Finlands självständighet

firas i dag den 6 december. 1917 förklarades Finland självständigt från Ryssland. Det är Finlands nationaldag. 

De flesta finländare tänder levande ljus i sina fönster den 6 december, som ett minne och erkännande av de som dog för Finlands frihet i vinterkriget och fortsättningskriget.

Här jag och mina bröder med farmor i Finland nån gång på sextiotalet. Farmor Elsa Maria född 1914 den 5 november, hon föddes alltså när Finland tillhörde Ryssland.

Jag tänder ett ljus idag.

Inlagt 2010-12-06 11:12 | Läst 2587 ggr. | Permalink

"Har försökt upprätthålla traditionen med två ljus i fönstret, men det har inte gått, adventsljusen slår ju ihjäl de två ljusen totalt..."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Finland har en spännande historia från senare tid, och en som nog inte är så uppmärksammad i Sverige. Maria har en anfader som var statsråd i Finland under tsarens tid, fast han var från Berlin tror jag. Han hette Ernst Lohrman och var "överintendent för de statliga byggnadsverken" eller något sådant, efterträdare till den berömde Engel. I släktarkivet någonstans finns bl a hans ritning till Söderskär fyr i Borgå:

http://cartinafinland.fi/kuvapankki/sv/picture/81919/S%F6dersk%E4r+fyr,+Borg%E5,+Finland.html

Lohrman hade en ryslig massa döttrar. Allesammans flydde till Sverige i samband med oroligheterna i början på seklet.
Har försökt upprätthålla traditionen med två ljus i fönstret, men det har inte gått, adventsljusen slår ju ihjäl de två ljusen totalt...