OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Hornstull

Hornstull, där jag bor, har förvandlas en hel del sedan jag flyttade hit 1987. Då var det en stadsdel lite vid sidan av, inte mycket hände här. Befolkningen var blandad, mycket gamlingar och studenter, mest gamla rostiga bilar stod parkerade på gatan.

Sedan blev det inne, i och med ombildningarna byttes befolkningen ut, nu är den ganska homogen. I huvudsak bebos området av köpstarka människor som vill vara i farten numera, bilparken har bytts ut och uppgraderats. Det är alltid en massa på gång, åtminstone för de grupper man vänder sig till; folk som gillar shopping och att gå på krogen. Dessutom har området blivit lite av ett vallfärdsområde för stans hipsters och andra som bara gillar att hänga där andra hänger.

På söndagarna är det marknad utefter stranden, shopping verkar vara det enda som kan få dagens uppkopplade människor att koppla ned en stund, och det är ju positivt. Vet inte vad jag skall tycka om utvecklingen annars, gillar inte segregation i någon form, tyckte det var bättre med en mer blandad befolkning. En oas i staden som inte främst var en marknadsplats var inte helt fel, men jag tror att man numera ser varenda kvadratmeter och tillfälle som inte genererar intäkter som slöseri eller ren förlust?

Postat 2015-08-16 16:10 | Läst 772 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

OmTag. Hets

Var ute en sväng på Långholmen med Sally, vi fick lite sensommar i alla fall tydligen. Den nya kameran har gett mig fotoglädjen tillbaka, håller på och utforskar funktionerna lite.

Annars är det ganska lugnt, själv försöker jag att tona ned mitt engagemang i samhällsdebatten lite, orkar inte gå omkring och vara förbannad hela tiden. Jag gillar inte heller hopklumpningstendenserna som är så populära idag.

Som individ har jag givetvis ett ansvar att bete mig väl mot andra och jag har en skyldighet att inte acceptera att andra behandlar sina medmänniskor illa och respektlöst i de fall jag kan förhindra det.

Men jag tänker inte låta mig hopklumpas med en massa idioter bara för att jag är man, alla har sitt individuella ansvar. Börjar vi klumpa ihop människor gör vi oss skyldiga till samma övergrepp som vi säger oss vilja bekämpa. Det kollektiva skuldbeläggandet är en form av rasism, oavsett vilken grupp det vänder sig mot. 

Postat 2015-08-15 22:26 | Läst 928 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

OmTag. Ny flanörskamera som komplement till mina gamla

Var ute en sväng och testade nya kameran; rapp, bra bilder och en bra genomsiktssökare, allt jag begär. Har ju bara använt den drygt en timma ännu, men den känns helt rätt och funkar som jag vill att en kamera skall funka och väger och tar plats som jag vill att en flanörskamera skall väga och ta plats.

Just detta med smidigheten handlar inte bara om att man inte skall behöva tjurnacke för att släpa runt på prylarna. Minst lika viktigt är att man inte väcker så mycket uppseende och skrämmer folk som man tenderar att göra om man siktar på dem med något som för tankarna till en artilleripjäs med tillhörande lavett.

Hur som helst verkar kameran funka som jag förväntade mig, kanske till och med bättre, fantastisk på höga iso och alla inställningsmöjligheter jag någonsin kan komma att behöva. Det är främst gode vännen Krister K som sett till att jag blivit fattigare och skaffat en Fujifilm X100T.

Några bilder från promenaden, inte för att det är några bilder utan bara som exempel från iso 200 till iso 3200.

Postat 2015-08-14 22:17 | Läst 1027 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

OmTag. En fika på Stadsmuseet

Det har inte blivit så mycket fikande i år som det brukar, jag saknar det lite ibland. Dels har ju inte vädret varit det bästa och dels har jag varit hemma mer med Sally nu när hon är gammal.

Stadsmuseet här i Stockholm var annars ett populärt fikaställe, men nu har det dessvärre varit stängt ganska länge och kommer att så förbli fram till 2017 beroende på ombyggnad.

Jag hittade i alla fall några bilder därifrån tagna förra sommaren, som sagt kul med dessa anspråkslösa sammankomster och vi snackar väldigt lite om kameror på våra möten, desto mer om allt annat. Det kanske kan vara bra att veta om någon drar sig för att dyka upp på våra fikaträffar av den anledningen, det skulle vara kul också om det inte bara blev vi vanliga ”gubbar” som fikade.

Annars har vi nyss varit ute en sväng jag och Sally, det blev lite sommar till slut i alla fall och det badas för fullt i Tanto. 

Postat 2015-08-13 15:57 | Läst 839 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

OmTag. Analogt vs digitalt, dyrt vs billigt

Kom just in efter en promenad med Sally i sakta mak runt Tantos gräsmatta. Jobbsäsongen har startat igen, gott om plats på gräsmattan. Kan inte släppa detta med teknik och prylar riktigt, det är analogt vs digitalt, glugg A vs glugg B, dyrt vs billigt osv.

När vi kom hem tog jag en bild av Sally i sin bädd, bilden är beskuren, plåtad med min D7100 och den förnämliga och billiga (2000 kr) 35/1,8 DX. Det var ganska mörkt så bilden är tagen på f/2,0 och iso 3200, konverterade i sliverefex, lade på lite sepia och vinjetterade.

Den andra bilden är tagen med HP5+ underexponerad motsvarande iso 1000 ungefär och plåtad med en glugg för +30000 kr på f/2,0. Nu gillar jag ju att plåta analogt och med svindyra Leica-gluggar, men bildkvalitetsmässigt kan man alltid ställa sig frågan? Den digitala bilden kan jag ju dessutom efterbehandla så att den blir till förvillelse lik den analoga om jag vill, tvärt om är lite knepigare.

Nu är dessa bilder givetvis inte på något sätt jämförbara, men de ger en fingervisning som borde säga en del, åtminstone om teknisk bildkvalitet i svårare ljussituationer. Gillar man att jobba i mörkrum är svaret ganska givet vad man väljer, om man inte gör det kan man ju ställa sig frågan?

Postat 2015-08-12 19:38 | Läst 1105 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 8 Nästa