OnLocation - Fullspäckad helg för 1.300 kr.

Två luncher + tre workshops + fem föreläsningar ingår

Lördag 21/9

08:00 - 09:00 Välkommen och uthämtning av ditt On Location pass (Konferensbyggnaden (Plupp A) på kartan du hittar i FAQ.)
09:15 - 10:15 Respektive utställare (10 min presentation) i konferensrum Fören (Plupp A på kartan)
10:30 Föredrag 1 - Brutus Östling (Konsten att fotografera fåglar) 45 min / paus 5 min / göra fotobok 20 min (Konferensrum: Fören)
11:30 Tid besöka utställare (Konferensrum: Fören)
12:00 Lunch / Tid besöka utställare
13:00 - 15:00 Workshop-pass 1: Samling: Utomhus utanför konferensbyggnaden (Plupp B) på kartan du hittar i FAQ.
13:00 - 15:00 Workshop 1:1 Olympus - Makrofoto (leds av Jan Pedersen)
13:00 - 15:00 Workshop 1:2 Nikon - Fågelfoto (leds av Staffan Widstrand)
13:00 - 15:00 Workshop 1:3 Cyberphoto - Drönarfoto (leds av Lisa Sihlberg)
13:00 - 15:00 Workshop 1:4 Eizo - Lightroom / skärmkalibrering (leds av Henrik Karlsson) (Inomhus)
13:00 - 15:00 Workshop 1:5 Sony - Vilda djur (leds av Andreas Hemb)
15:00 Paus / tid besöka utställare
16:00 Föredrag 2 - Jan Pedersen (regnskogfoto under svåra ljusförhållanden) (50 min) (Konferensrum: Fören)
17:00 Föredrag 3 - Kreativ naturfotografering (Marie Kantermo) (Konferensrum: Fören)
17:30 Paus / tid besöka utställare
18:00 Portfolio-review (Bokas separat) (Jan/Henrik/Marie)
19:30 Middag (bokas separat) (Huvudbyggnaden Plupp E på kartan
20:30 Portfolio-review (Bokas separat) (Jan/Henrik/Marie)
21:00 Mingla i baren, prata bilder. Eller ladda batterierna för en ny dag.

Söndag 22/9

För dig som bor över så öppnar frukosten 07:30 i huvudbyggnaden (Plupp E på kartan)
8:30 Välkommen
09:00 - 09:45 Föredrag 6: Framtidens fototeknik (Fotosidans teknikredaktör Martin Agfors) (Konferensrum: Fören)
10:00 - 12:00 Workshop-pass 2: Samling: Utomhus utanför konferensbyggnaden (Plupp B) på kartan du hittar i FAQ.
10:00 - 12:00 Workshop 2:1 Olympus - Makrofoto (leds av Jan Pedersen)
10:00 - 12:00 Workshop 2:2 Nikon - Fågelfoto (leds av Staffan Widstrand)
10:00 - 12:00 Workshop 2:3 Fujifilm - Landskap med mellanformat (Leds av Serkan Günes)
10:00 - 12:00 Workshop 2:4 Cyberphoto - Drönarfoto (leds av Lisa Sihlberg)
10:00 - 12:00 Workshop 2:5 Eizo - Lightroom / skärmkalibrering (leds av Henrik Karlsson)
10:00 - 12:00 Workshop 2:6 Sony - Vilda djur (leds av Andreas Hemb)
12:30 Lunch / Tid besöka utställare
13:30 Föredrag 4 - Staffan Widstrand (Naturfotografering och naturskydd) (45 min) (Konferensrum: Fören)
14:00 Föredrag 5 - Ölands juveler från orkideer till ekoxe (Henrik Karlsson) (30 min) (Konferensrum: Fören)
14:30 Paus / tid besöka utställare
13:00 - 15:00 Workshop-pass 3: Samling: Utomhus utanför konferensbyggnaden (Plupp B) på kartan du hittar i FAQ.
15:00 - 17:00 Workshop 3:1 Olympus - Makrofoto (leds av Jan Pedersen)
15:00 - 17:00 Workshop 3:2 Nikon - Fågelfoto (leds av Staffan Widstrand)
15:00 - 17:00 Workshop 3:3 Fujifilm - Landskap med mellanformat (Leds av Serkan Günes)
15:00 - 17:00 Workshop 3:4 Cyberphoto - Drönarfoto (leds av Lisa Sihlberg)
15:00 - 17:00 Workshop 3:5 Eizo - Lightroom / skärmkalibrering (leds av Henrik Karlsson)
15:00 - 17:00 Workshop 3:6 Sony - Vilda djur (leds av Andreas Hemb)
17:30 Presentation av vinnarbilderna
18:00 Portfolio-review (Bokas separat) (Brutus/Jan/Henrik/Staffan/David) (reserv)
Ändringar i programmet kan skeBoka (begränsat antal platser)Workshops

