En fotograferande sjömans ord och bilder.

Dagen då Siljan försvann

En julilördag för två år sen var det absolut vindstilla och lite fuktigt väder i Leksand. Vi lämnade kaj med M/S Gustaf Wasa och gick mot Rättvik.


Ute på vattnet var sikten någorlunda, men land såg man inte så mycket av.


Tjugholmen utanför Tällberg tittade fram ur dimman. Bakom finns hela Tällberg med 8 stycken stora hotell, men det såg man inget av.

När vi hade rundat Kärringbroudden utanför Tällberg och satte kurs in mot långbryggan i Rättvik försvann allt. 30-40 meter vatten runt båten var vad jag såg. Då var man glad för att vi har radar och elektroniskt sjökort med GPS! Försiktigt under största koncentration tog vi oss in mot Rättvik. Några hundra meter före långbryggan lättade dimman, så det var problemfritt att lägga till där.
Om möjligt ännu tätare dimma på tillbakavägen. Då skulle vi också in till ångbåtsbryggan i Laknäs för att hämta några passagerare. Sakta, sakta med blicken flaxande mellan radar, GPS och verkligheten smög vi in. Det var inte långt kvar när bryggan äntligen syntes, och vi kom precis rätt. Moderna navigationshjälpmedel är fantastiska.


Sakta glider vi in mot ångbåtsbryggan i Laknäs.

Det här var den enda gången under de 25 år jag har jobbat ombord på M/S Gustaf Wasa som jag har varit med om tät dimma sommartid.

Inlagt 2014-08-11 13:50 | Läst 5181 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Åååh, vad jag gillar såna här sparsmakade bilder! Riktigt nice!
Svar från Mashavet 2014-08-11 18:40
Dimma är mitt favoritfotoväder, även om jag i övrigt föredrar solsken och varmt.
Så häftigt det såg ut, i synnerhet de två som står på bryggan och som man inte ser förrän efter en stund. Antar att det kanske inte är så kul att jobba i för dej, men det kanske man löser med instrument (jag är fullkomligt okunnig på den fronten).
Hälsningar Lena
Svar från Mashavet 2014-08-12 17:45
Ärligt talat så var det mer intressant än besvärligt. Om det hände ofta skulle det bara vara besvärligt, men en gång under 25 år går an. Men utan moderna instrument vill jag inte vara med om det. Sen får man inte ha övertro på modern teknik, för då kan det gå illa. Man måste tänka själv och använda sunt förnuft också.
Det var då tur att det inte blev torrlagt utan bara dimma. Jag trodde av rubriken att proppen gått ur sjön.
Verkligen tur att det finns moderna hjälpmedel att använda när det är sådan tjocka.
Svar från Mashavet 2014-08-12 17:48
Går proppen ur SIljan märks nog det tydligt nedströms. Den är stor (Sveriges 7:e) och stora delar är mycket djupa, så det är enorma mängder vatten.