Vad händer med begagnat-marknaden?

Produkter
(logga in för att koppla)

Hängbjörk

Well-known member
Att så många dyra grejer sänks ett par tusen. Det är förstås en helgkampanj, men jag gissar också på att ett företag inte vill ha FÖR många pengar bundna i begagnade varor, såsom tre fyra likadana objektiv inne samtidigt, för att ta ett exempel. Och jag minns när det dyra Nikon 14-24 aldrig gick under tiotusen begagnat (just så mycket kostar ett begagnat nu hos en konkurrerande firma). Så det som är bra är att det är köpläge för den som har råd och inte tänker byta till spegellöst eller köra med konverter.
 
Senast ändrad:

lonian

Well-known member
Nu när jag har Z6 och d750 så ser jag klart fördelarna i båda kameror. Jag kan få F objektiv att rulla på Z kameran så många objektiv byts inte ut. Jag kommer dock göra mig av med tamron 15-30 f2.8 och nikon 50f1.8G för att inhandla nikon z50f1. 8 samt antingen nikon z14-30f4 eller invänta nikon z14-24f2.8. Nikon 20mmf1.8G ser jag dock ingen anledning att byta ut. Den nya 20mm är större och tyngre.
 

martinot

Well-known member
Att så många dyra grejer sänks ett par tusen. Det är förstås en helgkampanj,
Ser inget onormalt med att CP (eller andra för den delen) kör en helgkampanj.

Det var dessutom inte speciellt många prylar, och (för att vara lite on-topic) en hel del spegellöst (var långt ifrån bara objektiv som var för DSLR).
 

Bokeh

Well-known member
Jag tror den begagnade marknaden kommer stå sig bra framöver, dom flesta drar sig nog för att investera i nya prylar i den mörka tid vi går tillmötes i den Corona drabbade ekonomin i världen.
 

Fredrik AVT

Well-known member
Hej alla på Fotosidan. Har sökt men ej hittat en tråd om detta.

Jag har två saker jag funderar på:

1. Vad hände med begagnat-marknaden när de spegellösa DSLR-kamerorna blev fler och fler i höstas?
Min erfarenhet är att åtminstone begagnade objektiv och hus till Nikon sjönk med flera tusenlappar eller kanske bättre med cirka tjugofem procent jämfört med före det spegellösas entré.

Håller ni med? Jag har sett på åtminstone en svensk auktionssajt och på de stor nätbutikernas begagnat-sidor. Detta är ju trevligt för oss som brukar handla begagnat men inte så roligt för den som ännu snabbare ser en halvering av ett nytt objektivs värde. Och hur länge kommer affärer och nätbutiker att ta emot/köpa in begagnat och till och med ge sex månaders garanti? Jag har bestämt mig för att hoppa över allt spegellöst och köra med de tre hus jag har. Men de som köper spegellös DSLR har väl i de flesta fall en tidigare dyr utrustning som de vill bli av med först.

2. Vad händer nu med all oro och alla sjukvarningar och allt som blir inställt och en minskad lust att köpa nytt och kanske tvång att sälja av för att man ska få loss kontanter till viktigare saker.
Jag fattar så klart att ingen vet något om framtiden och om en så här unik situation. Men vad tror ni? Tillgången kommer kanske att minska när även de som gör grejerna blir sjuka eller permitterade?

Bästa hälsningar
Frippe
Gällande punkt 1 kan det säkert stämma men att köpa nytt medför alltid en risk att tappa mycket. Vill man köpa nytt är det nu som förr ett säkert sätt att förlora pengar vid försäljning men det är en del av risken. Kamerautrustning är i regel ingen investering.

Gällande punkt 2 är detta en överhängande risk. Ingen vet hur ekonomin går efter coronakrisen och pågår den länge är ju risken för ekonomin sannolikt större så som andra medlemmar redan sagt - man avvaktar sällan köp nu - och givetvis gör många det och det drabbar ju handeln (mm) hårt. Då permitteras eller varslats folk som i sin tur inte vågar köpa i en ond cirkel. Det är synd om många nu.
 

Hängbjörk

Well-known member
Hej igen, nu efter några veckor vill jag skriva ett nytt inlägg i denna tråd.