Olympus - Makrofoto (leds av Jan Pedersen)

Att se är en sak, men att fotografera makromotiv är en helt annan. En ny värld öppnar sig när bilderna visar detaljer som normalt inte ses med det blotta ögat. Färger, former och strukturer leder in i en fantasieggande värld. På denna workshop får du en massa stalltips om belysning och om hur du enkelt kan göra blixtljuset mer diffust och om hur du bäst använder befintligt ljus. Workshopen handlar om komposition och tekniker för att komma nära motivet – och om hur du får maximal skärpa genom att lägga flera exponeringar på varandra med olika skärpedjup. Denna workshop genomförs med Olympus, och du kan prova fokusstacking i kameran, makroblixt och olika makroobjektiv i ett flertal bränvidder. Du kan självklart även ta med din egen kamera och eventuell makroutrustning och blixt. Handledare: Jan Pedersen.

Nikon - Fågelfoto (leds av Staffan Widstrand)

Praktiska lyxtips från en av Sveriges flitigaste användare av långa teleobjektiv, tillika Nikon-testpilot och -ambassadör. Vad ska man tänka på? Vilka misstag kan man undvika? Tips på snabba lösningar av problem och hur man på ett enkelt sätt kan förbättra sina bilder. Vilka autofokusinställningar är bäst, och i vilka lägen ska man använda dem? När kan manuell fokusering vara bättre? Stativ eller inte? När använder man enbensstativ? Bildstabilisering? Rörliga motiv – hur man fryser action eller skapar rörelseoskärpa med lång slutartid och panorering? Ta med dina egna fotogrejor, även kamerahuset så att du kan ställa in det optimalt. Dessutom kommer där att finnas en rad top-of-the-line utrustning från Nikon att provköra under workshopen. Staffan bjuder på erfarenheter av plåtande i allt från tropikhetta till arktisk kyla, från ökentorka till regnskogsfukt och Himalaya-höjder. Handledare: Staffan Widstrand.

Fujifilm - Landskap med mellanformat (leds av Serkan Günes)

Workshopen sker under ledning av den prisbelönta fotografen Serkan Günes. Serkan har jobbat med mellanformatskameror sedan 2009. Numera är Serkan är global ambassadör för Fujifilm och har sedan 2017 uteslutet arbetat med Fujifilm GFX-systemet. Förutom att upptäcka mellanformatets många fördelar, kommer det under workshopen finnas tillfälle att ställa frågor och få praktiska, konkreta tips i konsten att se, komponera och registrera naturen. Handledare: Serkan Günes.

Sony - Vilda Djur (leds av Andreas Hemb)

Hur fångar man de magiska mötena med djur och fåglar som naturen bjuder på bästa sätt? Vilka knep och tekniker kan man använda för att förmedla olika typer av känslor i bilden? Andreas går igenom hur han själv jobbar i olika situationer för att få olika typer av bilder och förmedla olika känslor. Gör det lekande lätt att få rätt exponering i svåra ljusförhållanden. Lär dig hur du kan kontrollera skärpedjupet och slutartid och fortfarande låta automatiken i kameran jobba. Andreas visar också på de nya möjligheter som öppnades upp efter att ha gått från DSLR till Sonys full frame spegellösa kameror. Ta med din egen utrustning för att få hjälp med inställningar direkt samt prova den senaste utrustningen från Sony. Sonys nyaste kamerahus och supertelen kommer finnas tillgängliga för provkörning. Handledare: Andreas Hemb.

Cyberphoto - Drönarfotografering (leds av Lisa Sihlberg)

Cyberphoto - eller: fotografering från ett annat perspektiv med hjälp av drönare. Ta din fotografering och filmkonst till hisnande höjder! Med en drönare är det bara fantasin som sätter gränser. Vill du lära dig mer om hur du utnyttjar din drönare till max? Då är den här workshopen om drönarfotografering något för dig! Här får du lära dig grunderna i att flyga, navigera, fotografera och filma med drönare. Men du kommer även att lära dig vilka regler och lagar som gäller, tekniktips och trix och upplevelser från vår handledares egna expeditioner som naturskyddsfotograf med drönare. Det blir en fullspäckad workshop, och vi utgår från den populära DJI Mavic Pro. Ta med dig din egen utrustning och häng med på en workshop som förhoppningsvis kan hjälpa dig att ta din drönarfotografering till en ny nivå! Handledare: Lisa Sihlberg.

Eizo - Lightroom / skärmkalibrering (leds av Henrik Karlsson)

Har du varit med om att dina bilder ser annorlunda ut på andra bildskärmar än den du redigerar bilderna på? Eller har du skickat bilder till utskrift och fått tillbaka en bild som ser helt annorlunda ut än den du redigerade? När man jobbar med digitala bilder är bildskärmen ett av de viktigaste verktygen, det är här vi bedömer och avgör kvaliteten på bilderna. I den bästa av världar skulle alla bildskärmar visa samma resultat, men så är inte verkligheten. För att få rätt resultat på olika bildskärmar behöver skärmarna kalibreras och profileras. Representater från Eizo kommer under denna workshop att visa och lära ut hur man bäst och enklast kalibrerar sina skärmar. Du har tusentals bilder i ditt Lightroom-arkiv och ska leta fram en specifik bild, hur gör du? Scrollar du upp och ner i akrivet och letar på måfå, eller skriver du in ett sökord? Vi ger tips om hur du kan använda sökord och hur du bygger ett så kallat sökordsträd i Lightroom för att underlätta sökandet efter bilder. Vi tittar även på kortkommandon för att underlätta arbetsflödet i Lightroom. Handledare: Henrik Karlsson.
FöreläsningarBrutus Östling - Konsten att fotografera fåglar och andra djurFöreläsningen handlar om konsten att ligga lågt, bokstavligen, om vilken betydelse vindriktningen har, om hur man får skarpa bilder (eller oskarpa när man vill det). Litet om autofokus och flygande motiv. Det handlar framför allt om ljusets betydelse: när fungerar medljus? Varför föredrar fotografer gärna motljus? När fungerar sidljus bäst? Hur kan man arbeta med artificiellt ljus på natten.

Jan Pedersen: Regnskogsfotografering under svåra ljusförhållandenAtt fotografera under svaga ljusförhållanden i skogsdunklet eller på natten, där många djur är aktiva, är oftast en stor utmaning. Jan har fotograferat mycket i världens regnskogar de senaste 15 åren, och han berättar om olika tekniker för att få skogens invånare att fastna på sensorn. Att känna sina motiv, ha kunskap om skogen, välja stativ eller icke stativ, om höga ISO-tal och brus, om konstljus och om att ta tillvara på det naturliga ljuset är ämnen som tas upp under presentationen av regnskogarnas många otroliga och spännande djur.

Staffan Widstrand - Naturfotografering och naturskyddStaffan är en av världens ledande naturskyddsfotografer. Han berättar om hur det är möjligt att skydda naturen genom fotografering. Vad är det för typ av bilder som väcker allmänhetens nyfikenhet och engagemang? Ett av Staffans motton är: det man känner till och älskar - det vill man skydda. Med utgångspunkt i de stora internationella projekten som Wild Wonders of Europe, Wild Wonders of China, Wild Wonders of Taiwan och Rewilding Europe, som Staffan har varit med och initierat, berättar han om hur man som fotograf tänker och om vilket bildspråk som kommunicerar bäst.

Brutus Östling - Konsten att göra böckerHur man gör en bok liknar på många sätt hur man gör en spelfilm. En bok med bara höjdarbilder blir lätt tråkig, precis som en film med bara action. Det behövs vilopauser. Brutus berättar om hur det som kallas bokens ”bunt” påverkar beskärningen av bilderna och om hur han redan när han fotograferar har bokens format i åtanke. Det handlar om de vertikala bilderna som alltför ofta glöms bort och om textens betydelse. Och vill man göra en bra bok, då ska man inte hålla sig med jasägare som vänner.

Marie Kantermo: Kreativ NaturfotograferingAtt coacha fotografer och prata bild är något som ligger Marie extra varmt om hjärtat. Hon fotograferar gärna hemma i Smålands skogar liksom på resor runt om i världen. Här berättar hon hur man med nyfikenhet och kreativa lösningar skapar bilder med ett personligt uttryck där ljus, former och komposition blir till magiska bilder.

Henrik Karlsson: Ölands juveler - från orkidéer till ekoxeAtt ständigt återkomma till och fotografera i sina hemmamarker är något som många naturfotografer gör. Henrik har sedan länge fotograferat på mångfaldens ö - Öland. I föredraget berättar Henrik om hur man gör djur, växter och miljöer mer tillgängliga med berättande och suggestiva bilder, och om hur man kan belysa sambanden i naturens invecklade livsmönster.

Boka din platsBoka (begränsat antal platser)

Fullbokat (För att stå med på reservlista maila oss

Vad ingår?

Ditt OnLocation-pass gäller helgen 21-22 september. Då får du tillgång tre workshops och alla föreläsningar under helgen. Det är begränsat antal platser på alla workshops men det kommer alltid finns någon workshop att gå på vid workshop-blocken i schemat. Alla workshops körs tre gånger för att så många som möjligt skall kunna gå på de workshops de önskar. Efter du bokat och i god tid innan helgen så kommer du få mail om hur du väljer vilka workshops du vill gå.

När du kommer till Örenäs slott på lördagmorgon så kan du hämta ut ditt pass mellan 08-09. Alla föreläsningar och workshops utgår härifrån. Lunch lördag och söndag ingår i OnLocation-passet.

Boende och middag ingår inte i priset utan bokas separat. Du får mer än gärna bo över med oss arrangörer och utställare. Vi har fått väldigt bra pris så middag och boende.