Artiklar > Japansk Street Photography på Kulturhuset

Japansk Street Photography på Kulturhuset

Tadahiko Hayashi, Dancer on a rooftop, Yichigeki Theatre, Yurakucho, 1947.
Med ett hundratal bilder, varav många tidigare aldrig visats utanför Japan, bildar utställningen "Tokyo Stories" ett mångfasetterat porträtt av staden från 1930-talet fram till nu.
Att fotografera livet på gatan har fascinerat välkända fotografer som Henri Cartier-Bresson, Helen Levitt och Robert Frank. Deras fotografiska verk är välbekanta för många av oss, medan det japanska gatufotografiet fortfarande är ganska främmande.

I utställningen "Tokyo Stories" som blir aktuell på Kulturhuset under nästa år, har tre av Japans ledande fotografer Hiroshi Hamaya, Tadahiko Hayashi och Shigeichi Naganoen skildrat en stad i förändring - med "Street Photography" som uttryck.
Utställningen presenterar Tokyos många ansikten: studentprotester, politiska intriger, lönearbetare och deras långa arbetsdagar, geishor, prostituerade, gatubarn, författare, konstnärer, formgivare och fashionistas. Alla dessa karaktärer löper samman för att skapa denna mångskiktade stad.

För Hiroshi Hamaya, som är född i Tokyo, föll det sig naturligt att välja hemstaden som sitt första fotografiska motiv. I hans bilder, som är tagna på 1930-talet, träder en mystisk och exotisk stad fram, ljusår från den jättestad vi idag känner till.

Tadahiko Hayashi skildrar den materiella förödelsen i Tokyo efter andra världskriget, samt dess invånares beslutsamhet att ur ruinerna skapa en bättre framtid.

Shigeichi Naganos fotografier vittnar om de genomgripande förändringar som Tokyo genomgått under de senaste 50 åren i samband med moderniseringen, samtidigt som staden hållit fast vid sin historia.

Utställningen visar på Kulturhuset i Stockholm mellan den 6 mars till den 2 maj 2010.

Publicerad 2009-12-21. Läst av 6986 personer.

Hiroshi Hamaya, Rickshaw, Ginza 8-chome, 1938.

Hiroshi Hamaya, Ginza snow, Ginza 3-chome, 1936.

Tadahiko Hayashi, Yoshiwara, Asakusa, Tokyo, 1954.

Bli först att kommentera

Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS