En fotograferande sjömans ord och bilder.

Kamerans historia

Så hette ett föredrag jag var på under söndagen på Johannagården i Almo, Siljansnäs (nära Mashavet).

Fotografen och kameraentusiasten Owe Söderlund berättade om hur kameran har utvecklats från camera obscura till dagens högteknologiska digitalkameror och visade delar av sin stora kamerasamling på 10 240 kameror. Efter lite kaffe med dopp en trevlig frågestund och lite kamera- och fotoprat.

Owe med några av kamerorna som han visade.

Den här var extra kul tyckte jag. En tysktillverkad kamera från 1914, avsedd för flygfotografering. Det användes på något av Svenska flottans spaningsplan under första världskriget.

Jag hade några egna kameror med för att få veta lite mer. Den här är från mitten av 1920-talet och fabrikatet troligen Voigtländer. Tyvärr i riktigt uselt skick.

Owe hoppas kunna öppna ett kameramuseum i Borlänge och visa mer av sin samling.  Jag hoppas han lyckas med det. Ett besök där står redan på önskelistan.

Inlagt 2013-09-15 23:25 | Läst 4905 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Han måtte ha fullt upp med att använda dem... ;-)
Svar från Mashavet 2013-09-15 23:45
Han ville gärna fotografera dem en och en, men insåg vilken tid det skulle ta...
Hejs,
Linde Barrlind, stationerad vid Tenggrenstorps militära flygfält i Vänersborg fotade Vänersborg från flygmaskin 1916 med en sådan pjäs.
Se bild: http://media1.vgregion.se/vastarvet/KLVM/Foto/Bilder/VBG/VBG%2001%20234.jpg

Flyghangarena är till höger i bild. Nabbensberg och Tenggrenstorps tegelbruk på var sida om Karls grav, där har du ju fart förbi med Tinto ;)
http://media1.vgregion.se/vastarvet/KLVM/Foto/Bilder/VBG/VBG%2000%20480.jpg
Svar från Mashavet 2013-09-18 17:47
Tänkte ett tag om det kunde vara exakt samma kamera, men Owe hade lyckats få veta att hans exemplar var stationerat i Karlskrona. Men det kan ju inte han funnits jättemånga, det KAN ju vara samma...