Canon EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM


Summmering

Världens första zoomobjektiv med diffraktionslins - litet och lätt i förhållande till brännviddsomfånget.2018-08-10 Fredrik AVT

PLUS: Kompakt. Ett bra ex har hög upplösning. Upplösning, men ej kontrast fullt jämförbart med Canon 70-300 L hos ett bra ex. Jag kan lösa bokstäver vid 300mm 1,5mm höga i 100% på 24mp på 4m avständ och varje bokstav är tydlig. Bra byggkvalitet överlag.
MINUS: Verkar känsligt för mindre variantioner i ihopsättning. Sannolikt därför även känsligt för stötar och annat som påverkar linsernas placering. Stor variation mellan exemplar (2 av 4 har varit bra). Zoom creep. Betydligt enklare att zooma ut då objektivet är riktat nedåt och tvärt om med att zooma ut. Ojämn känsla i zoomring.

Nu inne på ett fjärde exemplar. Detta är det skarpaste hittills. Hög skärpa i mitten vid full öppning vid samtliga bländare. Lite sämre i kanterna vid 70mm. Kontrasten är som väntad låg. Detta fixas lätt i råformat och redigering eller genom att använda landscape inställning med extra kontrast och skärpning i JPEG. objektivet är väldigt känsligt för fokusfel. Misstänker att en del av de negativa recensionerna beror på exempelvariation, dålig prestanda vid närgränsen och dålig kontrast. Det gör sig helt enkelt bäst i råformat. Det här ovjektivet verkar ha snäva toleranser.

Liknande produkter: Canon 70-300 IS ett eller II. Tamron 70-300 VC, Canon 70-200/4 med/utan IS
2013-03-10 Fredrik AVT

PLUS: Liten, diskret, hög upplösning, välbyggd med inre objektivtub i metall
MINUS: Kräver efterbehandling för bra resultat, inte så skarp nära närgränsen, inte samma byggkvalitet som 70-300 L men så är begpriset mycket lägre.

Jag är nu inne på min tredje 70-300 DO då det blev ett uppehåll med Canon ett tag. Det dök dock upp ett DO igen i prima skick till ett bra pris så det blev så. Jag har använt det på 40D, 1Ds mark III och 1D mark III. Mitt tidigare intryck kvarstår. Man blir i många situationer besviken då man tittar på en obehandlad bild med gluggen och man har en 70-300 L bredvid så det krävs tillit att veta att bilderna blir bra efter redigering - vilket de blir. DO tycks vara väldigt känsligt för felfokusering så detta måste kollas noga och ev kalibreras och så måste man undvika att bränna ut högdager. Jag skulle sammanfatta så här: skall man ha en kompakt telezoom och tänker fota i råformat och efterbehandla är det här objektivet väldigt bra ffa bortom 2,5m. Använder man JPEG av vana eller tvång (kanske måste leverera bilder snabbt) så är 70-300 L ett bättre val. Nu är ju begpriset på DO väldigt lågt i relation till nypriset (att köpa nytt är tyvärr en väldigt dåligt investering vad gäller DO optik), så man får ett objektiv som är bättre byggt, fokuserar snabbare och ger högre upplösning är budget 70-300/4-5,6 IS USM för bara några tusenlappar mer begagnat. Har man råd och inte behöver kompaktheten har ju 70-300 L inga optiska nackdelar men bara fördelar rent optiskt. Däremot är DO väldigt diskret.

Liknande produkter: 70-300/4-5,6, IS 70-300/4-5,6 L IS, Tamrons VC och Sigmas OS varianter
2009-05-25 Fredrik AVT

PLUS: kompakt skarpt välbyggt
MINUS: haloeffekter vid hög kontrast+överexponering kräver lite mer jobb för optimala resultat än övriga zoomar dyrt vid nyköp

Nu när jag sålt det och inte längre har "jäv" kan jag berätta hur nöjd jag har varit med objektivet. Att jag sålt beror på andra behov och inte något fel på optiken. Först innan köpet kollade jag en del recensioner (det finns för få). Först noterar jag att det är skarpt (efter backfokuskalibrering hos Canon). Vid bl 5,6 är mittskärpan jämförbar med 70-200/2,8 och bl 5,6. Kantskärpan är lite efter vid denna bländare. I stort är objektivet lagom skarpt från 135-300mm för pixelgranskning på 1Ds mark II utan den sista 1/4 ut mot kanten. Ovanligt nog så är objektivet sämst vid 70-100mm, då ffa kantskärpa, men man skaffar ju en telezoom för teledelen inte för 70-100mm. Mina observationer:
1) Det har en nervösare oskärpa än de flesta zoomar och oskärpan verkar nervösare nära skärpeplanet. Ljusa detaljer ur fokus blir lite ringaktiga och väldigt mörka partier blir lite prickiga. Detta kan påverka skärpeintrycket vid felfokus och felfokusering blir alltså mycket mer påtagligt än med 70-200/2,8. Det var t o m så att jag inte märkte att jag hade lite backfokus i huset med bara 70-200:an men märkte det direkt med DO:n p g a denna snävhet i fokusplanet kombinerat med bokehn. Däremot i skärpeplanet är det väldigt skarpt i mitten. Denna nervösa oskärpa kan ha bidragit till att upplevelsen av skärpa i flera recensioner har varit negativ. Överlag är den jämförbar med 100-400 L zoomen, och faktiskt har den aningen högre upplösning.
2) Det går i enighet med flera recsioner att orsaka ringeffekter i motljus p g a DO:ns fresnel linser, men detta gäller bara om jag försökt att göra det. Överlag har objektivet goda motljusegenskaper.
3) Haloeffekter fås fram då man har hög kontrast och är på gränsen till att bränna ut högdager. Men detta åtgärdas lätt genom att exponera snålt. F ö dyker dessa haloeffekter upp i situationer då andra objektiv skulle gett kromatisk abberation istället, och då kan man motverka halo lättare genom att bara minska exponeringen.
4) Storleken är otrolig. 10cm längd gör det till det fysiskt kortaste 300mm telet och det är synd att inte fler resesenter kommenterar detta. Vikten är 720g vilket är mycket för en 4,5-5,6 zoom, men detta är inget problem, att den är så kort gör att detta objektiv är den enda -300 zoomen som får plats på tvären i vanlig kameraväska.
5) Den sknar kontrast och detta påverkar upplevelsen av skärpa men inte upplösningen. Med lite mer skärpa i bildbehandlingen och positiv "clarity" (ofta kör jag med negativ clarity med andra objektiv för mindre digital känsla med dessa) lyfter bilderna mer än icke DO optik.
6) Priset som f n ligger på 15000:- är för högt sett till dess optiska prestanda (överlag tycker jag att Canon Svenskas prishöjningar inte är rimliga för då skulle priserna i USA också ha stigit 30% förra sommaren då dollarn var låg). Men pris i linje eller lite högre än 70-200/4 IS USM är rimligt. Lyckligtvis verkar objektivet underskattat i sitt värde så det är prisvärt på begagnatmarknaden. Om man däremot värdesätter kompakthet högt finns det ingen motsvarighet.
7) Tyvärr så har t ex Kamera & bild missat poängen i sin genomgång av "Semesterzoomer". De jämförde xx-300 zoomar på 10MPX APS-C & DX kameror vid max bländare och bl 11. Man köper xx-300mm zoomer för telesidan av omfånget. Att värdera skärpan vid 70mm med den vid 300mm är enligt min mening fel. Dessutom är bl 11 vid 300mm inte så användbart och dessutom spelar difraktion en roll. Nonchalera denna review.

Liknande produkter: 70-200/2,8

Kundtjänst: Canon service var tillmötesgående

Köpt hos: Scandinavian Photo
2007-02-13 SvenEkblom

PLUS: Storleken, det är enormt kompakt, lätt och välbyggt, Canon skarp, snabb autofokus.
MINUS: Hittar egentligen inga fler minus men som andra skriver så kostar det ju en del. Det skull ha varit kul om det var billigare.

