Annons
Artiklar > Inta Ruka fångar livet på landsbygden i Hälsingland

Inta Ruka fångar livet på landsbygden i Hälsingland

Bror Forselius, Abrams, Gnarp
Foto: Inta Ruka/BUS 2013

 

Hälsinglands museum har givit den hyllade lettiska fotografen Inta Ruka i uppdrag att fotografera invånare på landsbygden i Hälsingland. Bilderna ställs nu ut på museet i Hudiksvall.

Att den svenska landsbygden visas som övergiven och döende är närmast en kliché. Inta Rukas fotografi visar oss hur den lever. Utställningen kallas "Way of Life – People from Hälsingland"

I ett samarbete med Hälsinglands museum i Hudiksvall har hon följt fem olika familjer och deras arbete på sina gårdar i olika hörn av landskapet. Det är första gången hon förlägger ett projekt utanför sitt hemland Lettland.


Lina Olson, Yst på åkern, Hög. Foto: Inta Ruka/BUS 2013

Inta Ruka börjar bli välkänd för svensk publik, men en kort bakgrund säger oss att hon föddes 1958 i Riga i Lettland. På en examensdag fick hon en kamera i present av sin mor. Medverkade i en grupp som hette Ogre, lärde sig konsten och hantverket att fotografera.  Hennes stora genombrott kom på Venedigbiennalen 1999, hon presenterade där ett arbete från den lettiska landsbygden vid ryska gränsen, människorna i byn Balvi.

Inta Rukas fotokonst är porträttets konst. Hon arbetar i en långsam process helt nära sina motiv, lär känna dem hon fotograferar, låter tiden framkalla det ögonblick där porträtt blir en rättvis gestaltning av människan. Hon återvänder gärna för fler porträtteringar. Som fotografisk metod liknar det den metod med djupintervjuer som den nobelpristippade Svetlana Aleksijevitj använder. Den djupa förtrogenheten, det absoluta förtroendet. Människorna bär själva sina berättelser  -  det är porträttkonstens signum.

Fotografierna från Hälsinglands landsbygd från år 2013 kompletteras med korta, muntliga berättelser från de porträtterade. Deras utsagor handlar om tradition och modernitet, om bundenhet till jord och släkt men också om uppbrott, om skapandet av nya identiteter och normer.

I samband med utställningen släpps en bok med Inta Rukas hälsingebilder. Gunilla Kindstrand har skrivit text och här presenteras de avbildade personerna lite närmare än i utställningen.

Läs mer här.

Intervju om utställningen med Inta Ruka i SVT

Bilder från vernissagen

Foton: Hans Östbom



Publicerad 2013-12-02.

8 Kommentarer

per-erik åström 2013-12-02 14:06  
Härligt initiativ av Hälsinglands Museum. En härlig fotograf också.
Sven_Sven 2013-12-02 15:12  
Grattis till museet och Inta Ruka. Kul att ni på fotosidan har uppmärksammat!
Benganbus 2013-12-02 16:05  
Jag fattar inte riktigt, ursäkta ;)
e det bara en egen utställning av ett eget fotoinitiativ ,
eller har Museét bett Inta Ruka dokumentera livet på landsbygden i Hälsningland?
Svar från froderberg 2013-12-02 18:29
Det är ett uppdrag som hon fått av museet.
jwalck 2013-12-03 12:39  
Mycket bra initiativ - Ska försöka ta mig till Hudiksvall innan utställningen stänger i mars!

Boken som nämns i artikeln skulle jag gärna beställa direkt - men jag hittar den inte! Någon som vet var en kan spåra upp och beställa den?
Rojnieks 2013-12-04 18:16  
Inta- man prieks par tevi! Ta tik turpinat!
Lai izdodas ari turpak radit sadus makslas darbus!
Tack!
Gun-Inger Arvidsson 2013-12-05 19:32  
Enbart gratulera museet och Inta Ruka som dokumenterat på dessa gårdar. Önskar jag fått se utställningen.
Tack för ni visade detta här.
esbtse 2013-12-22 16:13  
Äntligen ett menigsktfullt projekt som inte är styrt av politiskt tillåtna åsikter och utförd av metrosexuella hibbsters.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS