Annons
Artiklar > Fotosidan-medlem nominerad till internationellt fotopris

Fotosidan-medlem nominerad till internationellt fotopris

Krigets sorg. "Människor i Nigeria pratar inte om kriget. Folk pratar inte bara om det ... Det är synd att Nigeria aldrig skapade en dialog om kriget och hur man kan undvika det i framtiden ..."

 

Fotosidan-medlemmen Cletus Nelson Nwandike har nått ännu en internationell framgång. 2017 vann han fotografins fredspris Alfred Fried Photography Award på 10 0000 euro. Nu har han nominerats till Sony World Photography Award i den professionella klassen Still Life.

Svenske fotografen och poeten Cletus Nelson Nwandike är baserad i Aneby utanför Jönköping och har nominerats i kategorin Still Life för fotoserien The Struggle for Freedom.

Cletus Nelson Nwandike kommer ursprungligen från Nigeria och har studerat fotografi på Jönköpings universitet. Han har  har tidigare nått flera framgångar i Fotosidan Masters, blivit publicerad av i National Geographic och har haft bilder utställda på Fotografiska. 

Bildserien The Struggle for Freedom är baserat på Cletus Nelson Nwandikes erfarenheter från Biafrakriget i Nigeria 1967-70. När han talar om fotoserien berättar han om inbördeskriget.

– Vi betalade med vårt blod, vår framtid och vår fantasi, berättar Nelson Nwandikes. Det var genom fotograferingen som jag fick tillbaka min fantasi och min frihet. När ljuset blev min mentor, så förändrades mitt perspektiv och jag önskade att slutartiden skulle sakta ned och låta mer ljus komma in i mitt land och in i mina drömmar.

"Min familj älskar musik. Två personer i min familj är döda. Min pappa och Emmanuel. Biafran-kriget 1967 var det värre som någonsin har hänt med min familj. Jag försöker glömma det men kan inte. Det går inte bort."

De nominerade bidragen är utsedda av en jury bestående av en särskilt utvald panel av världsledande namn från akademin, museer, förlag, festivaler och media. De nominerade bidragen i den professionella kategorin består av fotografiska verk som demonstrerar artistisk skicklighet och skildrar fängslande berättelser om mänskligheten och världen vi lever i.

– Bidragen som nominerades i årets professionella kategori skapade både intresse och debatt bland juryns medlemmar med intressanta koncept och juxtapositionering av bilder för att skapa nya narrativ blandat med mer traditionellt berättande, säger Mike Trow, fotograf, konsult, redaktör och juryledare för årets jury för professionella fotografer.

De nominerade fotograferna kommer nu gå vidare i tävlingen för respektive kategori och har chansen att vinna titeln Årets professionella fotograf, som presenteras på London Awards-ceremonin den 17 april. Samtliga nominerade bidrag kommer ställas ut som en del av 2019 Sony World Photography Awards Exhibition i London 18 april – 26 maj, för att sedan åka på världsturné.

Rekordmånga inskickade bidrag till 2019 Sony World Photography Awards

Sony World Photography Awards är en av de största händelserna i fotovärlden globalt. Till årets upplaga har totalt 326 997 bidrag skickats in från 195 olika länder och det är högsta antalet inskickade bidrag någonsin.

Läs mer om Cletus Nelson Nwandike här.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-03-28. Läst av 1024 personer.
Fotosidan Plus | Makrofoto på Öland 12-15 september 2019

Som Plus-medlem får du 1000 kr rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-03-28 21:30   Frekeman
Grattis, Cletus! Intressant att läsa om ditt liv och så roligt att du nått denna framgång! Hoppas att det går bra för dig i tävlingen!
Mvh
Fredrik
2019-03-29 08:23   J O Härnström
Grattis och Jättekul!
Smålänningar brukar hålla sig framme när det gäller.
2019-03-30 09:36   Erik Mofjell
Största möjliga grattis!
/Erik

Merläsning

Ny finess i Lightroom och Adobe Camera Raw

Textur efterfrågat av användarna - släta ut eller framhäv detaljer. Läs mer... 4

Många nyheter i uppdaterad Lightroom-utmanare

ON1 Photo RAW 2019.5 släppt - dual mode och förbättrad historik bland nyheterna. Läs mer... 8

Artisten Ariana Grande stäms för bildstöld

Lade ut annan fotografs bilder på sitt Instagram - stäms av upphovsmannen. Läs mer... 4

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 4/2019 är "Bröllop" respektive "Stadslandskap". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Du kan ladda upp till och den 19 maj. Läs mer...

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Nikon Z6 och Z7 får ögon-AF

Nu är den nya mjukvaran klar som ger Nikon Z6 och Z7 ögon-AF. Firmware-uppdateringen innehåller även två andra betydande förbättringar. Läs mer... 2

Tre snabba hårddiskar - mindre än ett kreditkort

Små och snabba solid state-diskar som ska tåla lite extra hårda tag. Läs mer... 3

Tom Svensson blir ambassadör för World Animal Protection

Djurskyddsorganisationen World Animal Protection presenterar sina första svenska ambassadörer – inflytelserika personer som på olika sätt stödjer arbetet för världens djur. En av dem är bevarandefotografen Tom Svensson. Läs mer...

Han fångade det sällsynta på bild - en svart leopard

Efter flera försök lyckades Jan Fleischmann få en bild på den sällsynta svarta leoparden. Läs mer... 1

DJI Osmo Action utmanar GoPro

DJI är kända för sina drönarkameror, men ger sig nu in i ett nytt segment: actionkameror. DJI Osmo Action är en direkt konkurrent till GoPro Hero 7 Black. Läs mer...

Miops Smart Trigger