Gick för ett år sedan ut för att köpa ett EF 70-200/2,8 L USM men fick i affären syn på EF 70-300/4,5-5,6 DO IS USM. Och det var om inte kärlek vid första ögonkastet så något i den stilen kan man säga, att man kan göra ett så enorm objektiv så litet. Jag gick hem med min glugg och har inte ångrat det en sekund sedan dess. Det sitter på ena kamerahuset hela tiden. Är så litet att det får platts i original väskan.
Zoom omfånget gör att det på en 30D fungerar ypperligt för att snabbt fånga situationer i gatulivets vardag och blixtsnabbt komma nära inpå hastigt uppstående händelser.
Inget för den som har behov av att flasha med heavy equipments utan mera för den som vill kunna ta bra bilder utan att väcka onödigt mycket uppmärksamhet. Skarp, snabbt och mycket prisvärt.
Om jag skulle resa med kameran och bara ta med ett objektiv med mig finns det inget alternativ till detta DO objektiv.

Liknande produkter: Enligt mitt sätt att se det går det inte riktigt att jämföra ett DO med något annat.

Kundtjänst: Canon är Canon. Har inte behövt anlita dem angående detta objektiv men det brukar aldrig vara problem där.
2006-11-07 Carlos

PLUS:
* IS, AF, formatet, riktigt skarpt redan på full bländare, kvalitetskänsla (med reservation), fungerar enligt uppgift bra med fullframehus också.
MINUS:
* Just mitt ex var lite glappt och kärvt.
* Skulle givetvis kunna vara ljusstarkare, men det gäller ju alla.
* Expanderar vid zoom.
* Fult motljusskydd, ej blomformat.
* Blir trots allt ganska stort och iögonfallande utzoomat & med motljusskydd.
* Dyr som rackarn, tyvärr. Antagligen därför vissa inte tycker om den, för att man kan få något bättre bildkvalitet för samma eller bara lite mer pengar. Å andra sidan får du ännu bättre bildkvalitet och ännu mindre format för MINDRE pengar om man byter ut zoomen mot en fast glugg. Allt är ju prioriteringar.

Omdiskuterad glugg som vissa verkar avsky, andra älska.
Antingen så har Canon dålig kvalitetskontroll på detta objektiv eller så vet folk inte vad de talar om, för mitt ex. var riktigt skarpt, inte någon gång saknade jag skärpa. Och jag är kräsen.
Jämnt skägg med EF 70-200/4 L efter en snabb, (ovetenskaplig) jämförelse.
De omtalade motljuseffekterna har jag aldrig noterat.
Suveränt litet och smidigt, helt ok på en 350D utan batterigrepp, oerhört bra autofokus och IS.
Mkt. välbyggt MEN, just mitt exemplar glappade lite i fokusringen och kärvade vid zoomning, särskilt om det hölls vertikalt. Andra jag kännt på i butik har haft samma känsla som L-gluggar.
Jag fotade mycket fotboll (utomhus) med detta, max bländaröppning och motivföljande AF, funkade hur bra som helst.
Egentligen den enda telezoom jag kunde tänka mig eftersom jag vill vara diskret och ha smidiga grejor.

Topptestad i Tidningen Foto och på Cyberphoto.

Skulle jag stå i valet idag, och inte var så maniskt rädd för långa gluggar, så skulle jag nog ändå titta på EF 70-200/4 IS L (alltså den med IS, samma pengar) eller ev. EF 70-300/4-5,6 IS (halva pengen men klart sämre byggkvalitet).
Alla tre ger jämförbart god bildkvalitet.
EF 70-200/4 L-gluggen har ju också den jättestora fördelen att ha intern zoom, den här recenserade DO-gluggen blir nästan dubbelt så lång vid 300mm, större än L-gluggen.


Liknande produkter: Alla xx-200mm, xx-300mm zoomar som fanns på marknaden. Fanns (finns) ingen konkurrent om du prioriterar storlek OCH bildkvalitet.

Kundtjänst: -

Köpt hos: Privat

Pris: 8500
2006-10-21 Thomas Holmberg

PLUS: Förhållandevis litet och lätt. Lättarbetat. Bra med bildstabilisering
MINUS: Kanske ingen superskärpa. Kraftig vinjettering. Något ljussvagt. Relativt dyrt.

