Manfrotto 488 RC2

Betyg


(4.2/5)
(baserat på 20 recensioner)
Skriv en egen recension



2017-12-14 Stefan Andersson



PLUS: Lättjobbat, låser bra, okomplicerad.
MINUS: Saknar friktionsläge.

Hängde med ett stativ köpt på en fotoloppis. Blivit kvar, då den funkar riktigt bra. Enkel. Saknar friktionsläge. Låser rejält.

2017-06-11 bomalt



PLUS: Relativt billig, bra kvalitet, snabbplatta
MINUS: "Nickar" något med tyngre objektiv när man låst den

Som alltid med Manfrotto är finishen och kvalitet hög. Fungerar utmärkt bra med en kamera med ett mindre objektiv. Vid större och tyngre objektiv har den en tendens att "nicka" något efter att man har låst positionen. I sådana fall fungerar en gimbal mycket bättre.

Snabbplattan gör att det går snabbt och enkelt att montera och ta bort kameran. Reglagen är också av bra storlek som gör dem lätta och bekväma att hantera.

Kundtjänst: Bara den bästa

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 800

2015-01-18 Fenderz



PLUS: +++++++
MINUS: inga

mycket bra och lättmaövrerad.Snabb och bra låsning.
Jag är väldigt nöjd,rekomenderas starkt .Bra pris.

Köpt hos: Begagnad

Pris: 400

2011-12-07 larjo



PLUS: Relativt snabbjobbad
MINUS: Sjunker ner vid sned belastning.

Tycker den funkar bra när man har kameran i landskapsläge o med lättare objektiv. Kör man i porträttläge, eller med framtungt objektiv så sjunker bilden ner lite efter man låst o släppt kameran. Kan iofs bero på att den är lite sliten

Köpt hos: Begagnat

2010-05-28 Anders Nordh



PLUS: Lätthanterat
MINUS: Inga än ...

Fungerar bra, har inte svikit trots tung utrustning (Nikon D700, Sigma 150-500mm ...). Fungerar bra i förhållande till priset.

Köpt hos: Dustin Home

Pris: 854

2009-10-16 gedjan



PLUS: Snabbjobbat, prisvärd kulled.
MINUS: Tiltar lätt, efter att du har låst det. Och då har jag inga tunga grejor på det.

Har nu haft mitt i drygt fyra månader. Och visst är det mer lättjobbat än 804RC2. Men måste säga att 804RC2 är mer precist och nyper ordentligt, vilket inte denna kulled gör. Det tiltar lätt efter att du har dragit åt det, även om du har gjort det ordentligt.

Köpt hos: Hegethorns Foto AB

2009-06-17 bengt-re



PLUS: Billig, tål hög last.
MINUS: Lite ojämn i friktionen, lite vek, något tung.

Billig och bra standardhuvud. Ingen oljedämpad superled direkt, men duger gott méd tanke på det rimliga priset.

2009-01-21 emilito



PLUS: Bra känsla, "stabilt", bra med pan, enkelt att hantera
MINUS: Lite tungt kanske

Kvalitet på riktigt!

Pris: 800

2008-07-31 Puggen



PLUS: Flexibel och robust. Känns gedigen. Lagom motstånd i reglage = skön känsla.
MINUS: Hittar inga negativa expekter än sålänge

Ett bra stativhuvud som kompletterar mitt Manfrotto 055 Xprob stativ mycket väl. Helnöjd.

Kundtjänst: Cyberphoto garanterar bra kundservice

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 800

2008-06-21 Panoreda



PLUS: Kvalitet i alla detaljer.
MINUS: Tungt

Stabilt, driftsäkert och lättarbetat men tungt. Finns trots tyngen väldigt ofta med på expeditionerna.

Köpt hos: Cyberphoto

2008-02-22 Joel Stjernerhem [FILM]



PLUS: stabil, panoreringsfunktionen, storleken, priset
MINUS:

En relativt billig kulled men fyller sin funktion mycket bra.

Köpt hos: Expert Foto Mjölby

Pris: 800

2008-01-23 PeJy



PLUS: Rejäl, billig och mkt prisvärd.
MINUS: Tveksamt om den klarar dom största objektiven, typ 400-500 mm.

Stabilt, prisvärt. Dock inte den silkesmjuka gång man kan tänka sig med Really RS och dylikt men dom spelar i en helt annan prisklass. Sen märkte jag att snabbfästet lätt kunde röra sig ifall man inte hjälpte till att trycka fast spaken ordentligt, så det går inte att förlita sig enbart på spakens fjädring.

Liknande produkter: Andra manfrotto huvuden och drömt om några Arca och RRS men för dom priserna köper jag hellre ett schysst nytt objektiv.

Kundtjänst: Gratis choklad och snabba leveranser, vad mer kan man önska sig

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 799

2008-01-03 Rille E



PLUS: Stabilt, Priset, Två "rattar"
MINUS: Motståndet

Stadig och "billig" kulled. Lite svår att hitta ett lagom läge på motståndet. Bra med en egen ratt till panorering.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 799

2007-04-07 Farbror



PLUS: Stabil. Känns solid.
MINUS: Lite svårt att hitta ett bekvämt trögt läge.

Jag gillar denna. Passar mig perfekt. Två rattar, en för panorering och en för kulan. Säkerhetsspärren för att lossa kameran känns trygg.

Köpt hos: Expert Flanör Gävle

2007-03-06 majortom



PLUS: Snabbplatta, säkerhetslås
MINUS: Lite mkt flex efter låsning med tyngre teleobjektiv

Lätthanterligt stativhuvud med säkerhetslåsning till kameraplattan.
Tiltar +/- 90 grader utan att man måste panorera ett halvt varv.
Är utrustat med gradskiva. Saknar vattenpass både i horisontal- och vertikalplan
Svårt att hitta ett lagom trögt läge då skillnaden mellan löst och låst är svår att finna.
Med tung optik måste man sikta över målet innan man låser, då det faller ett par mm framåt efter att man dragit åt.
Trots allt ett välfungerande stativhuvud som inte kostar skjortan

Köpt hos: Schönherrs foto

Pris: 795

2006-11-05 Knight Palm



PLUS: Separat vred för panorering och ratt för själva kulleden. Standardiserad snabbplatta som är ergonomisk och fungerar säkert. Stabil kulled som håller för telezoomen med påmonterad telekonverter, ZD50-200mm/F2.8-3.5 + EC-14. Finns att köpa i Sverige till acceptabelt pris. Tillgång till reservdelar.
MINUS: Tung. Saknar libeller. Snabbplattan RC2 underdimensionerad för en så stabil kulled.

Tillsammans med stativet 055PROB, så köpte jag även en passande kulled 488RC2. Kravet på en kulled var att den måste ha två separata vred, dels ett vred för att kunna panorera, samt en separat ratt för att klämma åt själva kulleden. Med bara ett vred för dessa båda funktioner på klenare kulleder, så har jag tillräckligt många gånger sett kameror med påmonterade objektiv ljudligt smälla in i stativbenen. Den minsta modellen från Manfrotto som hade just detta var modellen 488. Nästa fråga jag hade att ta ställning till var om snabbplattan typ RC2, dvs Bogen 3157N / Manfrotto 200PL-14 var tillräckligt stabil för mina behov, eller om en större platta var nödvändig. Eftersom jag redan har en RC2-platta till min kolfiber-monopod, som där fungerar tillräckligt stabilt att fästa både på kameran och i telezoomens stativfot, så fick det bli just en 488RC2. Jag har alltså standardiserat stativfästena med Manfrottos minsta snabbplatta RC2, där jag nu myckelt enkelt kan flytta kameran eller telezoomen mellan mina tre stativ:

Nu kan jag alltså enkelt flytta min E-300 kamera mellan dessa tre stativ:
[1] Monopoden som är försedd med Manfrotto 234RC / Bogen 3229 Tilthuvud för snabbplattan 200PL-14.
[2] Gitzo Gilux Tatalux som har nya kulleden 488RC2 för snabbplattan 200PL-14.
[3] Manfrotto 055PROB, som har en Gitzo 3-vägs videohuvud R.No 1., som tillsammans med hållaren 323 passar för snabbplattan 200PL-14.

