters eller Time awards bilder genom tiderna..Sen tänka om och dra upp huvudet ur sanden.
2012-05-13 10:56   Lucanus
Alla kulturer har sina bättre och sämre sidor. Jag undrar vad en afghan tänker om han ser en halvberusad svensk klädd i en löjlig hatt som sjunger snapsvisa samtidigt som levande kräftor kastas i puttrande het vatten. (själv gillar jag kräftskiva...)
Dan GW Hansson   2012-05-13 11:10
Tror inte så många afghaner har synpunkter på sättet kräftor avlivas på...
Tveljus   2012-05-13 12:17
Det handlar inte om en afghansk hundslagsmåls-tillåtande kulturen i motsats till en svensk däggdjursvänlig-kräftskivekultur. Alla afghaner tycker inte om hundslagsmål trots att det är en ökande företeelse på sista tiden, och många svenskar ordnar hundslagsmål trots alla ledsna kommentarer på Fotosidan.
2012-05-13 10:58   Anders Östberg
Världen - och därmed fotografin - består inte bara av vackra solnedgångar och söta kattungar. Det är väldigt bra tycker jag att Fotosidan ibland också visar upp hur fotografi kan belysa mörka ting. Mer sånt!
Användarnamn:Morot   2012-05-14 10:34
Håller med, för mycket gnälliga kärringar här på forat
2012-05-13 12:21   Jimsan
Det är klart att vi svenskar reagerar extra mycket på dessa bilder eftersom hundar är våra gulliga husdjur och betraktas ofta som en familjemedlem.
Faktum är att slagsmål mellan djur inför publik är inget nytt och förekommer över hela världen. De bara på tjurfäktning i spanien, hästslagsmål i Filippinerna, tuppslagsmål i Mexiko och hundslagsmål i USA och Europa.
Jag tycker det är bra att Fotosidan visar upp en annan sida av världen än solnedgångar och kattungar. Att folk väljer att ignorera problemet gör inte att det försvinner av sig själv.
Makten   2012-05-13 14:24
Precis, det förekommer i alla ickeciviliserade kulturer men har försvunnit ur de civiliserade. Det är därför vi som är civiliserade reagerar starkt emot det, med all rätt.
Tveljus   2012-05-13 15:50
Martin, ditt resonerande kallas kulturevolutionism och övergavs av de intellektuella vid det förra sekelskiftet. Det är dock en aktiv föreställning framförallt hos Nationalsocialister, eftersom deras rasbiologiska och sedermera kulturrasistiska principer bygger på den. Basåruvet.
Makten   2012-05-13 16:44
Det har möjligen övergivits av galna vänsterflummare, men inte av tänkande människor som står för förnuft och någon som helst hjärnverksamhet. Konstigt att du försöker kleta ner dina meningsmotståndare när du samtidigt tydligen accepterar vad som helst som kommer från ickevita människor. Är du rasist?
clasol   2012-05-13 18:20
Tjurfäktning.....??? (apropå "civiliserad kultur")
Makten   2012-05-13 19:17
Tjurfäktning är så ociviliserat något kan bli och givetvis lika avskyvärt.
gwbiker   2012-05-14 12:49
rätt! tjurfäktning är svineri av värsta sort, ännu ett i raden av allt som visar att vi människor är jordens värsta skadedjur... o vi kallar vargen skadedjur??!! vi skall enbart hålla käft.
2012-05-13 12:26   marjos
Angående den moraliska diskussionen. Hur tror ni att Afganer skulle reagera över bilder från vår industriella uppfödning av kycklingar? Eller varför inte homosexuell porr..
Makten   2012-05-13 19:20
Hur menar du att homo-porr skadar någon? Kycklinguppfödning kan jag däremot gärna vara med och kritisera, med eller utan afghaners stöd.
Wilbur   2012-05-16 21:46
Snacka om att va ute och cykla.. Nu snackar vi om liv och död och människans "rätt" att döda och plåga för nöjes skull, inte om sexuell läggning. Homoporr har dom säkert nåt emot ja, men vem skadar det egentligen?
Men tror du på fullaste allvar att dom har nåt att invända mot vår djurhållning (t.ex. kycklingar) om du får gissa?
2012-05-13 13:38   IS
Det är inte det det är frågan om. Fotosidan.se borde inte publicera sådana här bilder eftersom det inte leder till något bra. Bara bedrövelse. Onaturliga slagsmål med avskurna öron mm. Sådant jäkla lidande! Barn lider över hela världen, djur och vuxna likaså det är inget jag blundar för. Men jag vill inte mötas av sådant här på ett forum jag betalar för att vara medlem i. Så är det bara.
Tveljus   2012-05-13 14:06
Fotosidan borde inte publicera sådana bilder eftersom det leder till att fler människor uppmärksammas på problemet och därmed kan det potentiellt skapas än mer organiserat motstånd mot det, är det vad du menar?
Hur får Djurens Rätt in pengar? Genom att uppmärksamma när djur behandlas dåligt, inte när de gullas med. Hur får Röda Korset in pengar? Genom att uppmärksamma svältande och arbetande barn, fattigdom, naturkatastrofer och krig.

Är inte att blunda för det precis vad du gör när du önskar bort informationen om det?

För övrigt handlar artikeln om fotoreportaget i sig, inte att hundarna lider eller att det är fel.
ebermark   2012-05-13 15:26
Röda korset får in pengar genom att spela på folks skuldkänslor med reklamfilmer som visar ledsna, ensamma barn och annat lidande.
2012-05-13 14:14   Ewa Thalin
Detta är helt avskyvärt,
Stackars hundar!!!
2012-05-13 14:24   Tveljus
Med tanke på att kommentarerna domineras av en diskussion som inte alls handlar om fotouppdraget och fotograferandet i sig, tror ni i REDAKTIONEN att det vore en fördel om man formulerade framtida liknande artiklar så att det inte låter som nyhetsartiklar?
Hade det här varit ett nyhetsinslag hade det ju handlat just om företeelsen hundslagsmål, men i och med att det här är Fotosidan så handlar det väl snarare om fotograferandet av (i det här fallet) hundslagsmål. Det hade kanske kunnat få plats lite mer om själva fotograferandet och fotografens metod? För jag tycker att artikeln hade precis lagom med bakgrundsinfo, och det var intressant att läsa om fotografens moraliska problem, men som sagt... diskussionen hamnade någon annanstans.
2012-05-13 14:27   MrDip
Bra bilder och artikel, väcker uppenbarligen starka känslor hos många.

Har vid några tillfällen fått konstiga blickar när jag berättat att vi skjuter och äter rådjur, älg, häst osv i Sverige, barbariska nordbor.
gwbiker   2012-05-13 23:33
det är väl viss skillnad på en jägare som skjuter ett rådjur för mat.... rådjuret är lyckligt ända fram tills skotten faller o detta makabra skådespel där en samling araber satsar pengar på detta och hundarna får slåss gång efter gång o blir säkert skadade... hur tänker du? inte alls förmodligen
MrDip   2012-05-13 23:43
Tycker du ja, men det finns många människor i andra länder som inte håller med dig.

Hur jag tänker? Jag talar om vad andra tänker om Svenska seder, förstår du inte det när du läser mitt inlägg?
2012-05-13 14:34   timofej
Tycker att både artikeln och bilderna är intressanta.

Synd att så många människor är såpass trånsynta att de inte kan acceptera att det finns en värld utanför Sverige.

Hundarna kan för övrigt kosta uppemot 10000 US dollar, inte kronor som det står i artikeln.
MrDip   2012-05-13 14:47
Ja med sju miljarder människor på planeten tenderar åsikter om vad som är rätt och fel att variera något :)
Wilbur   2012-05-16 14:30
Fattar inte vad det är för trångsynt med att ta avstånd och inte acceptera sån skit. Men det är klart, apati och empatilöshet är väl bättre enligt dig. Så länge du har det bra så är allt frid o fröjd.

Dessutom börjar det bli uttjatat nu om att vi svenskar "åååh vi är såå trångsynta blablabla". Kom med nåt modernare.

Rätt o fel behöver ju inte va så jäkla svårt, att börja med att inte uttnyttja individer svagare än en själv kan ju va en bra början. Kanske dags vi "överintelligenta" och allsmäktiga människor börjar inse det - och en jäkla massa annat.
2012-05-13 16:05   Bee
Jag kan inte säga annat än Fy fan vilka svin!! Vill verkligen inte se fler bilder från hundslagsmålen i Kabul!

Jag hoppas det kommer nya nyheter snart så att den försvinner från FS förstasida! Inte kul att mötas av detta varje gång man går in på FS!
2012-05-13 16:47   macgunde
Intressant artikel även om många verkar ogilla detta. Världen är grym, men samtidigt intressant att dokumentera. Jag personligen tycker fotosidan höjer sig när annorlunda artiklar likt denna läggs upp. Världen är inte alltid vacker som en solnedgång...
Mvh Daniel
2012-05-13 18:17   printscreen
Jag kan förstå att många blir illa berörda av detta.
Jag reagerade själv väldigt starkt på denna artikel då djur, speciellt hundar, är mitt liv.
Men samtidigt är det en väldigt bra artikel, dokumentärt fotograferande handlar just om att beröra.
Sen vissa som kommenterar här verkar ju fått det om bakfoten, på en del av er verkar det som att ni tolkar detta som någon promotion-artikel för dog-pits.
Nä, mer foto och artiklar som berör, +1 till Fotosidan för detta.
Vill man bara läsa tekniknyheter eller få information om utställningen "Tant Agdas kaffekokande kl. 05.37" så finns det säkert bättre sidor att besöka.
gwbiker   2012-05-14 12:52
Att göra sej skyldig till djurplågeri borde vara belagt med dödsstraff! Givetvis ävenom man gör sej skyldig till människoplågeri eller mord. Såna människor är ingenting värda
2012-05-13 18:54   Lothar Marunga
Detta är hets mot folkgrupp: Talibanjävlar.
Men det är nog ingen folkgrupp. Fägrupp!

Men precis som överallt annars finns givetvis undantag.

Som hundägare/fotograf tar jag väldigt illa vid mig av sådana bilder. För egen del har jag ett principbeslut att jag aldrig visar en bild där en hund är i en förnedrande situation. Men visst, det är bra att mer tuffa killar visar bilderna för det är trots allt en verklighet som omger oss. Finns f.ö. även i Sverige.
lma
Dan GW Hansson   2012-05-13 20:50
Om du besvärar dig med att läsa artikeln så ser du att talibanerna är mot hundslagsmålen. Förmodligen av andra skäl än djurskydds dock:)
2012-05-13 19:43   Gottigottas
Fy fasen. Beklämmande att se.
2012-05-13 20:36   Nordlund32
Hur många av oss skulle veta om vilken kultur/tradition som finns i andra länder/världsdelar om inte dokumentärfoto/film fanns?. Resor, ja visst men hur många lämnar stranden/poolen för att se det "riktiga" landet (och resa till Afghanistan idag, glöm det ;-) I asien ser man gatuhundar i många länder, dessa hundar lever också ett mycket hårt och ofta kort liv. Väljer man att trycka på länken "se fler bilder" så har man ett val, inget tvång.

Exemplen på djur som far illa är många, ännu starkare intryck ger mig dokumentärer som "De dansande pojkarna i afghanistan", "Prostitution bakom slöjan", "Barnslavarnas verklighet" mfl

Sverige är en skyddad värld. I asien äter man hundar, för att få köttet mörare behandlar man hundarna och andra ätliga djur fasansfullt. Djurskyddsregler som vi har i Sverige (och EU) är inte att tänka på.

Annat än tragiskt för hundarna kan man inte kalla detta. FS gör helt rätt som publicerar/länkar bilderna.
2012-05-13 21:21   eorl
Tråkigt att många tar illa upp av publiceringen, jag tycker den är respektfull och återhållsam, det fanns betydligt blodigare bilder som skribenten kunde ha visat. Personligen tycker jag att det är oerhört tröttsamt med personer som inte vill se verkligheten utan i stället tycker att fotosidans nyhetsflöde ska täckas helt av torftiga, ointressanta tekniknyheter och länktips till sockersöta och allt annat än problematiserande fotoskildringar.
easyrider   2012-05-14 00:55
Jag kan bara hålla med. Vad är problemet? En fotosida kan väl spegla alla fotografins genrer däriblad nyhets och reportage foto.
2012-05-13 22:48   afflaf
Hur många av dessa personer som tar riktigt illa upp byter inte kanal när en Unicef reklam dyker upp?

