Från Mashavet och andra vatten

En fotograferande sjömans ord och bilder.

Att återskapa ett klassiskt foto, fast tvärt om.

I boken Hundra år med Gustaf Wasa av Per Johannes finns klassiskt foto (tillhörande W. Gustafsson, eller troligare hans arvingar). Fotot är taget från S/S Engelbrekt under ett möte med S/S Gustaf Wasa. I förgrunden Engelbrekts nakterhus.

I dag möttes de två igen. Jag gick ut på bryggvingen med kameran på M/S Gustaf Wasa och vände på det hela. I förgrunden Gustaf Wasas nakterhus. Bakom syns S/S Engelbrekt.
Fotot konverterat till sv/v med FastStone Image Viewer, det mest avancerade bildbehandlingsprogram jag har i tjänstedatorn ombord.

S/S Gustaf Wasa och M/S Gustaf Wasa är naturligtvis samma fartyg. S/S står för steam ship och M/S för motor ship. "Förnamnet" byttes 1958 när dieselmotorer monterades i den gamla ångaren. Hon har varje sommar sen 1876 trafikerat Siljan.
S/S Engelbrekt togs ur trafik redan på 1950-talet. Hon låg en tid strandad som sommarstuga innan en dieselmotor monterades och hon alltså fick heta M/S Engelbrekt. Under 1990-talet byggdes hon tillbaka till ungefär det utseende hon hade i början på 1900-talet, och nu åter med ångmaskin.

Postat 2012-07-31 17:47 | Läst 4347 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera