Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Monicas Syateljé och Augustinus Bekännelser

Städer har haft handel, butiker och serviceställen åtminstone sen antiken. Nu går det utför men somligt finns kvar. Tätheten, interaktionen, utbudet gör staden.

Monica har sen 44 år egen syateljé i Norrköping. Hon kan sitt jobb. Syr nya scenkläder. Andra kläder. Lägger upp. Passar in. Broderar. Sen några år byter hon emellanåt ut slitna delar på min frus morgonrock. Snart är det 40% nytt tyg i den. Konstigt projekt? Den klär fortfarande min fru bättre än andra morgonrockar. Det är som i en stad, man kan byta ut husen ett och ett mot någotsånär passande och staden finns kvar.

En namne till Monica blev mamma till Augustinus. Han levde rullan som ung, omvändes till kristendomen och blev omsider biskop och   kyrkofader. I sin lysande självbiografi "Bekännelser" beskrev han en episod från yngre dar.  Han kollade på stans butiksstråk tillsammans med en kompis. Då högg en kille med yxa bort en bit av ett blygaller från en butik. Kompisen sprang i kapp missdådaren och tog gallerbiten. Men då skrek missdådaren "Ta fast tjuven!" och pekade på kompisen. Folkmassan tog fast honom, Augustinus ingrep, kompisen släpptes, blyet återlämnades, men tjuven klarade sig. Det var om jag fattat rätt i Kartago omkring år 370.

1. Stan har utbud: Från vänster en likbod ombyggd till glassbar, Skolgatan, en katolsk kyrka, dess församlingshem, huset från 1881 där Monica har ateljé på gården och så hörnhuset mot Drottninggatan med bröllopsaffär. 

2. Brett utbud: Frisör. Mobilreparatören som fick fart på min Nokia 3310 från 2005. Monicas skylt. Ett veganskt drop-in som samtidigt har loppis.

3. En för dagen, Dymmelonsdagen, ovanligt bilfri innergård. Bilägarna har väl förträngt statsministerns vädjanden och åkt till nåt kul ställe. Monicas ateljé inne i hörnet. Där har Monica en av sina Pfaff symaskiner. De tvångsmatar fram tyget ett stygn i taget med synkroniserad under- och övermatning. Jättebra i största allmänhet och ett måste med dagens "konstiga" textilier anser Monica.

Absolute Sewing Machine Information: Pfaff 213 service an ...

Bilderna togs med Pentax K-1 och Pentax FA f/2 35mm. Ett objektiv med anor från filmtiden. Denna version tillverkad 1999 - 2019 och fortfarande fast med HD-coating. Sex linser i fyra grupper, frontlinsen påfallande konkav, bakersta linsen hybridasfärisk.

SMC Pentax-FA 35mm F2 AL

Inlagt 2021-04-01 09:52 | Läst 624 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver