OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Den tredje mannen

En fantastik film från 1949 med manus av Graham Greene som utspelar sig till stor del i ett nattsvart Wien just efter andra världskriget. Huvudpersonen Harry Lime spelas av Orson Welles och låten Harry Lime Theme som framförs på cittra av Anton Karas ligger som en klangbotten genom filmen. Om ni inte sett den, gör det.

Postat 2014-12-18 05:20 | Läst 1360 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

OmTag. En skola i natten

Jag håller så sakteliga på med att skanna om mina nattbilder, de jag tycker det är värt besväret med. Jag hade en hårddiskkrasch där alla mina skannade bilder rök, tur att originalen finns på silverbestrukna plastremsor. Hur som helst innebär det att det blir en del repriser i bloggen, eller bilder som kanske varit med i min förra blogg.

När jag tittar på dessa bilder från februari 2007 slår det mig att man ibland kan leva med flera olika tidsuppfattningar samtidigt:

Å ena sidan känns det inte alls som speciellt länge sedan vi var vid Högalidsskolan den här natten, skulle lika gärna kunnat vara förra vintern. Å andra sidan har mycket hänt sedan dess, båda mina föräldrar var fortfarande i livet, liksom bägge mina hundar. Jag reste ofta till mina föräldrar som flyttat från Stockholm till mors föräldrahem i Värmland efter min fars pensionering. Nu är det bara jag och Sally kvar och huset i Värmland har sedan 2010 nya ägare. Sett ur det perspektivet är bilderna tagna för ganska länge sedan.

Just den här natten hade vi gått runt Reimersholme, men då det var några bilder kvar på rullen passade vi på att ta vägen via Högalidsskolan på vår väg hemåt. Det är en speciell stämning runt dessa gamla skolbyggnader på natten tycker jag, både rofyllt och lite spöklikt på en gång på något sätt.

För alla teknikintresserade (frågor brukar dyka upp i kommentarerna ibland) så är bilderna tagna med en Hasselblad och normalobjektivet CF 80/2,8, filmen är Ilford Delta 100 framkallad i xtol 1+1.

Postat 2014-12-17 01:44 | Läst 1216 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

OmTag. Predikaren

Ibland får våra möten ett nästan sakrosankt skimmer över sig. Dagen till ära, då det kanske var den sista träffen före jul, passade Stephan på att predika om kejsar Augustus och vikten av att vi alla betalar skatt eller vad det var? ;)

För övrigt han vi avhandla såväl kameror och fotografer som det rådande politiska läget. Problematiskt detta hur man skall kunna föra en sansad diskussion om svåra frågor som invandringen utan bli beskylld för att alliera sig med människor vars ideologi ärvts i rakt nedstigande led från brunsvarta stöveltrampare från Europas (kanske) mörkaste period.

Alla former av intolerans och exkluderande ideologier måste bekämpas med alla till buds stående intellektuella medel. Men i detta ingår även att tillåta en saklig diskussion, även om den inte alltid ses som önskvärd av meningsmotståndarna, för så är det ju: om man försöker tysta sina kritiker genom att hänga på dem olika nedsättande epitet gör man sig själv skyldig till samma inskränkta intolerans som man säger sig kämpa emot.

Just den extrema polariseringen är nog knuten som måste lösas om vi skall komma vidare mot en öppen attityd och ett öppet sinne utan att hemfalla till extrema ståndpunkter och lösningar. Jag tror att detta är en ödesfråga vars vägval kommer att påverka oss under mycket lång tid.

Hur som helst var det en trevlig fika, dock var manskapet lite reducerat, kanske beroende på det korta varslet eller att julen står för dörren? Sex pers blev vi i alla fall.

Postat 2014-12-12 00:59 | Läst 1371 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

OmTag. Julstämning och fika vid Hornstull (mix burger) i morgon kl 19.00

Råkallt, skitigt och mörkt. Jag funderar lite över hur det är med alla hemlösa så här års. De flesta av oss har fullt upp med julbestyren, det skall pyntas, hemmen skall lysas upp och klappar införskaffas. Mitt i allt detta driver människor omkring utan fast punkt i tillvaron, julstämningen kanske inskränker sig till att se andras adventsstjärnor och ljusstakar i de upplysta fönstren. Lukten av varm glögg och ljudet av glada julsånger är aldrig längre bort än för dem som kanske måste försöka hitta ett olåst soprum för att få sig lite sömn.

Fika i morgon torsdag kl. 19.00 på Mix Burger vid Hornstull!

Postat 2014-12-10 21:16 | Läst 1125 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

OmTag. Självutnämnd proffstyckare

Jag ger ofta uttryck för mina åsikter i min blogg, ibland spetsar jag till formuleringarna lite. Jag hoppas att de som läser det jag skriver inte tror att jag utger mig för att sitta inne med några sanningar. Mina åsikter kan man dela eller förkasta, det viktiga är att man inser att de är åsikter.

Bilden från nyss, framför datorn i skärmen och bordslampans sken, visar en man i sina bästa år som ofta tycker, så det så! ;)

Postat 2014-12-09 23:14 | Läst 1269 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa