Nikon AF 180mm f/2.8D ED-IF Nikkor


Summmering2017-06-10 Bunkerologen

PLUS: Skarp, färger, bokeh
MINUS: slö AF

En glugg som jag aldrig kommer göra mig av med.
Oerhört vass och bra skärpa, färger etc samt en fantastisk bokeh.
Ägt denna sedan 2011 och är mycket nöjd!
2012-02-04 Agerberg

PLUS: Kompakt, lätt och skarpt
MINUS: Koppla om mellan AF-MF, CA vid fullbländare

Mycket smidigt objektiv. Många anmärker på AF hastigheten vilket jag inte tycker är befogat. Ger en härlig balans med min D90. Praktiskt med motljusskydd som bara dras fram. Tyvärr är det lite litet men enkelheten gör att man alltid hinner använda det och undviker situationer där man fipplar med motljusskyddet medans motivet flyger sin väg.

Liknande produkter: Af 80-200 f2,8

Kundtjänst: Man för alltid en godis med i paketet. Mycket trevlig.

Pris: 7500
2010-09-26 Lassesax

PLUS: Skärpa, färg, kontrast +++
MINUS: Skulle möjligtvis kunna vara vikten

Min absoluta favorit bredvid mitt 35-70 2.8.
Funkar kanon med min Kenko 2x teleförlängare

Köpt hos: Privat

Pris: 3500
2010-08-11 T.Westerberg

PLUS: Pansarvagnar har sämre hölje! Skärpa!!! Kontrast!!! Lagom brännvid till både sport, djur i naturen, porträtt
MINUS: Seg AF, fast inte jätte extremt! Jag har inte stört mig på det dom ggr jag använt det.

Skärpa, kontrast och färger är i verkligen topp klass!!! Jag har det oftast till porträtt. Det blir ett helt underbart skönt brus i bakgrunden på låg bländare, och världens tryck på motivet! Är du väldigt kräsen och vill ha hög kvalitet och inte vill slänga ut 60-100 tusen på ett tele-zoom med samma bländare är det bara köpa! Lite seg AF dock, kanske inte ultimat för snabba sporter. Jag har dock inte provat det sist nämnda själv.

Köpt hos: Media Markt

Pris: 7990
2009-09-21 ravi

PLUS: Bra skärpa, låg vikt
MINUS: Ingen AF-S

Ett robust objektiv som ger riktigt skarpa bilder. Jag köpte ett rejält slitet exemplar med buckligt motjlusskydd och sliten bajonett till vrakpris, men bildkvaliteten är i toppklass. Mitt objektiv är av den första modellen med en mycket smal fokuseringsring, som är riktigt dålig.

Liknande produkter: Köpte först en 135:2 men när jag hittade en 180:2.8 till vrakpris slog jag till.

Köpt hos: privat

Pris: 1000
2009-09-12 Jens Boström

PLUS: - skärpa - färgåtergivning - vikt - byggkvalité
MINUS: - saknar VR - fringing - övergång från AF till MF

Mitt första teleobjektiv. Det första som slog mig är den robust konstruktionen, den tål garanterat lite tuffare tag och har förmodligen en ganska lång livslängd. I relation till mina andra objektiv upplever jag AF'n som hyfsat snabb även om den jagar lite ibland. Jag har fått skarpa bilder på hunden även när den springer rak emot mig även om fokus ofta hamnar lite bakom i sådana situationer.

men det blir lätt en del letande fram och tillbaka (troligtvis är det jag som behöver mer träning). För den som gillar manuell fokus finns en rejäl ring som är mjuk och följsam.
När skärpan träffar rätt vilket den oftast gör är kvalitén fantastisk. Skarp hela vägen upp till 2.8 men når peaken om man bländar något steg. Bokeh'n (oskärpan) är välutvecklad, mjuk och stör sällan bildens helhet.
Jag har först lite tveksam till objektiv utan zoom men den fasta ramen är rena injektionen i den kreativa processen. De få gånger jag testat andras telezoomar har jag ändå tenderat att köra dem på längsta brännvidd. En klar fördel gentemot zoomarna med 70-200 f/2.8 är att den är relativt liten och lätt.

Negativa saker som jag tänkt på är att det ibland blir "fringing" i bilder med mycket kontrast.Den har också ett inbyggt motljusskydd som tyvärr är i kortaste laget men det har inte förstört några bilder än iaf. Övergången mellan manuell och autofokus är otymplig och långsam eftersom både spaken på objektivet och på huset måste justeras, vilket är tidsödande.

Kundtjänst: Mycket kompetent

Köpt hos: Mediamarkt

Pris: 4500
2008-11-11 bebi

PLUS: liten och skarp
MINUS: inga '

Liten ful och helt underbar.Man kan verkligen lita på att det ger skärpa med korrekta färger och med bakgrundsbokeh som kan få vilken som helst att bli tårögd.
Rekomenderas verkligen, en bra investering för er som vill ha ett promenad objektiv till hands utan att pruta på kvalitet

Liknande produkter: nikkor 70-200
2008-07-13 Palletheking

PLUS: Liten och lätt, Relativt billig, skarp, snygg bakgrundsoskärpa. Välbyggd med utskjutbart motljusskydd.
MINUS: Långsam af.