Slå inte ihjäl mig bara för att jag spekulerar lite och gärna vill höra vad ni andra tycker, speciellt ni som inte har Nikon och alltså sådana märkesgrejer som jag inte har koll på.

Jag tycker nog att tendensen håller i sig på en auktionssajt som Tradera att priserna på begagnat sjunker lite efter hand och mest på billigare objektiv och kamerahus medan proffsgrejer står sig bättre. Inte så konstigt, förstås.

Möjligen ser jag en tendens till att allt hemmasittande lett till köplust så att priserna stabiliserat sig sista veckan. Kan det vara så enkelt att frestelsen blir för stor att "konsumera"?

Även hos Cyber kan man se en märklig tendens, nämligen att Nikons grejer har gått åt under sista veckorna mycket mer än andra märkens.


Jag minns när Cyber hade över femtio Nikon-saker begagnade och nu bara lite drygt tjugo. MEN även här verkar det vara de proffsiga objektiven som går åt mest, såsom de dyra zoomarna 24-70 och 70-200. Dock verkar ingen ha råd att slå till på de riktig dyra objektiven.

Kan man gissa att det är sedan tidigare sugna fotografer som nu passar på att "äntligen" skaffa de proffsiga grejerna som de väntat på att få råd med???

Är det bara mängden av Canon-fotografer som leder till härligt köpläge och att det märket har tre gånger fler på begagnat än Sony? Eller är det så att Sony är så bra och har dragit till sig så många proffs att ganska få byter/säljer av något Sony?

Vänliga hälsningar
Frippe
 

Ventures

Well-known member
Det funkar nog inte som med oljepriset med fotogrejor. Yrkesfotografer som tänkt köpa nytt de senaste veckorna kanske har hejdat sig. I övrigt borde marknaden vara relativt trög. Nu när folk verkar ha mycket tid över kanske de köper en ny kamera och ger sig ut i vårsolen?
 

Sven Blomquist

Well-known member
Sällanköpshandeln lider av dålig efterfrågan. Det går bra att vänta med sådana inköp. Det kommer att drabba fotogrejorna också. Förr eller senare. Behovet av att sälja kommer att öka i takt med att mångas ekonomi försämras. Det kommer därför att bli lite jobbigt framöver.
 

charlesco1992

New member
Jodå, flera av dessa objektiv har tredjepartarna lanserat ganska sentida, antingen nya varianter eller nya objektiv. Sedan är det fel att säga att jag bara tycker att tredjepartare är "the way to go". Det är en avvägning, men vissa av de nyare objektiv är helt klart på många sätt bättre än Nikons egna som i vissa fall börjar bli ganska gamla konstruktioner med den optiska utveckling som skett på senare år. Däremot är ju t ex 28/1,4 och 105/1,4 något annat.

Sedan körde Nikon en lång kampanj på en hel del kameror och objektiv. Dessutom verkar vissa ägna sig åt att köpa av skattesmitande företag utomlands, till priser som ligger en bra bit under svenska nypriser.

Jag påstår inte att Z-objektiven inte påverkar. Alla nya objektiv påverkar äldre objektiv. Det är ingenting nytt och så är det oavsett om det är F- eller Z-fattning, eftersom det är ett spel både mellan vilka folk vill ha och hur många av ett visst objektiv som dyker upp på andrahandsmarknaden. Det jag invänder emot är den dramaturgiska framställningen där man väljer att helt bortse från andra saker som också påverkar prisbilden än den enkla logiken "spegellöst är fantastiskt och spegelreflex är gammalt mög".

Man får också hålla i minnet att det finns en anledning till att tillverkare som Nikon ofta lanserat ett dyrare och ljusstarkare objektiv först, väntat tills det sålt en rejäl omgång och först därefter lanserat ett nytt ljussvagare som ibland inte varit så fasligt mycket, eller inte alls, sämre optiskt. Nikon har dock delvis valt en annan variant med en medelväg i Z-systemet i och med de högpresterande 1,8:eek:rna.
mouse clicker
Men en dag finns det funktioner i det nya som saknas i det gamla som gör att även du kommer överväga ett byte. Jag sitter med en D5 och en D850 och gluggar från 600/f4 ner till 14-24/2.8 och kommer inte heller att rusa för att byta.
 
Senast ändrad:

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar