En fotograferande sjömans ord och bilder.

Glad blir jag naturligvis, men framför allt väldigt förvånad.

Fotot nedan tog jag en kväll från bryggan på M/S Gustaf Wasa medan jag körde båt. Jag fick syn på de härlig färgerna, fram med kompaktkameran och tog några snabba bilder. Dagen efter kollade jag dem i tjänstedatorn, valde en av flera nästan likadana foton, ökade kontrasten lite med FastStone Image Viewer. Personligen tycker jag att fotot visserligen bjuder på härliga färger men egentligen inte är så där jättebra. Jag har tagit många bättre foton. Jag  la i alla fall ut det på Gustaf Wasas facebooksida.

Framgången blev enorm!
Folk gillade, delade och kommenterade som tokiga. Med fler delningar kom fler gilla och ännu flera kommentarer av typen Tjusigt! Vackert!  och Underbart! Sporrad av detta la jag även ett inlägg med fotot på Siljan Turisms facebooksida, som tydligen gillade det och och la det på sin tidslinje. Ännu fler gilla, delningar och kommentarer.

Just nu är det 1 045 gilla, 40 delningar och 66 kommentarer på Gustaf Wasas facebooksida. Normalt brukar vara 20-40 gilla, 0-2 delningar och 0-4 kommentarer.
Plus:
På Siljan Turisms facebooksida 815 gilla, 39 delningar och 44 kommentarer. Vad som är normalt där vet jag inte, men med en snabb titt konstaterar jag att endast en bild på Kalle Moraeus har fler gilla.

Är verkligen fotot så fantastiskt?
Jag själv tycker inte det.
Vad säger ni fotokunniga?

PS.
Jag har la ut fotot här på min blogg på Fotosidan också (Sommarnatt på Siljan och Dalälven), men bland fotointresserade var framgången inte alls lika stor.
DS.

Inlagt 2013-06-28 14:52 | Läst 4812 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Snygg är den. Fantastisk.... nja, jag skulle känna lite som du om jag hade tagit bilden.
Men man mäter då bilden med olika mått kanske. Du (och jag) ser den mer ur en "fotokonstnärlig" vinkel, fejsarna utifrån frågan huruvida den väcker minnen och allmänna känslor av välbehag, oavsett om fotot är enastående i sitt slag eller ej.

Hur som helst: hur ofta anstränger man sig utan att man får särskilt mycket återkoppling? Kanske en liten utjämning att det nån gång är tvärtom! ;) Var glad! :)

/Katja
Svar från Mashavet 2013-06-28 16:53
Visst är jag glad, och som du säger kanske man ska se det som lite kompensation för de bättre foton man har tagit som inte har haft någon större framgång.
Du tog en mycket vacker naturbild med underbara färger och det räcker mycket långt! Ha det gott!
Svar från Mashavet 2013-06-28 17:13
Tack!
Tydligen gör det så, men jag är förvånad över det enorma gillandet.
Det är ofta ganska slående hur olika man bedömer och värderar bilder beroende på om man sällan eller aldrig fotograferar eller om man gör det mycket :-)

Jag kan ju erkänna att min reaktion på den här bilden är ganska ljum - bra tajming (ljusmässigt) och snygg traditionell symmetrisk komposition. Men också en bild man som fotograf ofta redan har tagit ganska många gånger vid det här laget :-) (inte just där eller just då, men liknande)

Men jag tror det ligger en viktig läsa här för oss som fotograferar mycket och vill visa bilder för människor som inte är lika vana vid - eller mätta på - att betrakta bilder. Det vi gillar och går igång på kanske verkar abstrakt och ointressant för icke-fotografer medan bilder vi tycker känns lite klyschiga kan få stora ovationer.
Svar från Mashavet 2013-06-28 18:52
Det ligger nog en hel del i det du skriver, att man ska se vad "folk" tycker och ta till sig betyget. Det är ju t.ex. nästan aldrig som bästa låten (enligt mig) vinner melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. "Folks" åsikt avgör resultatet även om låtar längre ner på resultatlistan kanske är mer välgjord och skickligare framförd musik.