En fotograferande sjömans ord och bilder.

Mina fåglar är glada :-)

De får jordnötter året runt hos mig.
Just nu är det mest gråsparvar och pilfinkar. Hackspetten kommer ibland och matar barnen med jordnötter, och även nötväcka, blåmes och talgoxe kommer och hämtar någon nöt då och då.
Vintertid bjuder jag på en rikligare meny. Då finns förutom jordnötter även solrosfrön, vildfågelblandning och talgbollar. Då har jag betydligt fler arter som matgäster. Jag har sett över 25 arter på tomten.

"Buren" byggde jag av spaljénät och blompinnar. Utan den tömde kajorna röret på några timmar. Jag gjorde först som ett rör utanpå röret, men kajorna lärde sig snart att ta sig in. Då satte jag på lock och räknade med att de inte skulle våga sig in. Självklart vågade de sig in! Det var dock så så svårt att ta sig ut så att jag vid flera tillfället har kunnat fånga kajor om jag ville. Till sist blev det även en botten. Nu kommer de bara åt att stjäla några nötter högst upp när röret är nyfyllt.
Jag skrev om tillverkningen av buren i sitt första utförande i bloggdelen Kajfilter. Då tömde kajorna röret på två dagar om de fick härja fritt, men sen dess har fler kajor hittat dit.

Inlagt 2015-07-31 13:09 | Läst 3402 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vad fint att du matar dom året runt! =) Det betalar sig i längden och man får många finbesök! =)
Svar från Mashavet 2015-07-31 14:18
Tack!
Jo, det har jag märkt. Jag får fler trevliga besök för varje år.
Kul att se att du har så många små gäster. Om vi inte använde stora delar av trädgården till odling skulle vi också kunna ha mat ute året om. Jag har i dagsläget bilder på 30 arter som är fotograferade i trädgården.
Hälsningar Lena
Svar från Mashavet 2015-07-31 15:19
Tack!
30. Då slår du nog mig. :-) Jag måste ta mig tid någon gång till att sammanställa en lista, helst med foton.
Poppis matställe det där! Gillas!/ Björn T
Svar från Mashavet 2015-07-31 18:45
Tack!
Jo, det verkar vara uppskattat av fåglarna.
Det verkar vara många som stödmatar fåglarna sommartid det är väl bra, har inte ens tänkt på det!
Finurliga matanordningar ni gör i varje fall, något jag ska ta åt mig!

Kenneth
Svar från Mashavet 2015-07-31 18:48
Jag vet inte hur mycket fåglarna verkligen behöver mat från oss människor sommartid, men de kommer ju dit och äter så någon nytta gör det väl. Jag gör det väldigt mycket för min egen skull. Jag tycker om att ha fåglarna där och betalar för deras närvaro med jordnötter.
Dina fåglar verkar bli rejält bortskämda.
Praktisk bur som jag nog får ta och efterapa lite av, fast jag vet inte om det hjälper för det kommer svärmar av fåglar som verkar kunna rensa fröautomaten på bara några timmar. Men de stora skatorna borde man kunna hålla stången ändå.
Svar från Mashavet 2015-08-01 13:41
Du får gärna efterapa. Kan min enkla konstruktion hjälpa några fler fåglar så är det jättebra.