...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Tysslingen

Har varit till Tysslingen en gång tidigare, 2019. Så när två vänner från den södra delen av landet skulle dit så var jag snabb att boka ett besök och möta upp. Vi bodde på Ånnaboda First Camp, jag två nätter och de hade bokat tre. 

Kul att träffas och få fota lite vårtecken i form av sångsvanar. Vi fick fina dagar, det är ju morgon och kväll som gäller när man fotar.

Helst vill man ju ha lite "annorlunda" bilder, försökte mig på dubbelexponeringar och långa slutartider, det gick inget vidare. Men det var lite frostigt på tisdag morgon så det gick att ligga i diket utan att bli alltför smutsig. Då fick jag en vinkel som jag gillar. I den ställningen blev det många bilder.

Det blev dåligt med "översiktsbilder" . De första är från mobilen, filmade mest med den så bild 1 och 2 är skärmdumpar fån en filmsnutt, därav dålig kvalitet .

Det var även mycket olika arter av gäss där men denna gång blev det nästa bara svanar på bilderna. Får väl åka till Hjälstaviken och fota gäss framöver.

Här kommer nu ett gäng morgon- och kvällsbilder.

Sista dagen för mig så vaknade vi till snö, som snabbt försvann, åt frukost på Bistron och tog det lugnt innan vi gjorde ett sista besök vid sjön. Disigt och grått.

Tog en fika på Tysslingens naturcenter innan jag åkte hem i lätt regn. Inger och Heidi tog en sväng in till Örebro sin sista dag.

Kul att se alla svanar, men det slår inte trandansen. Men dit blir det inget besök i år så det var väl därför jag nappade på detta.

 // Ing-Marie

Inlagt 2024-03-22 18:07 | Läst 307 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Imponerande med alla svanarna, man undrar om de som har en partner kan hålla reda på hen? Fina bilder
ztenlund 2024-03-22 18:54
Det brukar väl heta att svanar beter sig monogamt och bildar livslånga par, så någon koll måste de rimligen ha... :)
pdahlen 2024-03-23 09:05
Martin, jo det känner jag till och jag ser ju ofta två svanar som håller till i sin pöl eller sin vik. Funderade mest på om dessa par kommer till dessa svanpartys eller om det är mest för singlar? Men som du säger, jag antar att de känner igen sin partner på något sätt
Svar från imse 59 2024-03-23 17:29
Ja, ibland undrar man. Och när det kivas o nyps så vet man inte om det är kärlek el bråk
Tack Peter
Ing-Marie
Kul att se dina bilder från Tysslinge för jag tog en semesterdag (lunch till lunch) och var där torsdag sen eftermiddag och fredag morgon. Jag övernattade på Sannakroa motell/vägkrog som är väldigt prisvärt, men man får ta med egen middag. Du fick ett helt annat ljus och såväl frost som sol, vilket ger fina bilder. Jag gillar de som du tagit liggande och de är annorlunda än den typ av bilder man brukar se. När jag var där hade det inte gått att ligga någonstans. Kul bilder där bara ett huvud sticker upp. Det var många spetsbergsgäss där i torsdags, de ser man inte så ofta.
Hälsningar Lena
Svar från imse 59 2024-03-24 11:05
Tack Lena !
Glad över att jag hittade det där diket där det gick att ligga någorlunda bekvämt i gräset som var frostigt. För övrigt var det väldigt geggigt överallt.
Där hade man chansen att få till några solitärer, lite rörigt annars med alla svanar. Men visst är det häftigt att stå där och höra deras "prat" hela tiden.
Ing-Marie
Det var ju kul att ses igen, alltid härligt. Timmarna på kullen om morgonen var roligast, det ser man i bilderna också. Fint ljus då! Svanhalsar är underskattade tror jag ☺️
Kul att ha varit här, nu blir det inom kort Hornborgarsjön.
Svar från imse 59 2024-03-24 11:09
Tack Inger !
Alltid kul att ses. Ja, kullen, eller rättare sagt diket gjorde att det blev riktigt kul att fota. Och vi hade tur med ljuset där på morgonen.
Är lite avis på dig nu som har så nära till tranorna. Men förhoppningsvis går det flera tåg en annan gång :-)
Ing-Marie
Tycker du fick ett flertal riktigt vackra bilder här som verkligen visar hur mycket Sångsvanar och en del gäss det finns där! Tror inte att jag har varit där, i alla fall inte under 'högsäsong'.. Och översiktsbilderna blev bra, de visar omgivningen på ett bra sätt! Men jag förstår att Tranorna kanske ändå ger intressantare motiv (?), kanske även fler fågelarter vid Hornborgasjön dessutom.. frågetecken på det..?
Hälsn!
Svar från imse 59 2024-03-24 11:13
Tack Jan !
Det är ju lite maffigt att stå där och höra ljudet. Vet inte vad som är kärleks- eller rivalljud.
Det fanns ju en hel del andra fåglar också, mest gäss, men jag har så svårt att se skillnad på dom så det blev inte många bilder där.
Ing-Marie
Fina bilder, härligt ljus. Vi hade grått med enstaka solstrimmor i torsdags. Men sångsvanar är alltid trevligt att skåda på våren.
Svar från imse 59 2024-03-27 21:18
Tack så mycket Sten !
Ja, det var perfekt ljus är tidig morgon. Men kul även i gråväder.
Ing-Marie
Det här stället har man hört om men aldrig varit där. Verkligen många svanar på den platsen. Mycket fina bilder du visar upp därifrån!

MvH
Johnny
Svar från imse 59 2024-03-27 21:19
Tack Johnny !
Kanske inget ställe man åker till varje år, men en lagom utflykt ett par dagar för att få lite miljöombyte är aldrig fel.
Vi valde rätt dagar, mellan 2000 - 2500 svanar då och idag var det visst bara 200.
Ing-Marie
Fina bilder! Det är lite kul ändå att återkomma till Svanarna. Ett vårtecken även om det inte kändes så denna helg. Blåste iskallt nu när vi var där.
Mvh Nina
Svar från imse 59 2024-03-27 21:21
Tack Nina !
Vädret är hit o dit nu, vi vaknade till snö på tisdagen men den försvann snabbt.
Det är rätt maffigt när över 2000 svanar låter.
Ing-Marie