Merläsning
Nordiska museet digitaliserar 100 000 hotade bildminnen i nya projekt
Fotografer
Nordiska museet fortsätter att rädda och digitalisera fotografier från sina stora bildsamlingar. Under perioden 2024-2026 pågår två digitaliseringsprojekt med syfte att säkra material som riskerar att annars brytas ner. Bilderna görs även tillgängliga för forskare och allmänhet.
Läs mer...
Test: Ramverk Pro Sling - smidig och praktisk
Fotosidan testar
Plus
Trenden med multifunktionella väskor håller i sig. Och visst är det smartare med modulära system som går att kombinera för allt från resa och fotografi till fritid och skola. Db Journey Ramverk Pro Sling är en smidig axelremsväska som blir en kameraväska på ett litet kick.
Läs mer...
Fotosidan Poddradio 142 - AI i fotovärlden (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)
Fotosidan Poddradio
Vad är Artificiell Intelligens egentligen och hur påverkar den oss som jobbar med bild? I detta avsnitt dyker vi ner i den fascinerande och omtvistade världen av AI och fotografi. Tillsammans med retuschören Eric Asp utforskar vi hur artificiell intelligens påverkar branschen, både vad gäller kreativa möjligheter och utmaningar.
Läs mer...
11 Kommentarer
Logga in för att kommentera
https://www.arbetetsmuseum.se/vart-uppdrag/
Emilias utställning passar vad jag kan se som hand i handske.
Jag tvivlar på att det inte finns fotografer som är intresserad av dokumentärfotografi och är villig att lägga åratal av sitt liv på att ta fram en bildserie för att beskriva arbetslivet i dag på riktigt utan att arrangera motiven. De har förlorat sin trovärdighet .
Det finns många bra dokumentär fotografer som fortfarande genererar trovärdiga bilder i USA, kan rekommendera att ni söker efter dessa. De brukar arbeta i 5-10 år med sitt projekt...
I Sverige finns dock också en hel att göra och vi behöver fortfarande utmana socialdemokraternas tolkningsföreträde när det gäller bilden av svenskt näringsliv. Vi har en svart ekonomi befolkad av "ett prekariat" som enligt vad SvD skrev för något år sedan närmar sig italienska procenttal. Om jag inte missminner mig handlade det om ca 15 procent. Det borde väl snart vara dags att försöka hjälpa "operation granskning" lite på traven. Men jag har inga större förhoppningar egentligen för det är väl inga större pengar i sånt och i dagens framgångsdrogade värld så vill nog få läsa om en massa losers i "Loserville" när man kan följa Wahlgrens eller Parneviks istället.
Så det är inte nödvändigt övre medelklassen som kapat verkligheten och detta museum utan i lika hög grad alla de som inte arbetar i yrken där det krävs akademisk bakgrund. Det är också dags kanske att inse att även kvinnor var "arbetare" och inte bara den rätt förljugna lätt stalinistiska bild av arbetare som med blicken i fjärran på raka armar höjde hammaren och skäran mot himlen. En gång fanns många sådana monument både i öststaterna, Nord-Korea och även i deras projekt som exv. Albanien och Etiopien.
Hur förljugna var inte bilderna av dessa stachanoviter-elitarbetare som i ex.vis byggde de polska stålverken i Nova Huta, som jag erinrar mig att jag såg i någon gammal propagandafilm. Så mycket har jag jobbat och praktiserat i både verkstäder och på byggen att jag sett hur falsk den bilden var som länge omhuldades även i Sverige av Frank Baudes KFMKr
Sedan är dagens arbetslivsbilder svårare att tolka är de från förra och förr förra seklet. Samma rovdrift pågår nu som då och det gäller det nya "prekariatet" också med med osäkra dåligt betalda ofta svarta anställningar i gig-ekonomin som inte ens är pensionsgrundande. Det nya är dock att skiten inte alltid syns lika tydligt i fina restauranger eller i tjusiga nagelvårdssalonger och beroendets ibland slavlika villkor administrerade av ljusskygga företagare i många och lager av näst intill ogenomträngliga ekonomiska relationer där varken myndigheter eller fack har insyn.
Fotografierna känns arrangerade utifrån min blick.
Fotografierna känns arrangerade utifrån min blick.
Jag har berättat det tidigare. Min sons första jobb vara starta upp ett svenskt företag. Efter ett halvår var hela den inhemska arbetsstyrkan utbytt till de som hade tillfälliga uppehållstillstånd och bidrag, där staten betalar huvuddelen av lönen i form av lönebidrag. Så visst finns det ”arbetare”, men det ser annorlunda ut mot folkhemmet. Grisfabriken med coronaviruset i Tyskland med 6000 anställda är ett bra exempel.