Fotosidan borde kanske lägga in ett filter för alla er ignoranta människor som vill fortsätta leva i eran perfekta värld. Där får det endast visas poster på hur man tar en bild på sin katt och coola nya produkter ni inte behöver men som ni ändå borde bränna era pengar på. För trots allt.. Kompisen har ju fler megapixel i sin kamera än vad du har i din..
MrKarisma   2012-05-15 11:25
Skitbra idé!
Wilbur   2012-05-15 11:55
Dom kanske tar illa upp för att dom gillar hundar, till skillnad från dig, och asen som håller på med sånt lowlife-skit. Bara en teori.
afflaf   2012-05-15 19:27
Jag har inget emot hundar alls. Problemet ligger i att folk som klagar inte vill acceptera att det är såhär världen ser ut idag. Om inte sånna här jobb görs och folk får se sånna här bilder. Hur ska vi då lyckas förändra något? Vi har redan problem med att media vänder andra kinden till många stora världsproblem. Framförallt där folk svälter eller dör i krig men ingen klagar om det. Men såfort det dyker upp något som de har minsta anknytning till det. Öppna upp ögonen istället.

Lägg in ett filter så alla ignoranta människor kan fortsätta leva sina bekymmerlösa liv! Så slipper vi allt gnäll också!
Wilbur   2012-05-16 12:18
Förstår inte vad du menar med "ignoranta" och "bekymmerslösa liv" hela tiden. Folk reagerar väl på saker som är fel, även krig och svält såklart, det är väl fullt normal reaktion. Jag tror även att många har en inre önskan om att kunna göra mer än bara betala in pengar till olika organisationer.

Hellre att folk reagerar våldsamt än att det bara hade kommit nån kommentar, typ "oj va coola bilder.."

Sen håller jag med dig om att sådana bilder SKA visas. Det är en nyttig väckarklocka för alla som tror att världen bara är finfin. Men förbannad kan man få bli ändå.
gwbiker   2012-05-16 12:40
E du totalt bakom flötet!? Ska man acceptera att sånt här förekommer????
MrDip   2012-05-16 14:09
Väldigt vad du är aggresiv hela tiden, lugna ner dig och läs vad folk skriver i stället, du missuppfattar en hel del, gäller även din kommentar på mitt inlägg.
2012-05-14 01:01   phool
Hundslagsmål förekommer i nästan alla länder i världen, störst är det nog i usa. Det är olagligt i dom allra flesta länder i världen, och jag brukar titta mycket på animal planet där dom lägger ner enorma resurser för att förhindra att det fortsätter. Personligen så älskar jag hundar, dom är bättre än oss människor. Vi har själv en liten chihuahua som jag skulle kunna ge mitt liv för =) Svenskar är bland dom mest trångsynta människor jag vet faktiskt, nästan lite som amerikaner, ingen aning om världen utanför... Här blir vi chockade om nån kör mot rött eller om det sker ett bankrån en gång per år, vi är så sjukt känsliga här, noll tolerans mot allt som inte innebär ett liv i en bubbla. Afghanistan tillhör världens mest ocivilicerade länder där majoriteten är varken läs eller skrivkunniga. Många av dom skiljer sig inte mot djuren när det gäller beteénde heller. Att ett barn under 10 år kan få sin hand avhuggen för snatteri av en brödbit pga hunger är ett problem. För dom är två hundar som lider ingenting, dom har sett sina barn och släktingar lida i årtionden. Kan ni förstå att dom inte tänker likadant som er? Vi köper gucci,luis vuitton, armani och går gärna inte ut om håret inte ser riktigt ut. Dom kastar en blöja "turban" på huvudet, ett par gamla trasor på kroppen och försöker överleva dagen genom att hitta lite bröd här eller där. Dom tycker inte alls att deras hundar är familjemedlemmar, dom ger bröd på bordet! Jag kommer alltid att känna hat mot islamistiska länder pga många anledningar. Hundfights borde vara olagligt i alla länder, samma gäller så klart all sorts djurplågeri. Djuren är mycket bättre än oss människor, men ett land som afghanistan har ljusår kvar till civilisation. Och kulturer skiljer! Bara ett exempel, detta är ju en artikel om hundar. Hundar i islam=haram, dvs orena djur som man inte ska ha som husdjur. Många bryter ju mot det, men det är vad islam säger i alla fall. Hundar i sverige är våra bästa vänner, även min. Sen finns det hundra andra saker som skiljer, men det här är inte rätt ställe att ta det på. Jag ska erkänna att jag skulle inte tveka en sekund på att slå ut tänderna på en som jag såg plågade en hund. Nu blev det ett rörigt inlägg, men sa det jag ville säga i alla fall =)
Wilbur   2012-05-16 23:33
Bra inlägg, jag kunde inte sagt det bättre själv :) Jag är helt säker på att din hund hade offrat sitt liv för dig med, det är hundars natur, att blidka människan och va deras bästa vän. Vi är inte alltid så tillbaka bara.. :(

Men precis som du skriver så är inte världen perfekt.. suck... Om 100 år kanske vi är lite mer civiliserade och inte kör över alla djur och människor som är underlägsna oss själva. Längtar till denna dag..
macgunde   2012-05-16 23:44
Bra kommentar!
2012-05-14 11:58   Henrik Malmborg
Jag känner mig kluven. Ett stort innehåll i vikten av dokumentation och spridande av informationen. Ja!!!

Fotografens känsla? Stor avsaknad tycker jag. Vem helst skulle kunna få dessa eller bättre bilder med ett så starkt innehåll.

Fotografen är helt underordnad och därför känns det mer som journalistiska bilder för ett en nyhetstidning eller material för en djurrättsorganisation.
2012-05-14 16:12   Wilbur
Vidrigt o löjligt att frottera i sånt mög. Stackars hundar!
Idioterna som håller på med sånt kan slå ihjäl varandra själva istället, så gör dom planeten Jorden en stor tjänst!
2012-05-14 21:45   MixPix
Idioti.
Både grejen i sig och att fotografera det.
MrKarisma   2012-05-15 11:28
Öh. men hur tänkte du nu?
MixPix   2012-05-15 14:18
Precis som det jag skrev.
2012-05-15 13:47   JaQoB
Detta tycker jag nog hör till sakerna som inte ska legitimeras genom ett fotoreportage...
MattiasL   2012-05-15 20:03
Hm, att göra ett fotoreportage är inte i min värld detsamma som att legitimera något. Vad vi fotografer i den dokumentära sektorn gör är väl att på olika sätt filtrera små fragment av vad som försiggår i världen genom våra ögon och låter det mala omkring i hjärnan och få ett visuellt uttryck, som betraktaren i sin tur får göra sin filtrering av. Vissa saker sympatiserar man med, andra inte.
2012-05-16 23:56   Användarnamn:Morot
Jag har läst igenom alla kommentarer och känner mig nu ganska intelligent.
Wilbur   2012-05-17 00:27
Det är noterat.
2012-05-17 20:55   elinramgren
Jag har svårt att bry mig eller tycka synd om hundarna i Afghanistan när jag vet och har sett hur det ser ut.. Det är ju folket bakom detta som ska uppmärksammas. Det sker betydligt värre saker än hundfajter i landet. Att leva i konstant fruktan för att dö om man har uttryckt sig fel. Kvinnor som mördas för att ha blivit utsatta för våldtäkt...m.m listan görs lång.
folk DÖR i Afghanistan!! Det är vidrigt och för jävligt men det blir det ingen debatt om?!
Wilbur   2012-05-17 21:39
Nu handlade ju just denna debatten om hundarnas grymma öden, så vem har intresse av att du INTE bryr dig ett skit om det?
elinramgren   2012-05-18 14:06
Givetvis skulle jag aldrig acceptera att sådant skedde i Sverige men i Afghanistan där mänskliga rättigheter inte är en självklarhet känns hundfrågan inte särskilt viktig..

Känns viktigt att få fram detta i debatten, för att se helheten och få perspektiv.

Vill poängtera art det är kommentarspåret jag kritiserar, inte reportaget i sig. All verklighets skildring ät bra.
Wilbur   2012-05-18 20:33
Nu tycker jag att djurs rättigheter är lika viktiga som mänskliga rättigheter, var det än är i världen och det är nog lika bra du accepterar. End of discussion.
elinramgren   2012-05-18 22:36
Jag accepterar åsikten men kan tyvärr inte hålla med dig...
Och vad exakt innebär djurens rättigheter? Djuren utnyttjas av oss människor till mat, kläder, nöje, sällskap, sporter, arbete och forskning.m.m.var finns utrymme för rättigheter.
elinramgren   2012-05-18 22:47
Jag accepterar åsikten men kan tyvärr inte hålla med dig...
Och vad exakt innebär djurens rättigheter? Djuren utnyttjas av oss människor till mat, kläder, nöje, sällskap, sporter, arbete och forskning.m.m.var finns utrymme för rättigheter där? Menar du att djurens rättigheter är likvärdig med människors? Hur går det ihop....
Wilbur   2012-05-19 11:06
Varför fortsätter du diskutera? Jag har 0 intresse av vad du tycker och håller inte med, precis som vice verca.
elinramgren   2012-05-19 19:20
Jag är fotf med i diskussion, det var du som inte ville diskutera med mig.
Ställde en fråga bara.
gwbiker   2012-06-23 18:08
djurens har exakt samma rätt som vi människor att få finnas till...att inte utsättas för misshandel.... mm mm dom är precis som vi människor invånare på den här planeten
2012-06-23 11:46   MrKarisma
Man förstår verkligen att världen ser ut som den gör med tanke på alla kommentarer från människor som bara vill blunda för verkligheten och sitta o flina på fyllan med en färskpotatis på gaffel i ena handen och snapsen i den andra... Detta är ett problem nästan större än hundslagsmålen.. Hundslagsmål går att förhindra, men människor som bara vill blunda och leva ut sina liv i okunskapens dimma är svårare att rå på.

Merläsning

Ny finess i Lightroom och Adobe Camera Raw

Textur efterfrågat av användarna - släta ut eller framhäv detaljer. Läs mer... 4

Många nyheter i uppdaterad Lightroom-utmanare

ON1 Photo RAW 2019.5 släppt - dual mode och förbättrad historik bland nyheterna. Läs mer... 8

Artisten Ariana Grande stäms för bildstöld

Lade ut annan fotografs bilder på sitt Instagram - stäms av upphovsmannen. Läs mer... 4

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 4/2019 är "Bröllop" respektive "Stadslandskap". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Du kan ladda upp till och den 19 maj. Läs mer...

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Nikon Z6 och Z7 får ögon-AF

Nu är den nya mjukvaran klar som ger Nikon Z6 och Z7 ögon-AF. Firmware-uppdateringen innehåller även två andra betydande förbättringar. Läs mer... 2

Tre snabba hårddiskar - mindre än ett kreditkort

Små och snabba solid state-diskar som ska tåla lite extra hårda tag. Läs mer... 3

Tom Svensson blir ambassadör för World Animal Protection

Djurskyddsorganisationen World Animal Protection presenterar sina första svenska ambassadörer – inflytelserika personer som på olika sätt stödjer arbetet för världens djur. En av dem är bevarandefotografen Tom Svensson. Läs mer...

Han fångade det sällsynta på bild - en svart leopard

Efter flera försök lyckades Jan Fleischmann få en bild på den sällsynta svarta leoparden. Läs mer... 1

DJI Osmo Action utmanar GoPro

DJI är kända för sina drönarkameror, men ger sig nu in i ett nytt segment: actionkameror. DJI Osmo Action är en direkt konkurrent till GoPro Hero 7 Black. Läs mer...

Miops Smart Trigger