** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Annons

Senaste innehållet av Disa Ö.H

  1. Disa Ö.H

    tider för att pressa tri-x

    grejen var den att där jag labbar framkallar vi den 9 minuter med d-76, medans kodak verkar rekomendera 6min 3/4. på två stegs pressning ska man enl. tabellen ta 9,5 min.jag körde på 12 min, vilket ger samma tidsökning som enl. deras tabell; negen är i torken nu men de ser fina ut!
  2. Disa Ö.H

    tider för att pressa tri-x

    jag har en tri-x 400 asa exponerad efter 1600asa, som jag ska pressa nu. hittar dock inga direkta tider för detta. framkallar med d-76 på 9,5 min i vanliga fall. Räcker det med en säg 12 min för att uppnå önskat reslutat?
  3. Disa Ö.H

    Jämngrå, felaktiga kopior!

    Kanske har vätskorna "smittat av sig", men andra kopior framkallas fint och även denna ser ok ut på testremsan nu (inga tider el dyl. har ändrats). Kanske beror det på ngt sätt på förstoringsapparaten. TACK för hjälpen!
  4. Disa Ö.H

    Jämngrå, felaktiga kopior!

    vad kan det vara? Jag jobbar nämligen på skolan nu, med "riktigt bra" grejer. Testade just att kopiera ett neg som förut blev fint, men nu bara jämngrått. pappret ser flammigt ut.
  5. Disa Ö.H

    Jämngrå, felaktiga kopior!

    Står inne i labbet nu, ngt som aldrig förr hänt upprepar sig. Bilden blir grå, på provremsan kommer inga kontraster fram, inget vitt, inget svart. Bara jämngrått. Detta trots att negativet är bra exponerat och enligt kontaktkopian innehåller både svart och vitt i ganska kraftiga kontraster...
  6. Disa Ö.H

    stopp-bad

    fotolinjen på gotlands folkhögskola, ettårig
  7. Disa Ö.H

    stopp-bad

    stoppbad har just börjat på fotoutbildning och fick idag veta att det för filmframkallning inte krävs mer än vatten som stoppbad. Det negativa är att det tar litet längre tid. Alltså 20 gradigt rinnande vatten..
  8. Disa Ö.H

    stopp-bad

    jag såg det! Intressant. Har två filter i min kameraväska men har inte använt dem än. Mkt kvar att lära =)
  9. Disa Ö.H

    Slutarfel, pentax spotmatic

    mina objektiv för att återkomma till pentaxämnet: det är "takumar" objektiv jag har till min spotmatic.
  10. Disa Ö.H

    stopp-bad

    Tack för tips! Låter bra och ska testas! Richard, jag tittade på dina foton och undrar hur du fått fram molnen så kraftfullt i "den andra skörden". Har du använt filter? Jag gillade dem mycket dina s/v!
  11. Disa Ö.H

    stopp-bad

    Någon som vet hur man blandar till ett stoppbad med vatten och ättiksprit? Hur mkt av varje?
  12. Disa Ö.H

    Slutarfel, pentax spotmatic

    det var verkligen generöst! Ska fundera ett slag å hör av mig! tack!
  13. Disa Ö.H

    Slutarfel, pentax spotmatic

    det är precis vad jag menar, att spegeln inte faller ned.. =)
  14. Disa Ö.H

    Slutarfel, pentax spotmatic

    hej! Då jag ärvde kameran av min farfar fick jag ett flertal objektiv till den, 35,55,105 och en större zoom. Har du använt dina spotmatic kameror eller är de endast till att titta på? Tyckte till en början att den var ngt otymplig men när jag nu använt den flitigt kan jag inte låta bli att ha...
  15. Disa Ö.H

    Slutarfel, pentax spotmatic

    När jag har slutartid 30 sek eller längre förblir "luckan" stängd. Måste dra fram filmen, minska slutartiden och knäppa av igen. Anv. iof inte långa slutartider så ofta, men trist Om och När. Varför gör kameran såhär, vad är fel?
ANNONS