Annons
Artiklar > Planketutställningen 2010 i Stockholm

Planketutställningen 2010 i Stockholm

Foto: Jessica Silversaga. 

Igår arrangerades Planket 2010 på Lilla Mejtens gränd nedanför Vitabergsparken. På plats fanns 61 utställande fotografer + många fler på Plankets fria yta. Kort sagt en spännande utställning med blandade bildstilar.

Lördagens väderprognos i dagstidningen förespådde några regnskurar, men trots den mörka himlen så tittade solen fram tills dess att Planketutställningen öppnade klockan 12.

Under de fem timmarna som utställningen hängde passerade tusentals nyfikna besökare och många menade att detta var det bästa Planket på många år. En del tyckte också att utställningen kunnat varit större, då det ena röda planket ekade tomt.

Bakom årets Plankutställning stod arrangörerna Nina Grundemark och Maria Patomella. Bland de utställande fotograferna fanns bl.a. Anders Petersen, Micke Berg, Thomas Wågström, Håkan Strand, Misha Pedan, Ida Borg, Jessica Silversaga, Joakim Strömholm, Martin Von Krogh, Johan Bergmark och Marcus Erixson. En komplett lista finns på Planketgruppens facebook-sida.

Några av besökarna köpte Planket-katalogen för 100 kronor, som innehöll en bild från varje utställare, och gick runt och fick den signerad av fotograferna som fanns på plats.

Plankets största tjusning blev blandningen mellan bildstilar, motiv och hängningar - allt ifrån bilder på uppspänt tyg, träramar som målats i samma färg som planket, snyggt ramade bilder med passepartout till enklare uppsatta bildinstallationer med häftstift. Blandningen är verkligen Plankets styrka och att utställningen sker utomhus gör det hela till en lite friare och roligare bildfestlighet.

När klockan blev runt 16-snåret öppnade sig himlen på ett sätt som skulle kunnas liknas vid att öppna en kran, och inom ett par sekunder var både bilder och besökare blöta - förutom de fotografer som så klokt hängt sina bilder under de stora och skyddande träden. Någon sa att det har regnat varje år på Planket så att detta år borde ju inte vara ett undantag.

Efterfesten skedde på Fotografiska. Johan Bergmark agerade stundvis DJ mellan de inbjudna minglade och klockan 22.00 blev det dags för bildspel med ett par inbjudna fotografer. Bildvisningen var en av kvällens höjdpunkter och besökarna fick ta del av musik och bilder av Helena Blomqvist, Anders Petersen, Håkan Strand, Goro Bertz x 2, Christer Strömholm och Joakim Strömholm.

Läs bloggarnas inlägg om Planket 2010:
4 - 42 Planket 2010
Planket 2010 eller en studie i att umgås med Fotosidans medlemmar
Micke Bergs bok och möte med några "Ellen-friends" vid Planketutställningen
Straight 823 / Mera från Planket
Spånerier Planket 2010Publicerad 2010-08-22.

Anders Petersen satte upp flera svartvita småkopior på sin del av Planket.

Till höger Jonas Linells bilder och i förgrunden Johan Bergmark som håller på att sätta upp sin bild.

Jasmin Storch visade flera spännande bilder.

Cato Lein sålde böcker och signerade bilder.

Göran Segeholm intervjuade Jessica Silversaga till Bildradion.

Sanna Hedin hade ett fint tyg som fond bakom sina bilder.

5 Kommentarer

stefan_nordstrom 2010-08-22 22:14  
Då kan man se fram emot nästa Bildradion. :-)
Fotosidan Redaktion 2010-08-22 22:16  
Carl, ja Görans bildradio är ju alltid bra :-) Kul att han kom till Planket och intervjuade. Såg även att han pratade med Anders Petersen.
Tomasz 2010-08-22 23:06  
Bra rapport Jessica! Du nämnde inte att du var en av de färggrannaste fotograferna, men jag förstår att man inte kan göra så när man har dubbla roller.

Kul att vara där men jag hade ingen aning om att det fortsatte på fotografiska... synd, men planket står väl kvar nästa år också, då ska jag vara med hela vägen.

Roligt att läsa, nu väntar man bara på bildradions nästa sändning.
Fotosidan Redaktion 2010-08-22 23:41  
Tomas, tack för dina ord. Blir väldigt glad! Ja, nästa gång får du se till att inte missa efterfesten!
Jenders 2010-08-23 12:42  
Härligt att se! Jag ska vara med på Planket nere i Landskrona nu på Lördag, ska bli spännande!
eldduva 2010-08-23 15:02  
Varför gör ni inget reportage om planket i Göteborg? Här var det minst lika mycket action. Det händer saker även på andra håll i landet än i Stockholm.

Låter ju också lite tråkigt att låta ett plank stå outnyttjat, när det säkert finns massor med fotografer som skulle vilja utnyttja det.
antipop 2010-08-24 09:00  
http://www.multijournalist.net/bildradion/

Nu ligger reportage och intervjuerna uppe.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS