Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Instagram kan börja kosta pengar

Instagram kan börja kosta pengar

 Calle Slättengren

Instagram och Facebooks ägarbolag Meta planerar att införa en månadsavgift för att användare ska slippa reklam.

Den användare som säger nej till att bli kartlagd att att dennes digitala spår ska säljas vidare för annonser kan komma att få betala för slippa riktade annonser. Det rapporterar Wall Street Journal. Detta kan komma att börja gälla inom de kommande månaderna.

Månadsavgiften sägs bli 14 dollar i månaden, motsvarande 155 kronor. Man planerar även en kombination med Instagram och Facebook i skrivbordsversion för 190 kronor.

Detta gäller användare inom EU, och sägs vara en reaktion på nya EU-regler. De innebär att användare måste godkänna insamlandet av data på bland annat sociala medier.



Publicerad 2023-10-03.

25 Kommentarer

ztenlund 2023-10-03 17:47  
Det är nu fastställt. Meta-tabletter är starkt beroendeframkallande.
Sven Blomquist 2023-10-03 18:16  
Inget är gratis om nu någon trott det. Betala med reklam eller dollar
Inget märkligt alls!
Snapphane 2023-10-03 18:50
Det som var hela grejen - EU sa ajja bajja till deras reklam. Så om de inte kan få samla in data för reklam, får vi i EU betala istället....
janc 2023-10-04 05:51
Vad jag förstår är tanken (om det stämmer) att du kan välja mellan att betala med din personliga information som nu eller med pengar.
patson 2023-10-03 20:13  
I samband med detta så avser man även att börja vräka på med ännu mer reklam för att fler ska vara villiga att betala för att slippa. (Min egen tolkning).
Peter Eskilsson 2023-10-03 20:35  
Instagram borde ha utvecklats vid detta laget. Man borde, i en app som sägs vara för foto, kunna växla till fullskärmsläge i alla fall. Rätt sunkigt att det inte finns sådan möjlighet. Speciellt på mobiler där det inte ens går att vrida till liggande.../PE
PMD 2023-10-03 20:44
Instagram var väl en plojapp från början?

En telefonapp som börjar på "insta" för att associera till Instamatic-kvalitet på bilderna.
janc 2023-10-04 05:59
Instagram handlar väl idag, som övriga produkter från Meta m.fl, om att sälja användardata och användarpåverkan. Enligt en analytiker som intervjuades på radion här om dagen tittar alla med samma affärsidé idag på TikTok och därför satsar man på att få större andel än konkurrenterna av användarnas skärmtid med hjälp av korta videosnuttar.

Min tro är att detta med betalningen inte handlar om pengar utan om att få användarna att snabbt fatta det i stunden enklaste beslutet d.v.s. att trycka på "OK" och därmed tillåta fortsatt insamling av personlig information (inkl. att man läst det femtioelva sidor långa användaravtalet..)
CaolIla 2023-10-04 10:40
Från den ursprungliga appen, med association till Polaroids Instant-kameror har den ju utvecklats ganska långt. Andra format, film, texter osv.
Vero är väl annars den tjänst som erbjuder ett "Instagram för foto". Vet inte riktigt hur den har slagit. Där finns möjlighet till fullskärm och liggande bild.
janc 2023-10-04 11:18
Den jag känner till som ligger närmast det jag tycker är en app men ren inrikting på fotografi är FRAMES. Hur det sedan går att bygga upp en användarbas återstår givetvis att se…

Finns än så.länge vad jag kan se bara för iOS men det annonserades tidigt att Androidversionen var under utveckling.

https://readframes.com/

https://apps.apple.com/se/app/frames/id1659648282
Gustafjansson.se 2023-10-04 07:03  
Jag ä 100% för att saker kostar pengar och detta är helt klart på väg i rätt riktning! Sker är inte gratis och det kostar mycket att driva en så pass stor plattform som Instagram. Däremot är det på tok för sent för Instagram att komma med detta nu. Jag håller på att betatesta en ny plattform som rent UI-mässigt påminner en del om Instagram, men som i utförandet är något helt annat. Hoppas bara folk är tillräckligt trötta på Instagram och Meta att de är öppna för alternativ.

Ni kan läsa mer om appen Foto på min blogg eller via deras hemsida:
https://www.gustafjansson.se/blogg/fotoapp-a-possible-competitor

www.fotoapp.co
SSD 2023-10-04 08:19
Se där, du lyckades snika in reklam för ditt projekt. Vad betalade du för detta?
Gustafjansson.se 2023-10-06 06:50
Haha, "okej"

Sist jag kollade bodde jag inte i Nashville eller vart nu de två grundarna som skapat appen bor... Otroligt syniskt av dig att utgå ifrån att jag själv bygger en app när jag tipsar andra fotografer om en plattform som kan bli potentiella platser att kommunicera på.

Ta en kopp kaffe och slappna av lite, bara för att man tipsar om något betyder det inte att man själv ligger bakom det. :)
SSD 2023-10-06 18:40
Jag är avslappnad :) tycker det bara det var intressant när du ena sekunden pratar om ”100% för att det kostar” för att i nästa lägga in reklam som inte betalar. Du ser det säkert som ett ”tips”, men Fotosidan kanske hade velat pitcha appen mot lite betalning men du hann före. Och visst, jag är cynisk och har en inbyggd skeptisk inställning till bloggare. Är generellt inte kända för att göra någonting gratis, framförallt inte tips om olika produkter. Nu tar jag en kopp kaffe :-)
Gustafjansson.se 2023-10-07 09:15
Även fotosidan kan ju se detta som ett tips och göra något redaktionellt av det i så fall, någonstans ska de ju få tipset ifrån. Har svårt att se att mer än 10 pers skulle se mitt tips här så att se detta som en bra "annonsplats" är nog rätt kass idé
Tony Johansson 2023-10-04 07:23  
Hejdå, Instagram.
Cygni 2023-10-04 08:57  
Själv använder jag bara Instagram för att dela lite bilder och små filmsnuttar med vänner (låst konto) och även kolla på vad de lägger upp. Trött på det acelererande reklamflödet sista tiden så man har nästan slutat att kolla i appen. Det blir mindre och mindre. Om man ska betala för att slippa reklam i Instagram finns det många andra appar som jag hellre spenderar de pengarna på.
mats lindfors 2023-10-04 11:58  
Det tycker jag är bra!
Makten 2023-10-04 12:03  
Äntligen! Hoppas det leder till att fotointresserade söker sig till nån annan tjänst, för Instagram är så jävla sämst. Fattar inte hur det nånsin kunnat bli stort med tanke på de grava begränsningarna.

PS. Undrar hur det kommer sig att alla sociala medier tar livet av sig. Facebook är totalförstört också och folk har slutat använda det för att det bara är reklam och "förslag" som ingen jävel nånsin bett om. DS.
Num Vistbacka 2023-10-04 19:22
Perfekt! Jag har tänkt börja frilansa, och känt att jag således är tvungen att skaffa det förbannade Instagram kontot. Men om detta nu händer, vad skulle vara "the next thing" då? Flickr ogillade jag redan innan Instagram.
PMD 2023-10-04 23:30
Smugmug, kanske? :-)
Gustafjansson.se 2023-10-06 06:53
Jag använder www.glass.photo och just nu betatestar jag www.fotoapp.co

Glass är ett mer slutet community som är lite mer för fotografer i olika nivåer.

Fotoapp är planerat att bli bredare, men det är än så länge i sluten beta. Men jag hoppas det kan bli något av det.

Sedan finns ju Vero, men det ger jag inte mycket för ...
janc 2023-10-06 16:39
Plates sprang jag på för ett tag sedan. Blev aldrig riktigt klok på den…

https://platestheapp.com/
Nils Bergqvist 2023-10-04 17:38  
Man har väl alltid kunnat neka eller godkänna insamlandet av data. Det nya är väl att man måste vara tydligare med det, då det annars kunnat vara väldigt krångligt att kryssa bort allt som måste kryssas för att det ska ske. Nu ska det stå direkt att man säger nej till allt utm det növändiga. Egentligenhar det varit så redan från början, men företagen har myglat med detta för att vi ska gpdkänna allt, vilket alltid funnits direwkt som alternativ. Dt är när man vill neka allt som det varit krångligt och det vill man ändra på nu. Skulle man följa reglerna så skulle de flesta välja bort direkt, och det vill inte instagram för då förlorar de en massa pengar då de inte kan sälja vidare data om oss. Så för dom finns nog ingen annan utväg än att ta betalt, för att kompensera bortfallet som blir när de måste följa lagarna.
Bussmicke 2023-10-06 13:41  
Blir man utkickad om man inte vill betala eller?
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS