Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

I SKYDD AV BETONGEN

Att vandra runt i Stockholm lös och ledig med en kamera, är alldeles underbart! Spelar ingen roll om man traskar runt själv eller i gott sällskap...staden är verkligen vacker. 

Men man träffar på en hel del annat också när man går omkring, som inte borde höra hemma i en så välmående stad som Stockholm. Tiggeri till exempel. Jag funderar över om det rent av håller på att bli ett accepterat  inslag i gatubilden med romer utanför mataffärerna eller hemlösa i T-banan, som vill ha en tia till en kopp kaffe?

Värst är det i alla fall tycker jag när man möter på tonåringar och ungdomar som verkar vilsna och utanför.

.

.

Stockholm city 29/6

.

Just de här tonåringarna kanske bara väntade på bussen eller ville kramas lite ostört i skydd av betongen? Jag vet inte. Men under mina promenader såg jag alldeles för mycket av just tonåringar och ungdomar som inte verkade må så bra...

Så jäkla sorgligt...i vackra Stockholm.

.

.

Inlagt 2015-07-07 00:29 | Läst 3445 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tiggeri och människor som inte mår bra i gatubilden har nog dessvärre blivit ett normaltillstånd. Jag tror att det handlar om att individualismen som livsidé fått alldeles för stort genomslag. Egentligen smygstartade nog denna utveckling redan i sent 70-tal och har accelererat sedan dess. Tragiskt med alla dessa unga som både verkar rotlösa och inte mår bra.
-affe
Det fanns rotlösa unga människor som inte mådde så bra som du säger, då jag var ung under 60-talet också och tror inte det är någon skillnad idag mot då. Som ung människa är man ofta rotlös och sökande och det är lätt att hamna på sned i tillvaron. Arbetade under slutet på 60 början på 70 talet på Maria ungdomsmottagningen i Stockolm en mottagning för unga narkotikamissbrukare och många är dom unga öden som jag mötte då. Kanske har det bara blivit tydligare idag då det sociala skyddsnätet som en gång fanns har blivit allt finmaskigare och människor inte fångas upp och får hjälp på samma sätt som för 45-50 år sedan. Vi är väl medvetna om att det råder en slags egocentrerad sköt dig själv och skit i andra kultur i dagens samhälle vilket många av våra politiker livligt anammar också, och så övriga vars högsta önskan är att fylla plånboken . "Handen på hjärtat vilka är dom välmående i Stockholm" eller annorstädes det är inget specifikt Storstadsproblem finns överallt tom i Säffle kan man få en kopp kaffe.
Må så gott
/H-Å
Ett stulet ögonblick av ung kärlek, fint...
Må så gott
/H-Å
Vilsna ungdomar fanns det redan för 40/50 år sedan. I den lilla staden jag bor i flödade drogerna redan på 60- och 70-talet. Andra fastnade i alkoholträsket som nog kan vara lika jävligt det. När sedan det som kallades Mentalsjukhuset skulle stängas och alla inneboende skulle flytta till egna lägenheter och försöka ta hand om sig själva, djupt drogade, så ökade ju inslaget av mindre välmående människor i stadsbilden. Det gällde nog många städer i vårt land. Alla som tidigt hamnar i drogberoende och/eller kriminalitet får livslånga problem att brottas med.
Staden och landet har förändrats, de hemlösa och vilsna fanns nog redan innan tiggarna kom, de här tiggarna som anser att de har det som jobb. INGEN borde få förnedra sig så djup som att sitta och tigga på gatan. Det är inte människovärdigt och större eller kraftfullare krav borde ställas på Rumänien som uppenbarligen får EU-bidrag för att förbättra dessa människors tillvaro i hemlandet. Barn missar skolgång och misär och sjukdom sprider sig i deras läger här.
Hej! Ja, tiggeriet har nog kommit för att stanna under en längre tid tror jag! Lär visst finnas 2 miljoner människor i samma situation som dessa Romer som nu har lyckats ta sig hit.. Till Sverige tror jag det har kommit 5000.. siffror som kanske har förändrats sen jag läste dem. Tänk om det kommer 1 000 000 Romer till, med den fria rörlighet som finns mellan EU-länderna, och det är väl i tre månader man får stanna här.. Sedan har vi också den 'vanliga' invandringen där folk flyr från krig och elände.. hur möter vi detta? Jag har inget svar! Och så har vi utöver detta våra 'vanliga' inhemska utslagna människor utöver de som kommer hit från andra länder, får dom nån hjälp nu för tiden? Svåra frågor utan svar, känner jag..
Hälsn!
TACK Alf, Hans-Åke, Ingemar, Margareta och Jan för era synpunkter...

Jag vet att det är ganska lätt att oja sig över sakernas tillstånd, men svårare att göra någonting åt det. Antingen det är unga vilsna eller fattiga som behöver hjälp. Men efter att ha skrivit om hur vacker stad Stockholm är, i inlägg efter inlägg...kände jag att jag ville beröra frågan om ensamhet och utsatthet ...vilket man ju också ser en hel del av i Stockholm, precis som i många andra städer.

Mvh Lena
Din bild berör mig på ett sätt för visst handlar detta om kärlek får jag hoppas
eller i vart fall en viss trygghet de kan få sitta där för att vara lite ensamma.
De har kanske inte något hem att komma till med mjukare underlag.

Detta med tiggeri är nu så utbrett över hela landet i alla städer stora som små.
I Stockholm är mycket mer ungdomar som syns ute än i vår lilla kommun.
Men här är mycket problem ändå med små gäng som hittar på en massa dumheter.

Jag lider så av att se att människor skall behöva dag efter dag sitta med sin lilla
pappersmugg och tigga pengar. Jag hoppas att EU och Rumänien på något
sätt skall kunna lösa detta problem i snar framtid men det ser mörkt ut.

Gun-Inger
Svar från Lena Eriksson 2015-07-21 20:31
På min väg hem från jobbet här i Norrköping passerar jag en stor matkedja...och utanför ingången brukar det sitta en tiggare i 16-18 års åldern. Han berör mig djupt, kanske för att jag är på väg hem till mina söner som bara är några år äldre. Söner som rätt mycket sitter hemma framför varsin dator och har det ganska gott...och när jag kommer hem brukar vi äta eller ibland fika. Jag köper hem något gott från affären....

TACK Gun-Inger...ha det gott. Vi får hoppas att någon kan göra något snart...någon med makt.
Gun-Inger Arvidsson 2015-07-21 23:00
Precis
gia