Klotterplanket


Bli medlem i gruppen för att skriva
1 2 3 ... 15 Nästa 
Rapportera
för ett år sedan sedan


Jag vill fotografera med analog teknik och mellanformat efter att ha jobbat med bara digital sedan 1998. Jag skulle vilja veta vilken 120 film som är att föredra. Är Ilford och Kodak fortfarande lika bra och har Ni några synpunkter på ett märke som heter Fomapan som har ett väsentligt lägre pris?

Bästa hälsningar Ulf
Rapportera
för ett år sedan sedan

Tack Nils,
Då börjar jag med Ilford!
Rapportera
Nils Bergqvist
för ett år sedan sedan

Ilford är betydligt billigare än Kodak nu sedan Kodak höjde priserna kraftigt. Foma är bra i småbild tycker jag, men deras 120 film har grönaktig bas och är tjock. Gillar inte den.
Rapportera
Canalog
för 2 år sedan sedan


Av misstag råkade jag spola tillbaka hela filmen (oexponerad!) in i filmkassetten 135-36 FP4...vad gör jag nu? Kasserar den? Skickar iväg till nån som kan dra ur startremsan igen? Jag befarar att om jag själv försöker öppna kassetten så förstör jag den...
Tips/råd?
/B
Rapportera
Sigvard Eklund
för ett år sedan sedan

Hej Börje!
"Brunos Bildverkstad AB" har en bra filmutdragare, AP Film Extractor, för ett par hundra.
Jag har själv en sådan sedan många år och den fungerar jättebra!
Hälsningar Sigvard
Rapportera
Canalog
för 2 år sedan sedan

Tack för svaret Magnus...och ja, en sådan filmutdragare är antagligen åtminstone lika i pris eller dyrare än 1 st rulle FP4

....och att öppna kassetten själv inne i mörkrumssäcken tror jag inte på med tanke på dom kassetter jag har nyligen öppnat med kapsylöppnare för framkallning i egen dosa...

Så en film, som ungefär motsvarar en bärs på puben får jag väl ta som ”lärpengar...”
mvh
/B
Rapportera
froderberg
för 2 år sedan sedan

Det finns speciella filmutdragare som stoppar in för att dra ut filmen.

Ett annat alternativ är att du öppnar kassetten i mörker, drar ut tungan, och sedan försöker återförsluta kassetten. Det är lite risky.
Rapportera
JeannaQ
för 2 år sedan sedan


Måste fråga om vilka lager och regler som gäller kring ändring i andras bilder?
En person jag fotat meddelade att kontrasten är för hård i ett par bilder med samma motiv.
Det framkom att personen ändrat kontrasten i dem på egen hand utan att ha frågat mig först.

Hade gärna ändra kontrasten i just dessa bilder om jag ombetts göra det. I andra kanske inte -
Att jag inte fick frågan kanske tyder på att det blir fler ändringar utan tillstånd i framtiden.
Var bilderna ev ska visas har jag inte frågat än.
Vill först veta om vilka regler som gäller.
Självklart ska man inte peta i andras upphovsrättsliga bilder.
Men hur lyder lagen alltså, någon som vet?
Rapportera
Grönavågen
för 5 år sedan sedan


Angående kommentarer så är man väl glad för både ris och ros på ett enkelt framställt sätt. Men för övrigt ville jag säga att jag har varit "borta från Fotosidan" två år och nu när jag kommer tillbaka så igen så märker jag att aktiviteten verkar ha gått ner och att många duktiga fotografer har gått över till att publicera sina bilder på FB. Så gör även jag eftersom det ges mer respons där. Jag har kollat runt litet på flera grupper och tycker att bilderna här i Svart vitt håller hög klass.
Dock sas det för ett par år sedan att bilderna inte fick vara tonade utan skulle var "rena". ( men jag ser nu att de får vara tonade)
Hälsningar Ylva.
Rapportera
Marcora
för 6 år sedan sedan


Rapportera Marita Cornell
Marita Cornell
Mitt inlägg i Bilddiskussion på Forum 12 september

