** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Fotograf som själv tänder på och Capa fejkade bild?



E
n glad amatörfotograf som brukar lägga upp bilder Utryckning.se har gripits för att ha anlagt en brand han själv sedan fotograferat ;-) Läs mer på Aftonbladet.
Detta scenario förekommer ofta i böcker och film, själv kom jag att tänka på "Road to Perdition" som innehåller en minst sagt skurkaktig fotograf.



Vad värre är - ut fotografiskt perspektiv - är at debatten om Robert Capas berömda fotografi "Falling Soldier" skulle vara arrangerad. NY-Times tar upp ny forskning från Spanien kring bilden som verkligen är graverande, läs hela artikeln här. Och ta del av "bildbevisen" i MailOnlines artikel. Sedan får du själv  döma...

Att en övermotiverad "Blåljusfotograf" själv tänder på är inget större problem, för fotojournalismens trovärdighet, men att en av fotografins ikoner skulle vara "fejk" är värre - speciellt i en tid då fotoggrafer infrågasätts och bilder ständigt manipuleras. Samtidigt måste vi alltid tåla att höra sanningen och förhoppningsvis lära oss av den.

-Edit-
Självklart är det ett stort problem om fotografer gör sig skyldiga till brott, spec. så allvarliga brott som mordbrand, som inte bara förstör egendom utan även kan leda till död, kroppskada och allvarliga trauman för de utsatta.
Men bloggposten fokuserar på problemet utifrån fotojournalismens trovärdighet, därav den olyckliga formuleringen. Hoppas ni har överseende ;-)

Inlagt 2009-08-21 07:40 | Läst 4758 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag är nästan säker på att jag sett bilder på denna branden publicerade på fotosidan från någon fotograf. Någon som passerade förbi på moped. Eller kommer jag ihåg fel?
Hehe, jag håller nog med Ola! :)
Håller med Ola; Tycker det är ett jäkla problem att folk springer runt och tuttar skolor. lador ....
Även om det är för att fotografera.
Ja precis varför ens spekulera i detta. Alla är väl överens om att bilden skulle kunnat ha tagits, med en jäkla massa tur. Poängen är väl vad bilden förmedlat, från ett krig som inte på nåt sätt hade att göra med vad det står i historieböckerna.
Det där med sanningen i fotografiet är väl ändå passe för längesen.
Det har varit mycket snack om denna bild fram och tillbaka. Men enligt artikeln verkar det fastslaget att den inte kan kommit till där den påståtts och att den inte kan föreställa den som tidigare antagits. Dessutom verkar det ej förekommit strider där den är tagen vid tillfället för bilden. Så man får nog anta att den är en fejk. Trist, men nog inte helt ovanligt.

Problemet blev säkert större av att bilden blev en ikon, så även om man i efterhand ville berätta hur det låg till kunde man inte när väl den eventuella lögnen var ute.

-affe
Det stämmer att jag och min fru passerade Lillkyrkastrax efter branden utbrutit. Det var faktisk vi som ringde brandkåren.Att branden var anlagd var uppenbart då en brasan hade tänts intill husväggen på husets baksida. Elden hade spridit sig längs väggen upp mot taket.
Det framkom senare att någon hade försökt att tutta på byggnaden någon vecka innan. Jag har lagt upp bilder i min blogg och i ett album. Jag har dessutom på begäran skickat bilder till polisen samma kväll som branden.

Björn Björnson