Annons

Bäst Mobil-PDA-Netbook för fotograf?

Produkter
(logga in för att koppla)

SixBySix

Aktiv medlem
Hej alla trevliga fotosidansurfare

Det börjar bli dags att uppgradera lite kringutrustning. Närmare bestämt mobil och ev liten dator. Det jag framför allt tänker på är sådant som små smarta IT enheter kan bidra med vid fotograferandet. Skulle gärna vilja se en diskussion som hjälper till att samla erfarenhet i en diskussionstråd, och som kanske kan vara till hjälp för många fler som står inför val av ny mobil, PDA, Netbook mm.

Frågor som söker svar är:
1) Finns det någon Smartphone, eller mobiloperativ, som är klart bäst för fotografer? Funktioner som kan vara intressanta är:

a) Telefonen fungerar för att fjärrstyra kameran (har sett något rykte om en sån app till iPhone, men inte kunnat hitta närmare info)?
Det rykte jag hörde var koppling via USB. Men egentligen borde koppling via wi-fi t ex Eye-fi card, vara fullt möjligt. Annars finns det ju, zigview eller pocket wizzard, men då är funktionaliteten klart begränsad, och för det finns det ännu billigare hama fjärrutlösare. Det riktigt coola med t ex en smartphone vore att se live view i styrenheten, eller åtminstone den tagna bilden, precis som på kameramonitorn. Typ Canon Remote Capture Task.

b) Telefonen kan fungera som ftp uppladdare, d v s ta emot bilder trådlöst i realtid via wi-fi, och ladda upp dem på en server via turbo 3g. Joikuspot har en mjukvara/app för telefoner med symbian OS 60, windows mobile, och Nokias Linux i senaste N900.
www.joiku.com
http://www.kamerabild.se/nyheter/Tradlos-teknik-underlattar-for-pressfotografer-1.40933.html

c) Bra GPS funktion som gör att man kan ta uppdrag ute på fält, och hitta utan problem. Idealt skulle Bil-GPS vara överflödig. Man bär ju ändå på så mycket prylar. Både kostnads, vikt och strulbesparing med en enhet istället för 2 vore perfekt. Hur löser man det, helst med samma telefon som passar bäst till övriga fotouppgifter.

d) Elektronisk kompass i telefonen. Smart om man knatar mycket i naturen, eller bara vill hålla koll på hur ljuset vandrar.

e) Enklare bildbehandlingsapp, för det fall att man inte har Notebook/Netbook med sig. Kanske klarar lite vitbalans, nivåer, beskärning. Inget avancerat.

f) vilken telefon, eller vilket OS är bäst? iPhone 3GS verkar grym, men har även brister, t ex multisasking och avsaknad av LED lampa. Dessutom går den på ca 7000-9000kr. Android kommer starkt, men klarar i dagsläget inte punkt "a)" utan Rootning, d v s att man hackar telefonen och gör ändringar i systeminställningarna. Finns visserligen guider, men det kan uppstå problem så for man vill uppdatera andra delar av operativet. WM telefonerna blir ofta dissade men är ändå ofta väldigt kompetenta, och det finns massor med mjukvara, även om de inte är samlat i en ända smart appstore som för Android och iPhone. Symbian har ju mycket av att kompetenta Nokia har det som huvudos, men nu verkar det vara lite föråldrat, och Nokia kanske kommer gå över i stor utsträckning på Linux. Deras Linux monster N900 verkar vara en lovande start som gör telefoner mer som små bärbara. Men också just bara en start. Programutbudet är nog obefintligt ett tag till.
http://m3.idg.se/2.1022/1.297947/supertestet-22-smartphoneshttp://m3.idg.se/2.1022/1.297338 (test av mobil OS)


2) Är det bara att inse att Smartphones har blivit grymt bra, men ändå inte räcker till riktigt? Finns det någon bra ultralätt Netbook som skulle kunna vara ett alternativ istället för Smartphone? En liten dator har ju per definition bättre gränssnitt, med större skärm, och lite bättre hårdvaruprestande, även om de senaste telefonerna med 1Ghz snapdragonprocessorer i princip borde klara köra photoshop, om det fanns i mobil version. En stor bärbar blir alldeles för klumpig att hantera uder själva fotografering, samt tung att bära på. Riktigt intressant skulle t ex nya Sony P31ZK på ca 634gr vara, om det inte var för att den första versionen fått rykte om sig att vara segare än A-fil.
1600pxl bred skärm låter helt otroligt. Sedan har ju en dator generellt sämre batteritid än en telefon. Den riktigt stora fördelen med en dator är att det finns massor med mjukvara utvecklad för en standardplattform, t ex windows 7. Telefonerna har så många operativ, och trenderna förändras, så det har inte utvecklats så mycket bra program än. Speciellt Android är ju väldigt ungt. Visst sägs det finnas några 10 tusen appar, men de flesta är väl skitappar i form av spel som går ut på att peta snorkråkor eller liknande. ASUS EEE PC T101MT verkar vara smart pga tablet skalet. Smidig att handtera i fotosituationer med pekskärm. Går att hänga på stativet. Dock vikt på 1,3kg. Lätt visst, men om man redan släpar på många kilo kameror, objektiv, blixtar och stativ, så är man glad för varje besparing i vikt. SONY VAIO X11S1E Z540 1.86 2GB/128 SSD 3G 11.1#W7P, vikt780gr skulle också kunna vara grymt, liten och lätt så den blir hanterlig även utan tabletfunktion, men 16,5 lax ink moms är inte helt billigt för en fattig fotograf :)

Synpunkter, hjälp och kunskapsbidrag till denna djungel av ultralätt mobil IT som komplement till fotoutrustningen mottages tacksamt.
MVH, Niclas
 
ANNONS