Fotostudio - startkit?

Produkter
(logga in för att koppla)
Hej! Jag inser att denna fråga varit uppe på tapeten förut, och har även kikat igenom tidigare trådar, men känner ändå inte att jag fått en bra bild över vad det är man egentligen behöver när man startar en fotostudio.

Det jag mestadels kommer fota är hundar, och människor med hundar. Grejerna bör kunna transporteras hyfsat enkelt för att jag inte ska bli låst till att endast ha fotostudio i hemmet utan jag vill kunna vara rörlig.

Jag inser att med en liten budget kanske man inte kan få till den där riktiga proffskänslan, men vill åtminstone ha ett startkit jag klarar mig bra på och i sådana fall kan bygga på i efterhand. Grejerna ska vara värda pengarna. Ekonomiskt försvarbart att införskaffa för en student utan överflöd av pengar ;-)

Så, vad är det egentligen man bör ha till en fotostudio?
Skilj gärna på vad som behövs och vad som är bra att ha. Och har ni tips på vart man kan få tag på dessa saker? Hittat en hel del kit osv. på exempelvis kaffebrus. Är detta bra grejer, och vilket kit rekommenderas i sådana fall? Är ett kit som detta http://www.kaffebrus.com/studioset-3-x-250ws-smart-665.html t.ex. det enda som behövs, eller måste jag redan i början köpa till många fler grejer?

Och, hur stort utrymme är lämpligt att ha?
 
Jag har ett studiokit från kaffebrus som jag använder hemma. 2 X110w.
Typ såna här:
http://www.kaffebrus.com/studioset-2-x-120ws-233.html

När jag ska fota utomhus eller hos nån så har jag denna, med paraply. Köpte dock värdepaketet med stor softbox, där jag använder softboxen hemma.
http://www.cyberphoto.se/info.php?article=129057

Ska du bara fota inomhus så räcker samma variant som ovan med 300W, som är 1000kr billigare.
Tack för svar! Så om jag ska fota inomhus bör jag alltså ha liknande studioset som det du länkat till och studioblixt på 300W? Och även något bakgrundsstativset som typ detta http://www.kaffebrus.com/bakgrundsstativset-inkl-bakgrund-828.html ? :)
Dessutom om jag vill kunna fota utomhus också bör jag köpa studioblixt på 600W istället för 300W.

Vad är det som gör att man inte klarar sig på de två studioblixtar på 120W som man får i studiokitet du länkade till?

Känner att jag har dålig koll på vad man behöver och varför, olika W och så vidare. Därför jag frågar så mycket :) Tack återigen för ditt svar.
 

Kecko

Aktiv medlem
Du klarar dig med 120w-kitet inomhus. MEN dom kiten är mest för halvfigur, porträtt. Svårt belysa både hund och ägare om inte ägaren står på knä bredvid hunden.

600W behövs utomhus om du ska köra med blixt när det är soligt och ljust ute. Krävs mer kraft då eftersom det är så ljust. Fördelen med 300W'aren och 600W'aren är att dom har bärbart batteri-går alltså att använda var som helst.

Jag började med kit liknande det 120W jag länkat till och sen köpte jag på mig mer allteftersom-kanske också är rätt väg för dig. Jag använder fortfarande mitt 120w-kit mkt när jag ta porträtt inomhus.
 

appslapp

Aktiv medlem
Ett tips är att köpa en bättre radiotrasmitter för blixt och kamera, då de som ingår i dessa kit inte brukar klara mer än 125s typ i tid....blixtkungar får gärna rätta mig här;) Min andra trigger kör 250 utan problem.

Sedan så skall du fota inomhus kan det vara bra att köpa ett kit där du kan gå ner i fler steg än 8st då det kan bli för mycket ljus...om du inte har en stor lokal att jobba i.

jag har köpt dessa och är nöjd, förutom att radiotransmittern är av sämre kvalite.
http://www.photax.se/
Visico VT-200
 
Tack för alla svar! Toppenhjälp verkligen, nu har jag även fått lite mer insikt i varför man behöver/tjänar på att ha vissa grejer. Förhoppningsvis kan en fotostudio dyka upp här om inte alltför lång tid.

Det jag fortfarande undrar lite över är utrymmet. Finns det något speciellt mått på yta man "lär" ha, eller fungerar det med även väldigt liten yta när man åker bort och fotograferar?
 

Kecko

Aktiv medlem
Ytan beror på. Ska du bara ta en ansiktbild och har t.ex 55mm brännvid inställ på objektivet så behövs inte så mycket yta för att ta bilden.
Men, om du ska ta helkroppsbild så måste du ju vara kanske 3-5 meter ifrån för att få med hela kroppen. Blixtarna måste oxå få plats utan att komma med i bild.
Titta genom kameran i dina objektiv så ser du hur mkt du får med på olika avstånd/brännvider.
 
Tittat in på Photoax nu och deras set verkar ju också bra. Svårt!
http://www.photax.se/std/blixtpaket/blixtpaket.htm#n0
Deras första set" Visico® VT-200 Blixtpaket", är det bra så man är nöjd med det i flera år? Är det något där som man kommer vilja köpa till?
Blev även sugen på deras "Visico 2x400 HLR+ "High Speed" blixtpaket". Verkar ju lovande om man ska fota snabba rörelser vilket är väldigt bra vid fotografering av hundar. Men hur illa är det med den saken med de, det kanske ändå blir bra med billigare set?
 
ANNONS
Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar