Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

622 - om hur kor kan tillbringa en sommarmorgon

Eftersom jag så ofta finner mina motiv på de platser där korna betar sommartid, så får jag en viss inblick i deras liv, har för övrigt växt upp i deras omedelbara närhet också, det var så på landet i min barndom, där fanns kor, och jag gick bland dem. Det kan bli många fler sommarmorgnar hos korna, för jag har i ett antal månader haft en ny märklig åkomma, att varannan natt inte kunna sova, kombinerat med lite feber, svår muskelvärk och lätt skenande cirkulation, de sistnämnda kan tabletter bota, men inte sömnen. Enda lösningen är att utnyttja denna tid, ska försöka göra det framöver på ett planerat sätt, annars är det väldigt trist. I dag har dagen varit samtal samt firmwareuppgraderingar och allmän kameraöversyn, det blir ganska mosigt i huvudet efter sömnlöshet. Men åter till korna, har här fotograferat ett förlopp som borde intressera alla kovänner, en händelse jag sett morgon efter morgon. Har bara sett den förekomma där det finns kalvar i en flock, men att andra kor kan göra dessa sällskap. Just när solstrålarna bryter över horisonten kan en flock betesdjur makligt resa sig och se sig omkring, medan ko-kalv flocken kan bete sig radikalt annorlunda.    

   De första solstrålarna sveper över ett löst sammanhållet sällskap, just uppstigna.        Han har full koll på damerna.        De första börjar röra på sig.        En viss oro i leden när de försöker samlas och i samma riktning också.       Sedan en kort fri jogging.       Här är riktning och bana klar, hela flocken ökar farten        snart maxfart, det går fram och tillbaka vid stranden, kan höra dånet av klövar och se gyttja fara.       Se där! Fullt språng i morgonrusningen, fulla av energi springer de in den nya dagen.        svansarna reses mer, öronen lite bakåt, tarmen kan ibland tömmas. Det går som fortast, ljudet av klövarnas dån och energin är imponerande, de är väldigt vaksamma mot mig. Sedan saktas det ner i samlad tropp mot startplatsen där de ställer sig och betar - kolugnt. Som om ingenting hänt, och allt andas frid igen.  Stod förresten en dimmig gryning en bit från ett gäng Aberdeen angus kor med kalv, som tur var andra sidan stängslet. Det var alldeles tyst i dimman, plötsligt startar klövdånet på håll, kommer mot mig och där på nära håll materialiseras de ur dimman, klövdån, gytttjan flyger - står still andra sidan stängslet, vaksamma och stirrar, andedräkten står som moln ur mularna, och de liknar i beteende på pricken och utseende likt de afrikanska bufflar jag sett på TV. Sedan är de strax lugna igen, dagens bete startar.   

Postat 2018-01-22 14:38 | Läst 2168 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Om möss och människors planer

I dag åkte vi och köpte kött hos min favorituppfödare, Lillehems utegrisar. Väldigt trevligt. 

Fantastiska omgivningar, alldeles intill en bäck i lövskogen med vitsippsmattor. 

Min tanke var, att ta lite bilder samtidigt, de kunde ju sedan uppfödaren använda om han ville. Jag tänkte på pilsnabba, glatt skuttande smågrisar, så söta. Vilka bilder jag skulle få! Tog med bästa kameran och största objektivet. När vi kom fram låg där grisar strödda över fälten, helt eller i det närmaste orörliga. Hade något hemskt hänt? Nä, grisar är som människor. De låg och solade på playan, hur slöa som helst. Hade nog just ätit frukost och gått i paltkoma i solen. De såg ut som sanna livsnjutare! Några bilder blev det, och jag njöt av att se hur bra djuren hade det. Varje gris skötte sitt, just som den ville. Vi köpte köttet och åkte hem. 

Hemma blev det grillad karré, och grillad potatis i en form med smör,grädde och ramslök. Så vi har också haft livskvalitet i dag, inte bara grisarna. 

F.ö. är grisar lika intelligenta som chimpanser eller kråkor. Och oerhört anpassningsbara.

Postat 2016-05-02 18:53 | Läst 3402 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera