Annons

Förlora upphovsrätt i USA vid nätpublicering

Produkter
(logga in för att koppla)

klsjgkljas

Ny medlem
Ett verk ses som ett "United States work" om det är först publicerat "simultaneously in the United States and another treaty party or parties" eller "simultaneously in the United States and a foreign nation that is not a treaty party" och t.o.m. "in the case of a pictorial, graphic, or sculptural work incorporated in a building or structure, the building or structure is located in the United States."
Stämmer inte. Kolla lagen (http://en.wikisource.org/wiki/United_States_Code/Title_17/Chapter_1/Section_101):
For purposes of section 411, a work is a ‘‘United States work’’ only if—

(1) in the case of a published work, the work is first published—
(A) in the United States;
(B) simultaneously in the United States and another treaty party or parties, whose law grants a term of copyright protection that is the same as or longer than the term provided in the United States;
(C) simultaneously in the United States and a foreign nation that is not a treaty party; or
(D) in a foreign nation that is not a treaty party, and all of the authors of the work are nationals, domiciliaries, or habitual residents of, or in the case of an audiovisual work legal entities with headquarters in, the United States;
(2) in the case of an unpublished work, all the authors of the work are nationals, domiciliaries, or habitual residents of the United States, or, in the case of an unpublished audiovisual work, all the authors are legal entities with headquarters in the United States; or
(3) in the case of a pictorial, graphic, or sculptural work incorporated in a building or structure, the building or structure is located in the United States.
Om ett verk publicerats i USA och Mexiko samtidigt, men inte i några andra länder, är det ett "United States work" i och med att Mexikos lag ger 30 år längre skydd än USA:s lag (fall (1) (B) ovan). Om ett verk publicerats i Indien och USA samtidigt, men inte i några andra länder, är det inte ett "United States work" i och med att Indiens lag ger minst 10 år kortare skydd än USA:s lag. Om ett verk publicerats i Indien, USA och Mexiko samtidigt, är min tolkning av Bernkonventionen att USA inte kan säga att verket är ett "United States work" på grund av upphovsrättens längd i Indien. Om ett verk publicerats samtidigt i samtliga länder i hela världen, räcker det alltså med att bevisa att minst ett land någonstans i världen erbjuder kortare skydd än USA, i vilket fall det inte är ett "United States work". I USA skyddas verket exempelvis i 70 år från upphovsmannens död, medan Indien endast skyddar det i 60 år (om det inte är ett foto i vilket fall skyddstiden förkortas ytterligare i Indien).

"Section 411", som nämns i citatet, säger att registrering är obligatoriskt om det är ett "United States work" men valfritt om det inte är ett "United States work".
 

liftarn

Aktiv medlem
Om ett verk publicerats i Indien och USA samtidigt, men inte i några andra länder, är det inte ett "United States work" /../ "Section 411", som nämns i citatet, säger att registrering är obligatoriskt om det är ett "United States work" men valfritt om det inte är ett "United States work".
Uppenbarligen har domaren i det här fallet och du inte samma uppfattning.
 

DominoDude

Medlem
Frågan tycks värdig en artikel och uppföljning

Jag tycker det låter som om detta skulle kunna vara ett ypperligt uppslag till en artikel, eller möjligen en hel artikelserie.
Vad säger ni andra (hobbyfotografer och professionella), och ni journalister på Fotosidan?

Allt mer av vad vi gör kan publiceras i en eller annan form; antingen med vårt samtycke eller utan det. Vore då mycket intressant att åtminstone veta lite mer om vad som gäller i allmänhet. Vad vi har för rättigheter, och vilka våra skyldigheter är som upphovsmän. Och sammalunda om vi, mot förmodan, skulle ha råkat norpa någon annans verk och nyttjat detta på ett mindre lämpligt sätt.

Fallgroparna blir fler och fler, och svårare för oss alla att undvika. Artikel som belyste detta ur några olika perspektiv skulle ge oss en mer sansad bild, och minska risken för spekulation och minimera risken, att vi efter skada skett, hamnar i onödig problematik.
 

Bofoto2

Aktiv medlem
Google o Facebook är ute efter pengar och makt.
Google som har tillgång till e-post mm kan säga till USAs president gällande en invasion i ett nytt land eller nåt annat att gör inte det, då ser vi till att du får tigga på gatan.
Google gör det inte i dag, dom verkar nästan snälla, men vad gör dom om 10 år...
Upphovsrätten bör tas upp i det kommande handelsavtalet EU-USA.
 
ANNONS