Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

FÖR SVERIGE I TIDEN

SOMMARBLOGG

(Oj känner mig plötsligt lite trotsig, efter att ha loggat in här idag...men håll till godo om ni har lust, jag är varken författare eller fotograf...endast en glad bloggare, som nog tyvärr hör till skaran som skriver hellre än bra...)

 

Nu åker dem alla..."Rädd att flyga" "En älskares dagbok" "Samuels döttrar" "Röd stjärna över Kina"...Erica Jong, Brögger, Kallifatides, Per Anders Fogelström, Sven Delblanc, Ulf Lundell...

För varför skall man spara för, hyllmeter efter hyllmeter? Böckerna tillhör min ungdom och de är lästa utan och innan. Främst av mig, men också av många kära gamla vänner. För på den tiden läste man och lånade av varann och diskuterade författare och böcker nätterna långa...

Men ingen av mina barn vet vem Erica Jong eller Sven Lindqvist är, eller vill veta. Ingen är intresserad av att ärva, eller att läsa dessa stenåldersböcker. Knappt att läsa överhuvudtaget. (Trots att vi läste flitigt med barnböcker när de var små...) Nej, tv-spelen, datorn och  internet kom istället, in i deras liv. Som en stormvind...

Så varför skall man spara dessa dammiga gamla böcker?

Nej, idag gjorde jag slag i saken....nu åker böckerna ut...och bokhyllorna också.

Kvar blir ett tomrum, en öppen yta, en fri vägg. Härligt det också. Och kanske kan man hänga upp ett och annat digitalfotografi där istället...

För Sverige i tiden...

 

 

Böcker kan verkligen vara vackra!

 Trotsade dammet och effektiviteten...

och tränade lite kort och kortare skärpedjup mitt i röran.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Känner mig bara lite sorgsen...för ack vad de går miste om, mina barn...

 

Hälsningar Lena.

 

Inlagt 2010-06-19 16:14 | Läst 1511 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Innan du skickar iväg alla böckerna så tycker jag att du ska ta dem till ett antikvariat och få dem värderade. Vad många inte vet om är att en del böcker är värda rätt mycket pengar!
//Chasid
Svar från Lena Eriksson 2010-06-19 17:19
Tack för tipset! / L
Vackra bilder tycker jag.
Jag håller också på med att göra mig av med böcker. Många är som i ditt fall böcker jag läste i min ungdom och de var viktiga då och de människor jag fick dem av var viktiga för mig. Men jag kommer inte att läsa dem igen och jag minns glädjen jag kände när jag fick dessa böcker så det får räcka med minnet. Sen har vi en massa böcker jag läst på senare år som jag uppskattat mycket inte känns det viktigt att spara en massa deckare. t ex.
Men det finns böcker jag inte vill skiljas ifrån.
mvh
Pa

Man kanske kan skänka bort böckerna till nåt sjukhus eller liknande?
Svar från Lena Eriksson 2010-06-19 17:20
Grannar har plockat lite och endel går till Myrorna...
Tack för kommentaren! / L
Jag älskar böcker. Men aldrig har jag kännt något behov av att äga böcker. Biblioteket är en guldgruva, där finns alla böcker, troligen även de du har.
Svar från Lena Eriksson 2010-06-19 18:03
Klok kommentar!
...och lite i min linje, vill inte ha ett hem fullt med onödiga ting som skall skötas om...
Hälsningar Lena
Att titta i en annan människas bokhylla är ju jättespännande! Jag vill inte beröva eventuella besökare den upplevelsen. Dessutom är böckerna en bra motpol till allt annat av dagens flyktiga media, det som står skrivet finns kvar och kan inte ändras, lagt kort ligger liksom :-)
Visst skulle jag kunna slänga mycket, och gör det också, och visst skulle det vara fint med mer fri väggyta. Men jag kan inte skiljas från alla dessa intressanta tankar och perspektiv på tillvaron, de förtjänar att sparas, och läsas om.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Eriksson 2010-06-19 22:43
Visst har du en och annan poäng, böcker har själ och är vackra.
Men, jag har kommit fram till att det nog är ännu vackrare att inte bära vidare på en massa onödiga ting.
Och att skiljas från sina dyrgripar var lättare än man kan tro, de är ju trots allt bara böcker...
Läser massor har jag alltid gjort, och kommer att fortsätta med...så klart!
Må gott där uppe i den kungliga staden! / L