Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

640 - fåglar vid havet

Den dagen var där sällsynt ont om fågel, men solen sken ju, snön låg vit och isen bredde ut sig, härligt! Så bloggen börjar med bild på fågel på pinne och fylls ut på slutet med pinne utan fågel, det fick duga i nödfall.     

   Domherren syntes lång väg genom skogen         men det var bara en, domtanten såg jag inte till.        Några knölsvanar och ankor        men ankorna gillade inte mig.      Några kråkor hade vänligheten att passera.       Lååångt borta satt en rovfågel.      sen var det slut på fåglarna         endast grenarna fanns där i träden, men de är ju fina de också        solen sken och det blänkte           Hasseln såg ut att vara i pollineringstagen, fin var den. Hasseln är en värmekrävande växt som gillar god jordmån, trivs ofta tillsammans med blåsippa. Den finns i ortnamn också, Hässelby t.ex. 

Inlagt 2018-02-08 10:54 | Läst 2138 ggr. | Permalink
Fin domherre, den ska ju ligga bland de tio vanligaste fåglarna i Sverige, men jag ser nästa inga :(. Kanske en vartannat år. Jämför man med tex vitkindad gås som jag ser i tusentals och den är väl inte ens med i listan
Svar från Vibybo 2018-02-08 13:02
Kan bara hålla med, undrar om det är de milda vintrarna som ändrar fågelns vanor? De finns ju långt upp i Norrland om vintern.
Trevligt med en Domherre, ser man en Domherre då är det oftast lite vinter i alla fall.. Rovfågeln är väl en Ormvråk gissar jag.. Hasseln brukar vara tidig, känns normalt! Ett vårtecken..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2018-02-08 13:05
Ja Jan, tror också på ormvråk, men avståndet var långt och bilden uppförstorad ganska mycket, då är det lite osäkert vad man ser exakt. Undrar om domherren bara håller till i Norrland, vad säger folket där uppe i denna fråga?
ehrsa 2018-02-08 17:11
Jag har ibland träffat på Domherrar i skogen under sommaren även här i Stockholmstrakten men det är inte så jättevanligt.. Vet inte hur det är mer norröver, om den är lite mer vanlig där under övriga året? Men det känns som dom har en ovanligt tjock och tät fjäderdräkt, så det kanske är så att dom stannar in i det sista norröver, innan dom börjar dra sig söderöver för att kanske mildra kylan och även hitta lite mer föda.. Vintertid är det ju så korta dagar norröver så det borde vara problem att hinna hitta tillräckligt med föda bara av det skälet.. Fina är dom i alla fall!
Hälsn!
De två första visar ånyo att pippibilder inte alls behöver betyda närbilder för att det ska bli bra!
Svar från Vibybo 2018-02-08 13:08
Tack Ragnar, jag har alltmer slutet beskära bilder, av de sista 500 har jag inte beskurit de flesta alls, jag minskar ner på det hela tiden. Bildbehandling också. Tycker fågeln gott kan synas i sin miljö, men ibland är jag så nära att inte ens hela fågeln kommer med i bild.
Den är vacker Domherren och de andra fåglarna med, men iskristallerna som glittrar får min röst i dag. I min trädgård har jag en Trollhassel och den har en del hängen men de är kanske djupfrysta för vi har haft ner till -15 grader, så jag får väl se till våren.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2018-02-08 14:17
Tack, iskristaller i motljus brukar fungera, oftast åtminstone. Här är det tö dagtid i dag, det skall fortsätta.
Fina bilder på den söta färgklicken, ja det känns som om våren är på gång, skönt! LO
Svar från Vibybo 2018-02-08 14:18
Visst är det, tyvärr brukar det bli ett bakslag i Mars när man tror att allt är över, vi får se och hoppas. Tack!
Det var mig en tjusig domherre, speciellt på andra bilden. Sällan jag ser dom nuförtiden. Det speciella lätet hör man dock emellanåt i skogen.
Mv/Gunte..
Svar från Vibybo 2018-02-08 16:49
Ja, den bjöd verkligen på sig mot blå himmel, när jag stod och försökte vara still i buskarna. Tack!
Så vackert med domherren, har varken hört eller sett domherren i vinter, den har väl inte tyckt att det varit tillräckligt kallt för att komma fram.
En bunt fina bilder från dig.
Svar från Vibybo 2018-02-08 16:50
Tack Margareta, det är den enda jag sett denna vinter vad jag kan minnas, kanske har någon skymtat förbi. Tror det är för varmt för dem numera. Förr såg jag dem kalla snövintrar.
Domherrar är så vackert lysande röda mot nästan vilken bakgrund som helst. Du ser ut att ha haft en mycket fin dag.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2018-02-08 19:48
Ja Lena, att kunna komma ut i solsken i lugn och ro det är fint det.
Strålande vackra bilder, domherren är ju härlig!/ Björn T
Svar från Vibybo 2018-02-08 21:10
Tack Björn, hade tur, den bara satt där plötsligt framför mig och lyste rött genom grenverket på långt håll.
Hej Stefan.
Man kan næsten ikke forstå, at Dompappen er en fugl, som vi kan se her på vore breddegrader. Den minder mere om fugle fra mere eksotiske områder.
Dine afsluttende billeder er meget kreative - gillas.
Mvh. Erik.
Svar från Vibybo 2018-02-08 21:13
Tack Erik, jag bara fotograferar det som råkar finnas runt mig där jag går, rakt upp och ner, på fri hand. Många av våra småfåglar ser alltmer exotiska ut ju mer jag ser på dem.