En fotograferande sjömans ord och bilder.

Lidwallsbåtar

Lidwall och Söner AB hette ett båtvarv i Leksand. Det startades 1943 och det tillverkades båtar till 1987. De senare åren med andra ägare. Huvudprodukten var varpbåtar som användes i timmerflottningen. Totalt byggdes 802 båtar. Dessutom ekor och mycket annan utrustning för timmerflottning. I takt med att flottningen minskade övergick man till andra arbetsbåtar, stora och små, samt i slutet av 60-talet en betydande produktion av fritidsbåtar.

Anders Winter och Mats Lidwall är två eldsjälar som verkligen har intresserat sig för dessa båtar. De försöker spåra och identifiera så många av dem som möjligt. Hittills har man lyckats identifiera 522 stycken. Förutom att åka land och rike runt och dokumentera och fotografera båtar driver de hemsidan Lidwallsbåtar. De äger också själva några båtar.

I lördags ordnades Lidwallsbåtens dag i Leksand, där man hade lyckats samla ihop en hel del av de gamla båtarna.

Inlagt 2015-08-06 18:16 | Läst 4636 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Trevliga foton och väldigt intressanta länkar! Driftiga dalkarlar som inte bara byggde båtar utan massor av andra produkter och, som en konsekvens, Folkhemmet.
Svar från Mashavet 2015-08-07 12:00
Tack!
Jo, vi dalkarlar är såna :-) Men ännu mer än driftiga är vi nog duktiga på att spara gamla saker. Gäller allt från rostiga spikar (en del av oss) till gamla båtar och fartyg. Det är därför som så många av världens äldsta fartyg finns bevarade i Siljan och Runn.
Intressant historia och ett bra initiativ. Och några bra bilder.
Med sommarhälsning från Erik / DK
Svar från Mashavet 2015-08-07 12:02
Tack!
Men äran till initiativet till Lidwallsbåtens dag ska tillskrivas herrarna Winter och Lidwall.
Den där lilla Loke var då för söt. Kul med informationen för bötar vet jag inte mycket om...fast jag har lärt mig varför man säger att Bustern är underhållsfri, man hinner aldrig underhålla den innan den är stulen. Det hände iaf. oss.
Svar från Mashavet 2015-08-08 18:40
Söt kanske, men det var nog ett hårt jobb att syssla med timmerflottning på Loke.
Tråkigt med er Buster. Tänk att en del har så svårt för det där med mitt och ditt.