Igår, 21:46 #84
Mikael Holgersson
mikemechanix

Medlem sedan: okt 2005
Inlägg: 26
Marcora skrev:
Nu kommer jag, kanske den äldsta medlemmen på FS, att delge min uppfattning om bilder och att kommentera.
Att lägga in bilder och att kommentera på FS, är det på blodigt allvar? Vi är alla, i alla fall de flesta av oss, amatörfotografer och med det följer att vi lägger in amatörbilder och ger amatörkommentarer. Är det då inte bättre att vi tar detta på ett amatörmässigt sätt och inte på blodigt allvar? Vi kan alla bli bättre fotografer även av amatörkommentarer, men vill vi bli bättre än bättre fotografer, så får vi kanske gå på fotokurser eller så. Så, varför ha så stora och allvarliga förväntningar på bilder och kommentarer? Det skall väl vara en glädje att lägga in bilder och även att kommentera, eller …. ? Det bör inte vara ett tvång att kommentera.. Det är bättre att kommentera när man känner för det och på sitt eget sätt. Jag tror att det kan vara en begränsning för många medlemmar att man, som amatörfotograf, väntas att kommentera som ett proffs. För oss amatörer räcker det många gånger med få att uppmuntrande ord. Vi kan lära av detta också. Jag hoppas att inte FS ser ett medlemskap här som ett ”proffsmedlemskap”, då får dom i så fall informera om detta, så att vi, som är amatörer, kan gå vidare till andra fotosidor..
Sedan kan jag hålla med om att antalet bilder per medlem och tid bör begränsas, för annars ser man ”inte skogen för alla träd”.

Jag har en idé om ett enklare sätt att kommentera, ett amatörmässigt sätt, men där också de som vill och kan ge proffsiga kommentarer, får möjlighet till detta också.
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/356914/3384922.htm

Svar från MH
Jag tycker att den mallen kan vara bra idé. Det kan också hjälpa att få den som kommenterar att utmana sig själv och hens bildseende lite - om en vill. Som sagt, inget ska vara tvång. det ska framförallt vara roligt. Helt klart.
Rapportera
JeannaQ
för 5 år sedan sedan

Så trevligt att läsa.
Själv brukar jag kommentera både innehållsligt, upplevelsemässigt och
om mina kunskaper tillåter, på tekniskt sätt.
Det där med glädje är viktigt.
Det du skriver om alltför många bilder ..
sä lått att samla på sig av osäkerhet kring vilket som är bra
och inte bra.
Trevligt med en värd här som tillmötesgår medlemmar
genom att svara dem istället för att spöa med ris
om något strider mot gruppens signum.

Och tack för Magnus Fröderbergs synsätt
på vad en kommentar är.
En återkoppling, en reaktion och inte
nödvändigtvis tips på hur en bild blir bättre.
Se nedan!

/ Jeanna
Rapportera
Erik Madsen
för 6 år sedan sedan


Jag håller med Magnus. Bara några ord och några kommentarer uppskattas av de flesta. Jag tror att det är svårt - igen för de flesta att komma till en djupare analys och konstruktiv kritik - några kan det.
Jag är gruppvärd för VETERAFORDON och sätta mig till att alla får några ord - både om bilden men lika ofta om ämnet. I grupperne är antalet ord emellertid begränsad enl. FS regler. Följaktligen finns mer aktivitet på bloggen - tror jag.
Med foto hälsning från Erik / DK
Rapportera
Martin Wallberg
för 6 år sedan sedan


Problemet med få kommentarer ligger nog i att många av oss (ser utifrån mig själv) är fotoentusiaster och inte proffs. Och som ni alla vet så går entusiasm upp och ned som en sinuskurva. Just nu ligger vi i en dal. Men jag tror att det snart vänder. Vet att jag själv har varit dålig på att både lägga ut och kommentera bilder en tid.
Men jag tror att vårljuset och de längre dagarna leder till ökad fotoentusiasm. Det gör det på mig. Så...
"Den som väntar på något gott..." Ökad aktivitet kommer!
Rapportera
för 6 år sedan sedan

Tyvärr är det så att man tröttnar efterhand om inte det händer något nytt. Efter flera år på FS orkar man inte kommentera på bilder som man har set förut många gångar. Det blir för mycket kliché och upprepning - och för lite som utmanar og stimulerar - och man förlorar så småningom intresset.

Jag tycker fortfarande att FS är trevligt och visst stimuleras jag som fotograf också. Försöker att vara social med lite kommentarer - men på längden blir det lite tråkigt ibland.

Mvh. Johannes
Rapportera
Katarina Holmström
för 6 år sedan sedan

I konkurrensen från facebook m fl, ska man kanske fundera över hur man kan göra det lättare för användarna att ge återkoppling. Och då menar jag inte en 'gilla-knapp' för den säger inte så mycket. Men kanske 4-5 knappar för olika reaktioner som man kan klicka i PLUS det vanliga kommentarsfältet. Att få ett klick för 'snyggt fotat' eller 'gillar perspektivet' t ex, är mer upplyftande och utvecklande än att inte få någon återkoppling alls.
Några tankar bara.
Katarina
Rapportera
froderberg
för 6 år sedan sedan

Jag tror att många har en snäv syn på hur en kommentar är. Att kommentera är att ge en återkoppling och behöver inte vara att ge tips på hur bilden kan bli bättre.

Det räcker med att skriva vad man tänker och känner när man ser bilden, som "den här får mig att tänka på min barndoms somrar i Dalarna". För fotografen är alla reaktioner intressanta för att lära sig hur ens bilder fungerar för andra.
Rapportera
grgcgust
för 6 år sedan sedan


Hej Bo ! Har inte klagat på de som leder en grupp men jag efterfrågar om det finns någon som kan dela med sig av nya idéer Kanske svårt. Det kan mycket väl vara så att det är lite down just nu och blir bättre senare. har provat på face book och instagram men jag tänder inte på det.om någon i Australien eller Kina skriver beautiful om min bild så känns det som det kvittar. Det roliga med FS är ju att det är en mindre grupp och man känner nästan att man blir bekant med de som är aktiva.
Rapportera
rikitikitavi
för 6 år sedan sedan

Jag känner likadant. Jag använder Flickr och en annan sida och den jag uppskattar mest har alltid varit FS. Men det har varit rätt dåligt länge nu och jag tycker också att färre och färre lägger bilder förutom att folk kommenterar mindre.
Personligen kan jag bara säga att jag fotar lika mycket eller mer, men har en stor familj som jag inte hade förr då jag började på FS. Så samma mängd tid finns helt enkelt inte. jag uppskattar fortfarande mycket att lägga in bilder här och läsa forumen. men även forumen har varit mindre kommenterade och man får inte alltid svar där heller om man har frågor.
Tror tyvärr att Facebook och instagram och helt enektl vårat leverne på internet nuförtiden är en stor bov eftersom de tar tid från allt det andra vi hann med innan det kom. jag märker själv hur snabbt äns tid äts upp när när man blir sittande på sin lediga tid. Tid som skulle ha gått till andra betydligt viktigare saker. Men så är ju vi människor, vi är lata av naturn och det serveras enkelt och snabbt vid en dator och med internet. Tror dock också att det kommer att gå i cykler.
Tror människor kommer att tröttna och inse att det är av större vikt att tillhöra ett sammanhang än att sitta ensamvarg i längden.
Men den som lever får se....
Rapportera
grgcgust
för 6 år sedan sedan


Funderat på om det finns någon anledning att lägga in bilder på FS det verkar helt dött i de flesta grupper endast gatu fungerar men den går också på knapp halvfart verkar som intresset avtar all mer. Kanske finns mer intressanta forum att använda? Jag vet inte lösningen men någon genomgripande förändring skulle behövas.
Rapportera
ctlindsten
för 6 år sedan sedan

Som medlem på fotosidan så förväntar jag mig ju att andra skriver kritik på mina bilder, det var ju därför jag vart rekommenderat att komma hit från början av en vän. Förstår samtidigt vad du menar Lars. Självklart så får ju jag kommentarer på mina bilder, men jag pratar mest om bildkritik nu.
Rapportera
lade
för 6 år sedan sedan

Bilder,bilder,bilder.......
Vi överöses med detta i alla medier och fotosidor.
Tror alla blir proppmätta.
Därför kan man inte förvänta sig utförliga kommentarer.
Krävs ju en hel del betraktelse för att kunna ge en bra
kommentar.
Vissa sidor har någon för av betygsystem beroende på
hur många gilla eller favorit. Detta är ett sätt att få någon
form av erkännande om bilden är bra eller inte och kanske något för
FS.
Kan förstå de som får hundratal tittar och ingen kommentar men
samtidigt har ju den lilla bilden fångat och det är ju ett gott betyg.
Rapportera
ctlindsten
för 6 år sedan sedan

Jag håller med Magdalena, bildkritik är lika torrt som en öken när det kommer till kommentarer. Ska skippa att lägga upp bilder där i framtiden, man blir bara besviken när 100 människor tittar på ens bild och 1 person skriver något. Skillnad med grupperna, då engagerar sig människor att ge kritik och vara hjälpsamma iaf, trots att det har minskat där lite med.
Rapportera
MW71
för 6 år sedan sedan

Alla hänger väl på Facebook numera. Poolen för bildkritik är väl den som är mest död här på Fotosidan, jag har en del kontakter som jag får feedback från och som jag är väldigt tacksam för.
Rapportera
ctlindsten
för 6 år sedan sedan

Tack för att du skrev detta Clas, jag har känt likadant på senaste tiden. Mina bilder får kommentarer, men mindre än förr. Ser tydligt hur få kommentarer det läggs på bilder i många grupper, och hur många obesvarade bilder det finns. Hur kommer sig detta? FS har ju många medlemmar.
Rapportera
bokada
för 6 år sedan sedan

Hej!

Jag tror att det går i "cykler" detta med intresse/bildskapande och entusiasm,
ibland finns det andra saker som kan vara viktigare i livet och tenderar att ta över. Det är svårt att driva/leda en Grupp så de som gör det är beundransvärda! Så fortsätt skapa.

/ Bo
Rapportera
mimmione
för 7 år sedan sedan


En liten fundering bara om de sista bilderna i decembertävlingen, en av bilderna är i färg? Fin bild men ska den vara med i en svartvit grupptävling?
Rapportera
Snuda
för 7 år sedan sedan

Jag fixar det!
Rapportera
Yonazarith
för 7 år sedan sedan

Det ska den ju givetvis inte (vet inte hur jag tänkte när den hamnade där)... Bara för admins att städa bort :)
Rapportera
Gwallin
för 7 år sedan sedan


Vad händer i utmaningen, röstningen har gått ut för länge sedan?!
Rapportera
Snuda
för 7 år sedan sedan

Hej!
Det är helt och hållet mitt fel! Jag var bombsäker på att jag ändrat statusen för utmaningen.
Nu är det gjort och ber om ursäkt för detta!

God fortsättning!
Rapportera
Proferitas
för 7 år sedan sedan


Fredrik Roslund

God jul alla! Hoppas tomten når er alla och ni får lika fint sällskap som jag fick i år! Just ja! Hoppas ni får trevliga bilder också! ;)
Rapportera
Bandit Art Design
för 7 år sedan sedan


Kollade på senaste utmaningen och där står "därefter röstning fram till den 10:e augusti".

Har varit in och försökt rösta länge innan 10e men jag ser bara texten: (Tävlingen är ej öppen för röstning). Hur lämnar man sin röst då?
Rapportera
rikitikitavi
för 7 år sedan sedan


kunde jag göra det själv? Hittade ingen sådan "knapp" Men ska titta igen.
/Martin.
Rapportera
Snuda
för 7 år sedan sedan

Jag tar bort bilden åt dig.

Med vänlig hälsning
Denny
Rapportera
rikitikitavi
för 7 år sedan sedan


Råkade lägga in helt fel bild i utmaningen "Lång slutartid", så ignorera bilden "Bollspel" Tack ;)
Rapportera
för 7 år sedan sedan

Då är det lätt att ta bort den ur gruppen så behöver ingen missuppfatta bilden. /Med vänlig hälsning Leif b
Rapportera
Arne Strömberg
för 7 år sedan sedan


Hej
Jag funderar på hur det funkar när man skall delta med egen bild i utmaningen; när jag klickar på denna knapp så kommer mina bilder på FS upp - inte mina mappar på datorn. Måste man alltså först lägga upp bilden på FS för att sedan kunna delta med den till utmaningen? Har jag missat något?
Arne
Rapportera
Arne Strömberg
för 7 år sedan sedan

Tack för svar Victor. Litet konstigt egentligen; då är det ju inte säkert att bilden förblir anonym, förutom i själva utmaningspoolen.
Rapportera
Doctor_Voctor
för 7 år sedan sedan

Ja, så är det. Det brukar ju stå typ "välj befintlig bild" och "ladda upp bild". Men även om man trycker på ladda upp bild så måste man sedan gå in igen och trycka på "välj befintlig bild" för att sedan välja den bild man nyss laddat upp. Så brukar det vara för mig i alla fall.
Rapportera
k-oskarina
för 7 år sedan sedan


Hej, kontraster i det svartvita eller kontraster i själva motivet?
Låter kul i alla fall. Känner för att hoppa in här igen...tjafs med
dator osv...men brukar ofta kika in. Ses!/ulla
Rapportera
JanKw
för 7 år sedan sedan


Vad är en utmaning för någonting i detta sammanhang? Ett tema för februari?
Rapportera
Snuda
för 7 år sedan sedan

Temat för februari månad är "Kontraster"

Lycka till!
Rapportera
Marcora
för 8 år sedan sedan


Detta är en kommentar som jag fick när jag efterfrågade varför min bild - Lugn i stormen - inte fått någon kommentar.
Tack Peter Ljungdal


Peter_ Ljungdahl 7 timmar sedan
Betyg: 3
För mig skapar din bild en tvetydlighet. Ska man kolla bränningarna eller barnet? Kanske blir bilden lite "svår", då det inte känns riktigt som storm, och man får inget "uttryck" från barnet. Bilden känns just "lugn". Kanske om du skar den lite hårdare i överkant, ner på klipporna, då kommer både bränningarna och barnet fram mer i bilden. Vad gäller ljuset, så hade jag lyft det något och dragit på lite mer kontrast, allt för att skapa lite tryck, dramatik, om det nu va det i "stormen"... Några tankar kring din bild. Hälsningar, PeterL
Besvara Mycket givande kommentar! ... Rapportera

Svar från Marita Cornell 3 minuter sedan
Peter. detta är en kommentar som många skulle vilja ha. Det är ett "skolexempel" på en perfekt kommentar. Du talar om vad du tycker inte är så bra och sedan ger du förslag på vad man kan göra för att bilden ska bli bättre. Jag förstår precis vad du menar och ska naturligtvis använda mig av detta för att se om bilden blir bättre.
Stort TACK !
Detta sätt att kommentera kan man ju göra på alla bilder som innehåller något man inte tycker är så bra, men det kanske är lättare, i varje fall i början, att göra det på bilder där fotografen efterfrågar varför ingen har gett den någon kommentar. Därför har jag kommit med idéen om gruppen - varför ingen kommentar.
Tack igen!
Besvara ..
Rapportera
Marcora
för 8 år sedan sedan


Hej!
Jag tycker nog att det är färre antal bilder som blir kommenterade nu än när det var ett "tvång" att kommentera. Vad detta beror på kan man naturligtvis fråga sig - kommenterade man tidigare för att man måste och nu kommenterar man bara de bilder man har något att säga om? Det finns naturligtvis något att säga om alla bilder, men de flesta av oss har inte kommit så långt i "kommenteringsdjärvhet", så att vi ger negativa kommentarer. Jag vill inte ha "kommentarstvång".
Någon saknade någon att diskutera bilder med och då främst fotografen som lagt in bilden. Fråga om vad han eller hon menar med bilden o s v . Jag gav tidigare ett förslag på vad man kunde göra för att dom som inte fått någon kommentar på sin bild skulle kunna få veta varför bilden inte fått någon kommentar. Idén går ut på att man har en grupp i gruppen som man kan kalla t ex - varför ingen kommentar - och hit kan man skicka sina bilder som inte fått någon kommentar och fråga om varför och själv förklara vad man menar med bilden och vad man själv tycker är bra med den. Då är man också beredd på att få negativa ord om sin bild. Detta kan kanske vara ett sätt att lära sig att skriva negativ kritik när man vet att mottagaren är beredd på att få sådan.

http://obj.fotosidan.se/obj/photo/2f/2f182bdd4864f05e3ff0be7f4c443234.jpg

Här har jag t ex en bild som jag inte fått någon kommentar på och jag vill gärna veta varför.
Jag tycker att det är en lugn bild trots stormen på havet och barnet som sitter helt lugnt och tittar på de höga vågorna. Jag tycker också att ljuset är bra.
Vad tycker någon annan?
1 2 3 ... 15 Nästa 
ANNONS
Vallerret - Cyberphoto