En underbar optik som verkligen levererar bra bildresultat. Man får mycket bra resultat redan från full öppning och efter ett stegs nedbländning verkar den inte bli så mycket bättre. Bokehn är av toppklass och förmodligen bland det bästa jag sett. Bilderna blir verkligen skarpa samtidigt som man upplever att bakgrunden tecknas mjukt o harmoniskt. Jag valde 180 mm istället för 70-200 pga vikt och storlek. Jag var inför köpet lite orolig att den inte skulle fungera fullt ut med min FX-sensor, men de tvivlen är undanröjda nu. Man blir aldrig missnöjd med vad gluggen presterar. Visserligen lite långsam af som har svårt att följa hastigt rörliga motiv. Men för mig spelar det ingen större roll, fotar ytterst sällan på det viset. För den rena sportfotografen skulle jag dock rekomendera en glugg med af-s då det fungerar bättre när det går fort i svängarna.

Vid en direkt jämförelse med min förra 70-200 2,8af-s vr så är jag mer nöjd med de bilder 180 2,8 ger. Kan inte sätta fingret på varför men färger, kontrast och den muka teckningen i bakgrunden tror jag spelar en stor roll. Rekomenderas till alla som vill ha en lätt o skarp optik och inte mestadels fotar rörligt.

Liknande produkter: 70-200 2,8 af-s VR.

Köpt hos: Adorama

Pris: 6700
2008-04-05 H.F.M

PLUS: Mycket skarpt
MINUS: Lite långsam autofokus.

Helt sjukt skarpt och färgerna blir otroliga.Skönt att hålla i och byggt som en stridsvagn.

Köpt hos: Privat

Pris: 2800
2008-03-04 jkm

PLUS: Skarp, lätt, snabb, underbar bokeh, gedigen! Köp!!
MINUS: Den får en del av mina andra gluggar att se ut som leksaker...

Underbart porträttobjektiv som jag använder vid konsertfotografering. Lätt att få skarpa bilder i kombination med D300, mycket bra balans. På DX sensor en rätt intressant 270 mm 2,8... Byggkvaliteten är grym och den levererar bra färger och bra kontrast! Jag kör den och mina andra objektiv utan filter, upplever att det blir betydligt mindre ströljus och reflexer vid fotografering i scenljus. Köpte min begagnad från en medlem på fotosidan men ingen skall få köpa den av mig, jag lovar! OBS!! Jag har non D versionen!!

Pris: 3500
2008-02-13 kaycee

PLUS: Lagom storlek, Blir en balanserad enhet ihop med kamerahuset. Snabbjobbat med en känslig skärpa (jag föredrar spotmätning).
MINUS: Att den inte fungerar med Nikons telekonverter TC-17E II!

Detta är mitt tredje objektiv 180mm 2.8. Det första var en AI-modell som försvann i en konkurs. Den andra såldes i samband med att jag gick över till digitalt och bytte kameramärke för ett tag. Nu är jag tillbaka till rötterna med Nikon D80 och min favorit 180mm.
Funkar perfekt för musik i live-situationer. Jag har högvis med dior tagna med denna glugg.

Kundtjänst: Har just köpt den privat av annan medlem på Fotosidan.

Pris: 3500
2008-02-12 aje

PLUS: Skärpa, vikt, billiga begagnade
MINUS: Inget än så länge

Fantastiskt objektiv. Har under flera år funderat på att skaffa ett, men alltid stannat där (varför inte ett 80-200 istället). Till slut kom jag till skott på ett bättre begagnat och jag ångrar mig inte. Mycket smidigare än 80-200, och minst lika skarpt.

Köpt hos: Privat

Pris: 2600
2007-03-05 Henrikcww

PLUS: Underbar skärpa, ljusstarkt och hög byggkvalitet.
MINUS: inga

Mycket robust och bra objektiv, perfekt för ishockey och andra sportbilder. Ljusstarkt och snabbt. Har ersatt kitobjektivet till 90 %. Behöver inget zoomobjektiv för sportfotografering.

Liknande produkter: 18-200 VR.

Köpt hos: Ebay

Pris: 3500
2006-12-20 Glottis

PLUS: Skarpt,lätt, smidigt med inbyggt motljus. känns väldigt välbyggt
MINUS: Lite långsam AF.

Lätt och trevlig teleglugg. Perfekt för den osm inte vill släpa på en tung 80-200

Köpt hos: Beg
2006-12-12 abel

PLUS: superskarpt, njutbar oskärpa, färger, finish
MINUS: Långsam autofokus

Utan tvekan det vassaste objektivet i min kameraväska. Skärpan är löjligt bra, färgerna är mycket fina, och oskärpan är närmast perfekt (se exempel http://www.fotosidan.se/gallery/viewlarge.htm?ID=1380836&target=_blank). Objektivet har dessutom en mycket tillfredställande finish med en skönt strukturerad ytan. Mycket skoj att använda som porträttobjektiv då man vill beskära motivet. Närgränsen är helt ok men autofokusen är rätt långsam. Objektivet är relativt dyrt nytt men begagnat går det att hitta runt 4000 kr.

Köpt hos: Privat
2006-10-18 rowantwig

PLUS: Superskarp, lätt,
MINUS: Lite epigt motljusskydd.

Fantastiskt bra teleobjektiv. Superskarpt, även vid f2.8. Ger också riktigt snygg oskärpa. Lätt o smidigt och då perfekt när man använder det i samband med friluftsaktiviteter som fjällvandring, skidåkning m m. Inte snabbast, men hyffsad snabb autofokus ändå.

Liknande produkter: Nikon AF 80-200/2,8

Köpt hos: privat
2006-04-30 Sture E.

PLUS: Skärpan/oskärpan, byggkvaliteten.
MINUS:

Här har vi ett rejält skarpt tele. Använde det ganska flitigt när jag tog gatubilder och inte ville komma för nära! Dock valde jag att göra mig av med optiken till förmån för ett 85/1.4, vilket jag emellanåt ångrar. Mkt bra återgivning av färgerna.

Köpt hos: Privat
2005-09-18 Mikael Ackelman

PLUS: Skärpa, smidighet, snabbhet när jag jobbar manuellt och bildkvalitet.
MINUS: Ej av AF-S typ. Omdömet skulle vara 5 om det var en AF-S...

Underbar optik som jag gärna skulle se i AF-S version. Skönt att slippa zoom (!) ger stabilitet i arbetet med kameran och en skärpa som ingen zoom jag använt varit i närheten av

Liknande produkter: ?

Kundtjänst: Har funnits åtta år i min kameraväska utan några servicebehov annat än den rengöring man klarar själv
2005-09-14 elmelino

PLUS: Skarpt och lätt och smidigt.
MINUS: Inga!

Ett fantastiskt objektiv,litet&lätt och fantastiskt skarptecknande!Mitt ex. är gammalt och slitet till det yttre men ack vilket "bett" det blir i bilderna. Folk klagar på AF men jag tycker den är helt okej.

Liknande produkter: Div. 80-200/2,8 objektiv.

Köpt hos: Privat.
2005-01-18 Måns H

PLUS: Så här ska en lins vara!
MINUS: Kort motljusskydd

Jag lånade ett sånt här och blev så betagen att jag omgående köpte ett eget. Så här ska en lins vara! Funkar från 2,8 och neråt och ställer inte till artefakter i bilden.

Jag kör med manuell fokusering, fungerar fint, men testade på ett D70 kamerahus med AF, Jag tyckte att det ställde in sig ganska så direkt.

Köpt hos: Nätet

Pris: 3200
2004-07-14 abel

PLUS: Knäppt skarpt, snygg bokeh, låg vikt (jmf med 80-200)
MINUS: Autofokusen är inte våldsamt snabb

Jag köpte denna glugg i våras och har sedan dess, gång på gång imponerats över skärpan. Det spelar ingen roll om man kör på största bländaren eller ej. Den tappar nästan ingenting i skärpa ändå. Jag har mest använt den för porträtt och ansiktshår, porer och andra skavanker framträder på ett sätt som kanske inte alltid är så önskvärt för modellen. Oskärpan och färgåtergivningen är också mycket trevlig. Enda nackdelen är att autofokusen inte är speciellt snabb. Bra mycket snabbare än gammla versionen av 80-200:an dock!

Liknande produkter: Nikon 80-200 2.8

Köpt hos: privat

Pris: 4000
2004-06-15 JoakimS

PLUS: Skarpt och ljusstarkt
MINUS:

Jag har haft det här objektivet sedan 2002, då jag köpte det begagnat. Det har fungerat oklanderligt, både på F100 och D100. Det enda som jag tycker är lite störande är att det inte fokuserar så snabbt då det sitter på D100. På F100 är de betydligt snabbare, men det beroro nog till stor del på kameran.

Liknande produkter: Nikkor 80-200 F2.8 IF-ED

Köpt hos: Elof Ericsson Foto i Mölndal
2004-03-17 Lars Broman

PLUS: Ljusstarkt, skarpt
MINUS: trög autofocus

Bra skärpa. Fokuseringen samma slaglängd som manuell optik, bra när man fokuserar manuellt men mindre bra vid autofokus. Inbyggda motljusskyddet för kort, har skaffat ett längre.

Köpt hos: Scandinavian Photo
2003-07-16 torre

PLUS: Ljusstark, skarp, ganska lätt, tyst AF
MINUS: Skulle väl vara att man är låst till 180 mm

Ger fantastiskt skarpa bilder även på stora bländaröppningar. Ger snygg bakgrundsoskärpa. Det är lite opraktiskt att man måste ändra reglage både på kamera och objektiv för att få manuell fokus. På modellerna N och D är fokusvredet nästan i klass med manuella objektiv, dvs dämpad. Välj denna framför 80-200 2.8 (ungefär halva vikten och dessutom kör i alla fall jag ändå mest i teleläget)

Liknande produkter: 80-200 2.8

Miops Capsule360