Liten och behändig telezoom, faktiskt mindre och lättare än mitt normalobjektiv EF 28-70/2,8. Idealiskt för gatufoto, men jag använder det också för inomhusfoto (typ fester o liknande) och artistuppträdande. Bra om man vill vara lite diskret (så diskret man nu kan vara med en spegelreflex systemkamera!) och vill hålla nere vikten på packningen. Nackdelen är förstås att det är relativt ljussvagt, vilket jag kompenserar med att dra upp ISO-talet till 800 på min Canon EOS 5D. Då går det relativt bra att ta kort utan blixt i välbelysta inomhusmiljöer. Skärpan lär inte vara på topp enligt testerna, men jag tycker det är helt OK för användningsområden enligt ovan. Kanske mindre lämpligt för naturfoto. Allt är förstås en avvägningsfråga, men om vikt och storlek är av betydelse kan det här vara ett bra alternativ.

Liknande produkter: Andra "medelzoomar" typ Canon 70-200/2,8 eller /4.

Kundtjänst: Ej behövt anlita

Köpt hos: B&H photo New York
2006-09-17 Dan Johansson (wfs)

PLUS: relativt liten och lätt, mycket bra IS, snabb fokusering
MINUS: dyr i förhållande till prestanda, trög zoomring, kontrastproblem

Detta är ett objektiv vars starkaste sida är den ringa storleken och i viss mån bildkvalitet i förhållande till brännviddsomfånget. Bilder tagna med objektivet kräver som regel en del efterarbete i datorn innan skärpa och kontrast känns bra. Dock ett utmärkt "reseobjektiv" eftersom det monterat på hus lätt går ner i en kompaktväska.

Kundtjänst: Glimrande bra kundtjänst, snabb leverans

Köpt hos: Scandinavian Photo
2006-07-24 Sven O

PLUS: Storlek - Vikt - IS
MINUS: Relativt dyr.

Har testat väldigt lite, men tycker nog att skärpan är hyfsad. Kanske skulle man kunna begära något bättre med hänsyn till priset. Zoomringen går definitivt inte mjukt.
Har kollat på fler objektiv men de är lika tröga.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 12495
2006-04-27 C.G.

PLUS: Storlek,vikt och hanterbarhet är suverän. Mycket bra IS. Snabb fokusering.
MINUS: Skärpan är bedrövlig vid 300-5,6,måste ned till ca blädare 8 för att få någorlunda skärpa. Motljusskydd är ett måste-växer då 7cm. Bör låsas för att inte "rulla ut" sig.

Jag är nöjd med objektivet!
Man får lära sig att maxzomma till ca 270-280mm på bländare 5,6.Vilket man ibland missar.
Canon borde gratis låsa objektivet vid denna brännvidd för de som så önskar.
Motljusegenskaperna kan ge bedrövliga effekter ibland.
(det finns tester på nätet som är bra)

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 12500
2006-01-03 Ernst Henry

PLUS: -
MINUS: -

-

Liknande produkter: -
2005-06-09 Sanne8

PLUS: Otroligt liten men välbyggd, snabb autofokus, suverän IS i 2 steg
MINUS: Priset - är alldeles för dyr. Skulle dock önska lite mer skärpa för priset man betalar.

Tänkte egentligen köpa en 100-400 is usm eller en 70-200/2,8 L IS USM men det blev detta objektiv då jag föll för storleken!

Är så liten men rymmer så mycket!
Storleken gör att man alltid kan ha med sig den... vilket jag efter lite eftertanke tänkte var bland de viktigaste!

Ångrar inte mitt köp det minsta. Sitter på kameran för det mesta... men framförallt.. .den är alltid med i väskan om den mot förmodan inte sitter på!

Bildkvaliten är skarp och fin! Inget att klaga på där.

Liknande produkter: 70-200/2,8L IS USM
100-400/ IS USM

Kundtjänst: Inget behov utav det

Köpt hos: ZebraMedia.com

Pris: 11700
2004-12-20 link

PLUS: Kompakt, bra IS
MINUS: Skärpan från 280 till 300 vid 5,6 är fruktansvärt dålig.

Jag kan bara referera till nedanstående test där problemen
är likartade. En 70-200 4,0 med 1,4 extender fick det bli istället.
2004-12-20 Jonas Nyhav

PLUS: Litet, lätt och mycket välbyggt. Skarpt under vissa förutsättningar.
MINUS: Mycket dålig skärpa vid bländare 5,6 och 300mm.

Mitt exemplar måste varit ett måndagsex. Det preseterade mycket bra skärpa i mitten och på vänster sida (L-klass) men på höger kant så var skärpan urusel även om man bländade ner.

Vid längsta brännvidden dvs 300mm fann jag den oanvändbar på bländare f/5,6.

Bortsett från detta så har den en fantastisk IS och en tyst snabb fokusering. Handhavandet är i absolut toppklass.

Om man bestämmer sig för detta objektiv, testfotografera en dagstidning och särskåda resultatet i 100%.

Jag lämnade tillbara objektivet och nu gapa ett hål i min väska, men kvalitet höll inte mått för min Canon 1Ds.

Liknande produkter: 70-200

Köpt hos: Mattsons foto i Lund

Pris: 12500
2004-10-10 MarkE

PLUS: Mycket skarp i intervallet 70-200 mm, hyfsat skarp 200-300 mm. Jättebra IS. "Litet"! och behändigt
MINUS: Känsligt för reflexer i motljus. Dyrt!!

Har nu testat detta objektiv i ca en månad och är mycket nöjd. Dess skärpa och pris har diskuterats mycket, men jag tycker det är mycket skarpt i intervallet 70-200 mm även vid full öppning. Vid längre brännvidder bör man helst bönfa ned 1-2 steg. Det är verkligen ett objektiv man inte tvekar att ta med. IS:n fungerar fantastiskt, jag har tagit frihandsbilder på 1/20 vid 300 mm med fullt godkänd skärpa.

Köpt hos: Kungsholms foto
2004-09-29 peri

PLUS: Kompakt telezoom med utmärkt skärpa.
MINUS: Dyrt!

Kunde inte motstå frestelsen att köpa detta objektiv. Har testat ett tag nu och är mycket nöjd. Utmärkt skärpa och snabb och tyst AF på en 10D. Behändigt format som gör att man har objektivet med sig. På minussidan är att det är trögt att ställa in zoomen, man får tippa kameran lite framåt för att det skall gå lätt.Med motljusskyddet monterat så blir objektivet ganska stort.

Köpt hos: Zebramedia

Pris: 11495
2004-06-14 ejeklint

PLUS: Flexibel zoom med utmärkt bildstabilisering och god skärpa.
MINUS: Kanske lite väl dyr ändå...

Objektivet är förvånansvärt kompakt och vikten är tillräckligt låg för att man ska orka bära den en hel dag. Den mekaniska kvalitén verkar vara hög, även om den inte riktigt når upp till "L-nivå". Bildstabiliseringen fungerar ypperligt! Jämfört med min 300/4.0L fokuserar objektivet långsammare, men det känns ändå helt acceptabelt. Den optiska kvalitén verkar vara högre än för de flesta "icke-L-zoomar". Jag har inte gjort jämförelser på pixelnivå men är hittills nöjd med vad jag ser. Den här gluggen kommer jag nog använda ofta.

Köpt hos: Schönherrs Foto, Stockholm

Pris: 12495
2004-06-14 Bjucke

PLUS: Smidigt, skarpt och snabbarbetat
MINUS:

Objektivets format här helt underbart. Äntligen ett hanterligt telezoom som inte väger ett halvt ton! Förefaller vara skarpt efter att ha testat det under några dagar. Inte som en fast glugg men bra skarpt ändå. Snabb autofokus på 10D.
Även om objektivet är försett med IS tror jag man ska försöka jobba med stöd och korta slutartider - vid 300 mm blir det lätt skakningsoskärpa i alla fall. Utan IS hade jag inte fått många godkända reportagebilder.

Köpt hos: YFO

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar