Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Årets bild 2022 - vinnarna är utsedda! Här är alla bilderna

Årets bild 2022 - vinnarna är utsedda! Här är alla bilderna

Årets Bild. Tågstationen i Kharkiv, mars 2022 När kriget bröt ut införde Ukraina generell mobilisering för män mellan 18 och 60 år. De första krigveckorna tas många känslosamma farväl mellan älskande par på tågstationer runt om i Ukraina.  Foto: Eddy van Wessel/SvD

 

Eddy van Wessel tog årets bild och blev årets fotograf. Anna Clarén fick årets hederpris.

Vinnarna av Årets bild, Sveriges mest prestigefyllda pris för bildjournalister som i år firar 80 år, är korade. Prisutdelare var bland annat statsminister Ulf Kristersson.

Bland vinnarna utmärker sig Eddy van Wessel (SvD) som vann tre kategorier: Årets Bild, Årets Fotograf och Årets Nyhetsreportage Utrikes. Anna Clarén fick Årets Hederspris och Niclas Berglund (SVT) belönades för Årets Berättelse.

Årets bild har korat 20 vinnare i 12 kategorier.

Eddy van Wessel/SvD tog ”Årets bild” med motiveringen:

”… Årets Bild lyckas med det som bildjournalistiken gör då den är som allra bäst - den hjälper oss att känna med människor på helt andra platser än vår egen”.

Eddy van Wessel/SvD utsågs även till ”Årets fotograf” med motiveringen:

”… Eddy van Wessels bildjournalistik ger en konkret beskrivning av händelser samtidigt som den förmedlar starka känslor. Han visar på ett starkt människorättspatos och en kompromisslös vilja att ge en röst åt de mest utsatta.”

Årets Bild och Årets fotograf: Eddy van Wessel/SvD

Tågstationen i Kharkiv, mars 2022 När kriget bröt ut införde Ukraina generell mobilisering för män mellan 18 och 60 år. De första krigveckorna tas många känslosamma farväl mellan älskande par på tågstationer runt om i Ukraina.

Nyhetsreportage Utrikes: Eddy van Wessel/SvD

Irpin, april 2022 Irpin, Butja, Dmytrivka, Chernihiv, Trostyanets, Ochtyrka, Kharkiv, Bakhmut, Avdiivka … Överallt svedda fasader och gapande granathål och människor som vandrar in och ut från det som en gång var deras hem. På jakt efter ting som överlevt; bestick, en pall, ett krucifix … Samtidigt som kriget fortgår och livet pågår.

Bakhmut, 17 november 2022. Pensionärsparet Lidia Rakitska och Volodymyr Rakitsky har precis vårdats för splitterskador i raketattackerna som förstörde deras hem i Chasiv Yar. Bägge är helt tysta där de sitter på en bänk i en korridor i Bakhmuts mobila sjukhus medan väggarna skakar i de oupphörliga artilleriattackerna. Minuterna före attacken höll de varandras händer och uttalade samma fras som blivit deras dagliga besvärjelse sedan kriget bröt ut: – Så länge vi har varandra så kan inget ont hända oss.

Bakhmut, 3 November 2022. Hon säger inget, skriker bara ut sin vanmakt. En kvart innan hon kom hem landade en serie granater i kvarteret, förstörde hennes hem och dödade hennes make.

Kharkiv, 29 april 2022. I en timma i kön till militärkontrollen sitter hon lika tyst, lika orörlig i bilen och med samma blick och ansiktsuttryck. Efter att ha levt gömd i två månader i Ruska Lozova, där människor till och med begravde sina döda i källare, har hon, maken och hunden just lyckats ta sig ut från byn som varit belägrad av den ryska armén.

Kharkiv, maj 2022. En gasledning har precis träffats av en rysk missil och satte hela området i brand. De boende i området flyr med de tillhörigheter de förmår ta med sig.

Soledar, November 2022 Överallt nära fronten har den ukrainska armén så kallade medicinska ”stabiliseringspunkter” som akutvårdar skadade soldater. I närheten av byn Prechystivka vid östfronten är striderna intensiva. Dessa soldater är lyckligt lottade som bara skadats lindrigt och som därför står i kö för behandling. På frågan om hur många av deras kollegor som dött slår soldaterna bara uppgivet ut med händerna.

Kramatorsk, 27 juli 2022. Ryssland hävdar att ukrainska armén använde Skola 23 i Kramatorsk – en av över 3000 krigsförhärjade skolor i Ukraina – som bas och att över 300 soldater dödades i attacken. Efter en hel dags letande i ruinerna fann vi inte minsta spår av militär aktivitet. Däremot mötte vi den 12-åriga Vova som i flera veckor har letat efter sin bänk och sina böcker: - Jag vet inte varför jag alltid kommer hit. Men jag vet att jag inte ens kan peka ut var mitt klassrum ligger… eller, jag menar låg.

Slatyne, 15 juli 2022. Sekunderna innan Juriy sjunker ihop, greppar korset om halsen i sitt enkla hus i den nästintill övergivna frontbyn Slatyne – som betyder ”vacker plats” – och frågar var Gud tagit vägen, hade han bröstat upp sig, gjort segergest med den ena handen, pekat mot klusterbomben med den andra och sagt: – Vi ska uthärda. Den jäveln tog mig inte. Jag lever …

Bakhmut, November 2022. Bakhmut har kommit att kallas för krigets ”köttkvarn”. Stadens enda brandkår arbetar under extrema förhållanden; artilleribeskjutningen kommer ibland så nära som 50 meter. Här har en rysk raket träffat ett hus och dödat en civil man. Eftersom staden inte längre har någon ordinarie ambulanstjänst tar brandmännen även hand om de skadade och dödade.

Mykolaiv, mars 2022. Efter bombattacker mot militärbaracker i Mykolaiv dödades dussintals unga ukrainska kadetter, inofficiella källor hävdar att runt 150 kadetter dödades. Efter 30 timmar i en luftficka under fyra lager av betong räddades en ung man vid namn Vasyl. Vi hörde någon ropa djupt nerifrån och tillkallade brandkåren. En räddningsarbetare kryper under betongplattorna för att prata med Vasyl.

Kharkiv, maj 2022 Plötsligt händer det – i ett bostadsområde, på en lekplats, hos frisören eller som i det här kvarteret i Kharkiv där sju dödades och ett stort antal skadades i kön till humanitär hjälp – att luften fylls av det där swishande ljudet av klusterbomber och tunga artilleripjäser. Två till tre sekunder har man på sig till nedslaget och frågan om slumpen ger dig ännu en dag att leva. Och när brandkåren är upptagen på annat håll använder mannen på bilden en vattenslang för hemmabruk.

Årets Berättelse: Niclas Berglund, reporter Elin Jönsson, redigerare Linda Hörnqvist), alla SVT.

Årets Hederspris: Anna Clarén

Årets Rookie: David Johansson/Smålandsposten

Nyhetsbild inrikes: Kicki Nilsson/TT Nyhetsbyrån/Frilans

Nyhetsreportage inrikes: Yvonne Åsell/SvD

Nyhetsbild Utrikes: Erik Esbjörnsson/DN

På sjukhuset i Baidoa, Somalia, har Rahma Aden Khayre nyss förlorat sin son Yusuf som ligger svept på sjuksängen. Han dog av undernäring en månad före sin ettårsdag. I Somalia har den värsta torkan på 40 år sammanfallit med skenande globala matpriser i spåren av Rysslands invasion av Ukraina. Samtidigt har den lokala konflikten mellan islamistmilisen al-Shabaab och den somaliska regeringen intensifierats vilket gör det svårt för hjälporganisationer att nå de nödställda.

Vardagslivsreportage inrikes: Pavel Koubek/Frilans/Icon Photography

Vardagslivsbild inrikes: Maria Steén/GP

Vissa dagar är livet bara här och nu. Konfetti, nallebjörnar och bubbel – det sparas inte på effekterna när studenterna vid Angeredsgymnasiet springer ut genom portarna på Angeredsgymnasiet för sista gången.

