Från Mashavet och andra vatten

En fotograferande sjömans ord och bilder.

Försöker lära mig lite produktfoto del 2

Del 1 finns här.

Så här ser min lilla fotostudio ut, mitt i röran som har blivit av att tömma ett helt hus på grejor.


GX7:an med fast 20 mm objektiv på stativ. Timer 2 sek. Dagsljus från fönstret + 2 dagsljusfärgade lampor i armaturer från IKEA.

En del justeringar i Lightroom behövs.


Fotot direkt ur kameran.


Justerat och beskuret.

Inte proffskvalitet, men jag tycker att jag uppnår mitt mål, "mycket bättre än mobilbilderna på Blocket".

Postat 2017-02-26 15:18 | Läst 2419 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Försöker lära mig lite produktfoto

Efter att ha plockat ur ett hus håller jag på och säljer bort en massa småsaker, mest i olika Facebookgrupper lokalt. Att försöka sälja saker utan foto är nästan ingen idé, så behovet gjorde att jag började lite med produktfoto. Från början ganska ointresserat, men snart upptäckte jag att det var lite kul att fotografera grejor och jag försökte få till bättre och bättre foton. Först med enkla medel som jag hade hemma, sen lite specialutrustning. Ambitionen är fortfarande inte att ta helt perfekta foton, utan den ligger på "mycket bättre än mobilbilderna på Blocket".
Jag har hela tiden använt stativ och min Panasonic GX7 med fast Panasonic Lumix G 20mm f/1,7 II ASPH. (Trodde aldrig att jag skulle kunna bli så förtjust i ett fast objektiv). Två sekunders timer. Från början gjorde jag tabben att använda den stora bländaren, men upptäckte snart att skärpedjupet blev lite väl kort även för smågrejor.

Jag började med att använda köksbordet och lampan över det, ibland med lite hjälp (eller stjälp) av naturligt ljus från fönstret.


Snart kom jag på att bästa ljuset i kåken hade jag i snickarverkstan/garaget. Flera kraftiga lysrör och inga fönster som kan störa och blanda ljus med olika vitbalans. En bit golvmatta blev en någorlunda vettig bakgrund.

Jag ville få ännu bättre, så jag köpte ett enkelt ljustält och ett par lamparmaturer från IKEA. För att kunna förstärka med ljus från ett fönster utan problem köpte jag starka lågenergilampor med dagsljusfärg 5.800 K. (Usch, vad dyra dom var!) Blixt känns inte riktigt som min grej, jag vill se hur ljuset ligger innan jag tar fotot.

Lite rekvisita kanske kan förbättra försäljningen..?

Ärligt talat så vet jag inte alls om bättre foton gör gamla grejor mer lättsålda, men det har blivit mycket roligare.

14-42-objektivet till micro 4/3 är fortfarande till salu, se annons i Köp & Sälj här på fotosidan.

Jag har fyllt på med en del 2, som finns här.

Postat 2017-02-21 16:12 | Läst 2612 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Mitt första intryck av skärmkalibrering var inte positivt

Sent i  går kväll när jag kom hem från jobbet installerade jag mjukvaran och kopplade in min nyinköpta X-Rite i1Display Pro. Förhoppningen var att få ordning på framför allt min externa skärm, där jag hade hamnat alldeles vilse i inställningarna, och få en "ärlig" skärm där jag ser hur mina foton egentligen ser ut. Skärmen är ansluten till en bärbar dator.

Visst blev det lite annorlunda. Men bättre..? Nej... det blev tokigt igen, fast annorlunda. Murrigt, otrevligt. Riktigt vitt finns inte och det som borde vara svart är väl närmast mörkt bajsbrunt. Jag kalibrerade skärmen på bärbara också. Den blev nog lite bättre, men framför allt blev de inte lika. Det borde de väl i alla fall bli?

Jag är ganska säker på att det ska gå att få ordning på det här. Det är nog någon skitgrej. Ett kryss i fel ruta någonstans eller någon rullgardinsmeny i Windows som har fel val. Hoppas jag får möjlighet att experimentera vidare i kväll.

Postat 2014-07-18 13:30 | Läst 1929 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Jag har åkt vilse bland gamma och grönt

Min gamla bärbara dator, en kolfibermönstrad Ferrari 5000,  har varit en riktig trotjänare som har skött sig utmärkt i många år. (Mer om den datorn här)  Även en så bra dator blir trött med tiden, när nya program ställer allt högre krav.

Nu har jag äntligen hittat en ersättare som jag tror att jag ska kunna bli nöjd med. En Lenovo. Inte direkt det märke jag tittade på först, men de visade sig ha den dator som bäst motsvarade mina önskemål. Snabb processor, stor hybriddisk, massor av ram-minne och hög upplösning och Windows 7. (Windows 8 tycker jag mest liknar ett lekprogram för små barn. Det vill jag inte ha.) Jag har också skaffat Lightroom 5. Jag har länge velat ha Lightroom, men insett att gamla datorn varken hade ork eller plats för det.

Bärbar dator tycker jag kräver en extern skärm när man använder den hemma. Speciellt om man håller på med foton. En sån har jag redan. Ingen superskärm, men jag har varit nöjd med den. Jag har justerat bildskärmsinställningarna lite på känn och fått till det skapligt, tror jag. I alla fall har foton jag har lagt på nätet upplevts som likadana på andra datorer.

Men nu, när jag kopplade skärmen till den nya... Usch så läbbigt det blev! Precis alla fel på en gång. Skärmen är för röd och grön samtidigt, vitt finns inte, allt ser fel och tokigt ut i färgerna. Hur jag än försöker justera så är det lika fel. Annorlunda, men lika fel. Jag har försökt i timmar utan att ens komma i närheten av något som ser vettigt ut. Jag har åkt fullständigt vilse bland gamma, kontrast, ljus, grön, blå, och röd. Nu har jag gett upp! Ett skärmkalibreringsverktyg måste inköpas. Inte för att jag riktigt har råd just nu, men det kan inte hjälpas, jag behöver det verkligen.

Vad har ni för erfarenheter av skärmkalibrering? Tips och råd om både metoder och hårdvara emottages tacksamt.


Detta foto på ångfartyget Engelbrekt är avsiktligt förvanskat i annan dator.

Postat 2014-07-03 18:05 | Läst 1962 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera