Eftersom det inkommit liter blandade svar på hur avbildningsskalan påverkar bilden tog jag några exempelbilder under morgonturen för att klargöra för de som inte vet. Detta inlägg handlar om fotografi i praktiken och inte hur man ska definiera skärpedjup! Kameran är en M43 med 20 Mpixlar (2x crop) vilket jag tycker är idealiskt för närbildsfoto.
Bild 1 är tagen på ca 10 meters håll med ett 300/4 på bl.4 Inget konstigt här.
På bild 2 har jag beskurit bilden till ca hälften på bredd och höjd. Man kan skönja att skärpedjupet är detsamma vilket det givetvis är. Lägg märke till lavarna vänster om stolpen som är skarpa.
På bild 3 halverade jag avståndet för att få samma utsnitt (ungefär*) som på cropbilden. Lägg nu märke till att lavarna till vänster om stolpen (där skärpan är satt) bara är skarpa en liten bit - endast lavarna som ligger i samma skärpeplan som stolpen men inte de bakom. Tyvärr blev inte vinkeln riktigt densamma men det är svårt att åstadkomma om man inte mäter upp och är riktigt noggrann. Faktum kvarstår.
Slutsats bild 1-3:
Vill du maximera skärpedjup på bekostnad av pixlar i originalbilden så backa och beskär sedan i efterhand. På bild 2 hade jag ca 6 Mpixlar kvar vilket räcker till en 20-30 cm stor bild i en bok eller ett magasin alt. utskrift i mycket bra upplösning.
Bild 4 är ett exempel på när jag fotograferar fjärilar i artdokumentationssyfte. Fast bilden är ju ganska vacker också
Videfuksen, tagen för någon vecka sedan, är knallskarp från den vänstra vingspesen till håren på "ryggen". Hade jag gått närmre (om jag kunnat) hade jag definitivt inte fått båda dessa delar skarpa utan att höja iso och blända ner ytterligare. Många gånger är det bättre att foto på lite längre håll och sedan beskära bilden (som på videfuksen). Man bör dock ha koll på hur mycket man kan beskära om man vill ha pixlar kvar till utskrift eller publikation i lagom stort format!!! Denna bilden räcker till ett uppslag i en dagstidning eller en ensidabred bild i en fotobok med hög upplösning!
Med dagens pixeltäta kameror kan man säga att man har möjlighet med att beskära dubbelt så mycket för samma kvalitet och dubbla skärpedjup som för 10 år sedan.
Räkna inte med att kunna öka skärpedjupet mer än ca det dubbla genom att beskära i efterhand om du vill ha pixlar kvar till tryckkvalitet. (1/4 av pixlarna i kameran blir kvar vid dubbla avståndet *)
* Jag skriver ungefär eftersom sambandet mellan avbildningsskala på sensorn (som styr skärpedjupet) inte är linjär utan varierar kraftigt mellan olika objektivkonstruktioner. Många objektiv tappar kraftigt i brännvidd ju närmre närgränsen du kommer (och därmed blir ökningen av avbildningsskalan mindre när du närmar dig närgränsen). Vissa objektiv, både makro och tele samt zoom har bara 40-50% av brännvidden kvar vid närgränsen (den nominella brännvidden hos ett objektiv mäts vid motsvarande oändligt avstånd (typ månen om vi ska se det praktiskt) och många gånger är uppgifterna om ett objektivs brännvidd överdrivna men om det finns uppgifter på avbildningsskala som mäts vid närgränsen brukar dessa stämma.
PS. Bilderna är inte uppskärpta i efterhand utan precis som de kommer från rawkonverteraren (CRAW) med samma profiler lagda på bild 1-3. Alla bilder nedsamplade till 1000 pixlars bredd med nedsamplingsalgoritm " bikubisk skarpare" i photoshop.