Annons

Varför går kameran sönder?

Produkter
(logga in för att koppla)

O H

Aktiv medlem
Varför lämnade du in kameran på reparation? Vad är de vanligaste orsakerna till att kameror går sönder? Slutaren? Annat? Beror förstås på modell men kan man säga nåt generellt om en digital systemkamera?
 

PeterWem

Aktiv medlem
Fujifilm X100. Bländaren låste sig på f/2. Jag bodde i utomlands under ett år vilket gjorde att jag fick köra "porträttläge" i flera månader tills jag kom hem under julen och kunde skicka den på lagning. Känt fabrikationsfel.

Canon EOS 5D. Spegeln hoppade ur när jag fotograferade en konsert. Känt fabrikationsfel p.g.a. dåligt lim.

Canon EOS 30D köpte jag för 300 kr förra veckan. Klickar av direkt när AF låst. Att komponera om bilden finns inte på kartan. Trodde det var avtryckaren som spökade men även med fjärrutlösare blir det samma sak. Slutaren sjunger för övrigt på sista versen där allt snabbare än 1/4000 sekund innebär att den inte synkar.

Canon 6D. Programväljarbrickan trillade av. Vanligt på 6D och 7D II. Superlim hjälpte.
Min 6D trillade en gång efter det sittandes på ett stativ rätt ned i sten vid stranden. Skärmen fick sig en repa och blixtfästet böjdes. Plasten sprack på ett ställe. I övrigt inga problem. Bytte själv blixtfäste och fyllde sprickan med rätt lim som kröp in där.

För modellspecifika fel för Canonkameror, se https://kameratrollet.se/2015/04/07/felsok-din-canon/
 
Senast ändrad:

apersson850

Aktiv medlem
Väskan med kameran i ramlade ur bagaget på den alltför lilla hyrbilen, när hyrbilsmottagaren öppnade luckan. Jag hann inte hejda väskan, utan den gick i asfalten. Kameran råkade få en fot på väskan mellan sig och marken, så all kraften fokuserades på en liten punkt baktill. Bakstycket fick en knäck. Så även lilla bakre displayen och förmodligen något elektroniskt innanför, för kameran fick fnatt.

Ett nytt bakstycke och något mer där bakom, så fungerar den igen.
 

Fredrik AVT

Aktiv medlem
Nikon D2H (ny). Ljusmätaren bara la av. Garantireparation.

Nikon D3: repad sensor.

Olympus C5050: drabbades av det beryktade lila sensorfelet (Sony 5mp 1/1,8"). Olympus fixade gratis.

Canon 1Ds II: Ramlade med den i betongtrappa. Sensorn hamnade aningen skevt.

Canon Ds III: Shutter bounce: Goodwill reparation av Canon.
 

larjo

Aktiv medlem
Canon 40D - Slutaren trasig efter ca 8000 bilder. Känt fabrikationsfel. (Men jag hann inte med)
 

Astroscapist

Aktiv medlem
Mina kameror har oftast gått sönder pga stötar mot något eller tappat dom. Olika saker har då gått sönder pga det.
Men att den bara lägger av har jag ännu inte varit med om.

/Stefan
 

Tomasz

Aktiv medlem
Leica M8 som hängde på axeln och föll ner i ett marmorgolv. Inte en repa på kameran, men mätsökarprismat blev förskjutet så att det blev krångligare, men inte omöjligt, att ställa skärpan.

Kostandsförslaget hamnade på drygt femtusen, så jag pensionerade den kameran och köpte en Fuji X-Pro2. Med en adapter kan jag använda mina Leciaobjektiv :)
 

acke

Avslutat medlemskap
Slutaren i min EOS 5D pajade när jag plåtade åska och regnoväder i Capitol Reef NP i USA. Kameran hade inte gått särskilt många exponeringar. Den blev lite blöt av regnet, men om det orsakade slutarhaveriet vet jag inte. Kostade (som alltid) $$$ att laga på Canon RCC.

Trasig brytare i blixtskon har jag också råkat ut för på EOS-hus.

På den analoga tiden hade jag problem med Pentax-hus som inte klarade hög luftfuktighet. Det var dock ett reversibelt fel.
 

ROOL

Aktiv medlem
Sony RX100:
Slutar knappen slutade fungera.
Kameran skrotades då den var 3-4 år.

Olympus OM-D M5 :
Vid mycket ljus kom det ett antal svarta exponeringar.
Kameran reparerades i USA mot en fast reparationskostnad.

Två år senare:
"OK" knappen på baksidan slutar fungera.
Fått kostnadsförslag från USA: 119 USD.

Olympus OM-D EM1
Fästet för bärremmen lossnade.
Reparerades av Olympus på "Good Will".
 

jag&bilden

Aktiv medlem
En Nikon D200 gav randiga bilder - känt fel och servad på garanti av Nikon men uppvisade samma problem. Servad igen. Uppvisade samma problem. Blev hånad av deras tekniker. Produktansvarige klev in och ersatte den med en ny.

En Nikon J1 började ge slumpmässigt placerade en-pixel breda vertikala ränder. Tänkte kasta den, lämnade in den till Nikon, bad om kostnadsförslag men fick den servad på garanti!
 

froderberg

Teknikredaktör
Teknikredaktör
Jag talade nyligen med Nikons produktspecialist som jobbat många år som servicetekniker. Han sa att det absolut vanligaste orsaken till att kameror går sönder är att de tappas eller utsätts för yttre våld på annat sätt.

Han underströk också att fotoprylar är gjorda för att användas. De mår inte bra av att bara ligga i skåpet, han rekommenderar att man tar fram och kör igenom alla prylar minst en gång om året. Fokusmotorer och bländare kan sega ihop annars.
 

retroflex

Aktiv medlem
Pentax ist *DS: interna blixten blixtrade men bilderna blev alldeles för mörka. Oklart vad felet var eftersom kameran fungerade i övrigt så jag la inga pengar på det.

Pentax K-x: plasten sprack runt stativfästet.
 

knobloch

Aktiv medlem
Även jag har råkat ut för att programväljarbrickan på min 6D trillade av. Fixade själv med superlim.

Lyckades slå in hörnet av min laptop i den bakre displayen också. Själva displayen klarade sig men det blev stora fina sprickor i skyddsglaset. Beställde ett nytt från www.convena.com och bytte själv ut det.

(Om någon skulle råka ut för samma sak så har skyddsglaset på 6D artnr CB3-9239-000 hos Convena. Dubbelsidig tejp för att fästa glaset har artnr CB3-9240-000).
 

knobloch

Aktiv medlem
Han underströk också att fotoprylar är gjorda för att användas. De mår inte bra av att bara ligga i skåpet, han rekommenderar att man tar fram och kör igenom alla prylar minst en gång om året. Fokusmotorer och bländare kan sega ihop annars.
Tack för tipset, dags att rasta min 7D då. :)
 

Ventures

Aktiv medlem
Tack för tipset, dags att rasta min 7D då. :)
Batterier självdör också om de laddas ur bortom räddning.
Det är också dålig ekonomi att låta digitala kamerahus ligga oanvända eftersom "the digital rot" pågår konstant, dvs ju nyare teknik som kommer ut desto mindre värda blir de tidigare generationerna oavsett om de är använda eller inte.

Om jag ska bidra med något är att tumhjulen på nikonkameror kan börja glappa om de ligger oanvända eller det kommer in smuts. Antagligen en kombination.
Jag har inte råkat ut för något annat hittills men kan tänka mig att största risken är om man tappar sina grejor.
 

PeterEskilsson

Aktiv medlem
Tumhjul på min dåvarande Panasonic GX7 , slutade ändra värden åt ena hållet, vilket var irriterande med ex eponeringskompensation. Garantireparation, dock lång väntan. Kan inte minnas andra problem, trots många kameror sedan åttiotalet, förutom då småsaker som gummisläpp...
 

Polar300

Aktiv medlem
Hm, varför gick kameran sönder?
Klantighet hos undertecknad, och en vilja att alltid ha kameran med...

Canon A1 med 135mm monterat. Låg på navigationsbordet i (dåvarande) rätt stor kabinbåt, rasade 2-2,5 m ner i durken längst ner i trappan till salongen under styrplatsen. Teleobjektivet delade på sig men gick konstigt nog att montera ihop igen - med det tre skruvarna förskjutna ett sjättedels varv. Men kamerahuset var det bara att pensionera, inte värt att ens försöka renovera. Bajonetten (och stor del av fronten) hade tryckts in ca 2-3mm. Begagnade A1 fanns att köpa för säg hälften av kostnadsförslaget...

Men jag skippade SLR för något årtionde och förlitade mig på en rad med Minox35:eek:r istället. De var alltid med mig, och det blev nästan alltid bra bilder från kul tillfällen - men 35:eek:rna dog ibland på grund av just det faktum att de alltid var med mig. En dog t.ex. spektakulärt drunkningsdöden när jag välte med en kanot i en fors - men filmen med bilderna tagna fram till vältningen gick att framkalla så det var klart värt ännu en Minox...

När det sedan blav dags för digitalt på minneskort istället för analogt på diafilm så fick den där sista i raden av Minoxkameror lämna plats för en Minolta Dimage 7i - som sedan följdes av inte mindre än tre Konica-Minolta A2:eek:r. Den där sista av A2:eek:rna fungerar fortfarande (hjälpligt) men den är numera ersatt av två stycken rätt kompletta Nikon DSLR-system. Som verkar överleva så här långt bägge två...

Min erfarenhet är att det nästan aldrig lönar sig att låta reparera en kvaddad kamera, det finns alltid (oftast i alla fall) en begagnad att få tag i till en bättre totalkostnad. Kameror är verktyg, inte familjemedlemmar...
/Odd
 
ANNONS