Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Fotosidan-medlem nominerad till internationellt fotopris

Fotosidan-medlem nominerad till internationellt fotopris

Krigets sorg. "Människor i Nigeria pratar inte om kriget. Folk pratar inte bara om det ... Det är synd att Nigeria aldrig skapade en dialog om kriget och hur man kan undvika det i framtiden ..."

 

Fotosidan-medlemmen Cletus Nelson Nwandike har nått ännu en internationell framgång. 2017 vann han fotografins fredspris Alfred Fried Photography Award på 10 0000 euro. Nu har han nominerats till Sony World Photography Award i den professionella klassen Still Life.

Svenske fotografen och poeten Cletus Nelson Nwandike är baserad i Aneby utanför Jönköping och har nominerats i kategorin Still Life för fotoserien The Struggle for Freedom.

Cletus Nelson Nwandike kommer ursprungligen från Nigeria och har studerat fotografi på Jönköpings universitet. Han har  har tidigare nått flera framgångar i Fotosidan Masters, blivit publicerad av i National Geographic och har haft bilder utställda på Fotografiska. 

Bildserien The Struggle for Freedom är baserat på Cletus Nelson Nwandikes erfarenheter från Biafrakriget i Nigeria 1967-70. När han talar om fotoserien berättar han om inbördeskriget.

– Vi betalade med vårt blod, vår framtid och vår fantasi, berättar Nelson Nwandikes. Det var genom fotograferingen som jag fick tillbaka min fantasi och min frihet. När ljuset blev min mentor, så förändrades mitt perspektiv och jag önskade att slutartiden skulle sakta ned och låta mer ljus komma in i mitt land och in i mina drömmar.

"Min familj älskar musik. Två personer i min familj är döda. Min pappa och Emmanuel. Biafran-kriget 1967 var det värre som någonsin har hänt med min familj. Jag försöker glömma det men kan inte. Det går inte bort."

De nominerade bidragen är utsedda av en jury bestående av en särskilt utvald panel av världsledande namn från akademin, museer, förlag, festivaler och media. De nominerade bidragen i den professionella kategorin består av fotografiska verk som demonstrerar artistisk skicklighet och skildrar fängslande berättelser om mänskligheten och världen vi lever i.

– Bidragen som nominerades i årets professionella kategori skapade både intresse och debatt bland juryns medlemmar med intressanta koncept och juxtapositionering av bilder för att skapa nya narrativ blandat med mer traditionellt berättande, säger Mike Trow, fotograf, konsult, redaktör och juryledare för årets jury för professionella fotografer.

De nominerade fotograferna kommer nu gå vidare i tävlingen för respektive kategori och har chansen att vinna titeln Årets professionella fotograf, som presenteras på London Awards-ceremonin den 17 april. Samtliga nominerade bidrag kommer ställas ut som en del av 2019 Sony World Photography Awards Exhibition i London 18 april – 26 maj, för att sedan åka på världsturné.

Rekordmånga inskickade bidrag till 2019 Sony World Photography Awards

Sony World Photography Awards är en av de största händelserna i fotovärlden globalt. Till årets upplaga har totalt 326 997 bidrag skickats in från 195 olika länder och det är högsta antalet inskickade bidrag någonsin.

Läs mer om Cletus Nelson Nwandike här.Publicerad 2019-03-28. Läst av 1495 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-03-28 21:30   Frekeman
Grattis, Cletus! Intressant att läsa om ditt liv och så roligt att du nått denna framgång! Hoppas att det går bra för dig i tävlingen!
Mvh
Fredrik
2019-03-29 08:23   J O Härnström
Grattis och Jättekul!
Smålänningar brukar hålla sig framme när det gäller.
2019-03-30 09:36   Erik Mofjell
Största möjliga grattis!
/Erik

Merläsning

Se SVT-dokumentären om Erik Johansson

”Längtan är en plats” - surrealistiska bilder och speciella platser. Läs mer...

imagePROGRAF PRO-300 - ny fotoskrivare från Canon

A3+-fotoskrivare med separata bläckmunstycken för fotosvart och matt svart. Läs mer... 5

Lexar SL200 - liten och tålig disk

Liten och snabb disk för mobila fotografen. Läs mer... 2

Utmaningen - porträttserie med gammal digitalkamera

”Teknisk perfektion är inte värt någonting om inte känsla, tajming och uttryck stämmer.” Läs mer... 38

Canon Eos R5 och R6 – två proffsiga spegelfria syskon

Canon lägger in en högre växel i sin satsning på det spegelfria R-systemet och lanserar två proffsiga kameror med inbyggd bildstabilisering: Eos R5 och R6. Läs mer... 79

Lätta och billiga supertelen från Canon

Canons nya 600 mm supertele väger under 1 kg och kostar mindre än 9.000 kronor. Längden är bara 20 cm. Det kompletteras av ett 800 mm som är obetydligt större. Läs mer... 9

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 3

Canon RF 85/2 Macro IS STM – både porträttele och makro

Canon RF 85 mm f/2 IS STM är inte bara ett porträttele, det fungerar också som makroobjektiv. Läs mer... 5

Använd Profoto B10 med iPhone

Profoto AirX möjliggör avancerad blixtfotografering med iPhone. Läs mer... 3

Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer... 2

Miops Capsule360