En fotograferande sjömans ord och bilder.

Några helt osannolika foton

Ibland tar man foton som egentligen inte finns därför att det är helt osannolikt att man ska kunna ta såna foton.

Den här vietnamesiska kvinnan, som likt farbror Melker badar med kläderna på, tyckte jag kunde bli ett bra motiv. I samma ögonblick som jag tryckte ner knappen tog vinden tag i hatten. Ögonblicket är alldeles för kort för att man avsiktligt ska kunna ta en sån bild. (Möjligen skulle jag önska att bilden blev tagen en hundradel senare så det blev lite luft mellan hakan och hatten.)

Hur stor är chansen att fånga en kamerblixt?
Blixten lyser en 1/100, eller kanske bara 1/1000 sekund. Sannolikheten att den extremt korta tiden infaller under den 20-dels sekund som slutaren var öppen när jag tog fotot nedan är mycket nära noll.

I starkare ljus blir ju slutartiden kortare sannolikheten ännu mindre, näst intill obefintlig. I fotot nedan lyckades jag få med blixten under 1/180 sekund.

Det här betyder ju att jag har lyckats två gånger. Det är så osannolikt att det har nog egentligen inte hänt, men det motbevisas ju av det faktiskt har hänt.
Jag tror till och med att jag har lyckats en tredje gång, men där är jag inte lika säker. Det kan röra sig om en solreflex, därför tar jag inte med den bilden här.

Sannolikheten ökar från att den inte finns till att den inte finns, fast bara lite, av den anledningen att en av mina böjelser som fotograf är att jag tycker om att fotografera fotografer.

------------------------------------------------------------------------------------
Fotnot 1
Alla eventuella likheter med Tage Danielssons utmärkta monolog om Harrisburg är fullt avsiktliga.

Fotnot 2
Min teori om varför folk använder blixt på långt avstånd i fullt dagsljus finns i mitt blogginlägg Optimistiska blixtrare (Svensson är en dum jävel)

Inlagt 2014-07-07 12:04 | Läst 2497 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kul inlägg och första bilden är ju fenomenal. Sannolikheten att ta de andra två är kanske mindre men den första är ju komisk i sej på ett annat sätt.
Hälsningar Lena
Svar från Mashavet 2014-07-07 19:07
Tack!
Jag blev själv väldigt förtjust i den bilden. Faktiskt hela bildserien på vietnameser som badar med kläder, men just den bilden var speciell.