Fotorelaterade betraktelser

Loch Coruisk

Kajen i Elgol, platsen för mitt förra inlägg om höstens resa till Skottland, vittnar om flitigt fiske efter olika slags skaldjur. På sommaren fylls båtarna också med turister, som åker för att besöka någon av Hebridernas öar eller på marinsafari. Eller för en tur längst in i viken, mot The Black Cuillins som bergen kallas.

Kliver man av där är det bara en kort promenad till sjön Loch Coruisk. En fantastisk plats som inspirerat många konstnärer genom tiderna, bland dem målaren William Turner och författaren Sir Walter Scott.

”Rarely human eye has known
A scene so stern as that dread lake”

Diktade Scott. Lord Tennyson å sin sida beskrev sin besvikelse när han knappt såg annat än dimma då han anlände vid den beryktade sjön efter en ansträngande, blöt vandring.

Vid mynningen väljer jag att hoppa från sten till sten över forsen som förenar sjön med havet, för att på andra sidan ta mig uppför bergssluttningen. Det är först med utsikten från lite höjd som platsen öppnar sig, likt en solfjäder av klippa och moln.

Inlagt 2016-12-01 18:40 | Läst 2258 ggr. | Permalink
Ett vinterlandskap som får mig att tänka på vikingar. Ser ut som en väldigt karg plats att överleva på. Inte undra på att vikingarna åkte till Paris och plundrade lite ibland.
Svar från Billingen 2016-12-01 19:17
Ja det här är varken ett landskap eller ett klimat för veklingar. Kan tipsa om Peter Mays spännande romaner som ger en levande bild av livet på Hebriderna.
Helt klart platser jag själv skulle tänka mig ett besök på..härlig vy..
Mv/G
Svar från Billingen 2016-12-02 16:43
Tack Gunte! Skye är verkligen värt ett besök, eller två.