Manfrottos minsta fästplatta 200PL-14 monterar jag i stativfoten parallellt med den optiska axeln på telezoomen ZD50-200mm/F2.8-3.5, dvs i "läge 2" på snabbplattan. För mindre objektiv utan stativfot, typ normalzoomen ZD14-54mm/F2.8-3.5, så monterar jag snabbplattan i kamerans stativfäste, dvs i "läge 1". Bägge dessa monteringar är tillräckligt stabila för mina objektiv för 4/3-systemet, så även det lilla Gitzo-stativet är stabilt med den nya kulan 488RC2.

Ref:
488RC2 MIDI BALL HEAD W/RC2 R.C.SYST.
http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/cache/offonce/pid/2306
http://www.fotosidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=4525

234RC MONOPOD HEAD QUICK RELEASE
http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/cache/offonce/pid/2376
http://www.fotosidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=12374

323 QUICK CHANGE RECT.PLATE ADAPTR
http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/cache/offonce/pid/3266

200PL-14 RC2 R.C.SYST
http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/cache/offonce/pid/544

055PROB PRO TRIPOD BLACK
http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/cache/offonce/pid/2277
http://www.fotosidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=10617

Liknande produkter: Manfrotto 490RC4, Kirk BH-3, RRS BH-40 LR

Köpt hos: Cyberphoto

2006-08-31 marooned



Till vidvinkelbilder mellan 10-50mm, behöver jag inget proffsigare (055PRO + 488 RC2). Funkar säkert ok med D70 och 70-200 objektiv också, på stativfäste såklart. Kulan sitter stenhårt, men huvudet flexar lite under själva plattan. Jag tror inte att målgruppen för denna kombo är proffs som ska ta bilder med fasta 400-500mm objektiv. Ni kan gå klaga någon annanstans.

Tillsammans med 055Pro som inte har benen helt utdragna, ska 488 klara en orkan. Kulan är rejält mycket större än hos de två mindre modellerna och man vill ha stora kulor;-)

2006-01-02 Ljunghusen



PLUS: Stabil, lagom stor (liten) snabbplatta, en andra låsning vilket känns betryggande, panoreringsmöjlighet
MINUS: Ingen friktionsratt. Men, för det priset kan man inte klaga

En mycket bra och prisvärd kula.
Funkar helt ok att justera motstånd på, men inte som en kula med friktionsratt

Köpt hos: YFO

Pris: 769

2005-03-12 BugEyes



PLUS: Bra känsla, stabilt
MINUS: Kanske lite tungt, men vad gör det om man inte ska kånka omkring det.

Köpte ett stativ, Manfrotto 055PROB med en kulled 484RC2. Dagen efter bytte jag leden mot denna och känslan är så mycket bättre. Hade förmodligen inte bytt om jag tagit 486 från början men byter inte bort denna nu. Den stora kulan gör att det känns stabilt och bra även med en lite tyngre glugg.

2004-09-10 bimsen



PLUS: Lättjobbat, säkerhets-snäpp på kameraplattan
MINUS: Släpper lite snabbt ibland... Kräver låsning "över målet" med långt tele

Lätthanterligt stativhuvud med säkerhetslåsning till kameraplattan. Tiltar +/- 90 grader utan att man måste panorera ett halvt varv. Har väldigt lite skillnad mellan "låst och lös", så det kan vara svårt att hitta ett lagom trögt läge. Med tung optik måste man sikta över målet innan man låser, då det gärna faller en aaaning framåt efter att man dragit åt. Antagligen en vanesak...

Köpt hos: Expert

2003-12-31 Gudis



PLUS: den känns stabil, och väl gjord.
MINUS: den jag köpte hade 3/8" anlslutning i botten vilket gjorde att jag fick köpa en adapter för 81:- plus frakt.. :(

Den fungerar mycket bra med min kamera och de objektiv som jag använder.

Köpt hos: begagnat

Pris: 600