Vardagslivsreportage Utrikes: Eva Tedesjö/DN

Vardagslivsbild Utrikes: Alexander Mahmoud/DN

I ett av Kairos rullskridskogäng bär de flesta medlemmar smeknamn som Turbo, Zusko och Joker. Tidigare brukade de hänga tillsammans vid en av Kairos finare alléer och göra tricks. Men efter att ha blivit bortkörda av polisen syns de lite överallt i staden. – Jag åker rullskridskor för att hålla mig lugn. Familjen och studierna är min stress här i livet, säger en åkare. De hinner åka fram och tillbaka på Sherif Pasha i någon timme, innan en polisbuss anländer och ungdomarna flyr på fyra hjul.

Porträttreportage: My Matson/Nordens Fotoskola

Porträttbild: Tim Aro/ TT Nyhetsbyrån

Stegen är tunga ned för trappan när Annie Lööf efter en lång förhandling, i Visby på rättegången kring Theodor Engström.

Sportreportage: Magnus Wennman/Aftonbladet

Sportbild: Joel Marklund/Bildbyrån

Argentinas lagkapten Lionel Messi jublar med VM-pokalen bland medspelare, familj och fans efter att laget vunnit VM-finalen i fotboll mot Frankrike den 18 december 2022 i Doha, Qatar.

TV Nyheter: Foto & Redigering Emil Larsson/SVT, Reporter Bengt Norborg/SVT

TV Sport: Thomas Karlsson/DN, redigering Dennis Ylikangas/DN

TV Reportage: Erik Simander/DN, redigering Joel Danell & Madeleine Longo/DN



Publicerad 2023-03-16.

9 Kommentarer

Arne Bivrin 2023-03-17 00:12  
Otroligt starka bilder som på många sätt fångat 2022. Tidsdokument.
Frekeman 2023-03-17 00:18  
Det ser ut som att juryn röstade rätt som jag ser det. Eddy van Wessel vann välförtjänt utmärkelser för sina bilder från Ukraina och kriget. Att ta så pass estetiskt tilltalande bilder som Eddy har gjort av det djävliga som sker där är för mig en intressant aspekt kring arbetet som duktig dokumentär- och krigsfotograf.

Tyckte också om Pavel Koubeks serie. Överlag tycker jag att alla vinnande bilder var av hög standard. Kul när bra fotografi uppmärksammas och prisas.
jkm 2023-03-17 16:22  
Ukrainabilderna är ju otroligt starka! Väl värda alla utmärkelser i världen… Ha det gött!
Kemal Sahacic 2023-03-17 21:19  
Välförtjänat och imponerande!
PMD 2023-03-17 21:20  
Titta på videon "Årets Berättelse"!
"Ett finger bryter man lätt av, men försök bryta en hel näve".

Finns även på SVTplay: "Tåget mellan liv och död". Den titeln nämns inte i den här artikeln, vilket är lite konstigt.
luminousoctaves 2023-03-17 21:54  
Ukraina-repet är oerhört starkt.
HrHansen 2023-03-18 10:43  
Bilderna från Ukraina berör mig väldigt starkt.
senwosret 2023-03-18 20:39  
Tycker mycket om Eddys bilder, och menar att det är en klar finess att de oftast är vackra och välkomponerade: det är ju tack vare de egenskaperna de blir tittade på, funderade över och sedan påverkar. Väldigt många nyhetsbilder tas snabbt och beskriver en händelse och har tyvärr inga bildmässiga kvaliteter, de kommer inte att överleva. Men Eddies bilder kommer att göra det!
Timo Peter Grönlund 2023-03-21 10:00  
Eddys bilder är fantastiska och viktiga. Välförtjänt vinst!

Bilden på skolpojken i Kramatorsk som letar i ruinerna är gripande och lämnar mig inte. Den är vacker samtidigt som den är brutal och ställer så många frågor.

Hur kan någon se en sådan bild och sedan inte fråga sig varför vi inte gör mer för att stödja Ukraina?

Hur kan någon tillåtas fortsätta utsätta barn, civila och gamla på detta vis utan att hela omvärlden reagerar?

Jag blir ledsen, men ändå hoppfull - för när historierna kan spridas så att vi och andra får se dem - så bör väl folk förstå vad som behöver göras?
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning