Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

886 - insekter, insekter och......insekter igen

Har varit något trött, så det blir ingen dagboksanteckning denna gång, utan makrobilder från trakten av Morjärv denna sommar. Det var ofta mulet och regnigt, men det gick att ta bilder ändå, fast det är klart, ganska höga ISO blev det, jag klarar inte för långa exponeringstider. Ofta är det blad av daggkåpa insekterna sitter på, eller grässtrån.

Nyfångad mat

Någon liten larv

Blå äggkokong

Tänk att kunna klättra så.

Postat 2019-09-30 19:29 | Läst 1447 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

885 - veckan som gått

Sista sommardagarna i helgen, sen blev det höst här, mulet och blåsigt. Några bilder har jag lyckats samla ihop, fler än jag hade väntat mig.

Först något jag fick syn på i gräsmattan, trodde först det var minisvampar, men på bilden ser det ut som ägg, 2 mm i diameter. Okänt vem som lagt dem där. 

En annan dag for jag till dammarna, fann insekter, först trollslända uppifrån

Sen underifrån. Skärpan ligger på magen, och skärpedjupet är litet. Såg den stora blå sländan också (anax imperator eller königslibelle), men den försvann in i grönskan.

Amiralerna är ännu i farten

I helgen for jag ut på ängarna, upp i tornet. Torkan var över, lite vatten hade börjat lägga sig i kanterna, och då kommer fåglarna. En herre med stor kikare stod redan i tornet, han hade sett en episkt stor starflock på morgonen, och uppskattade antalet tofsvipor där till 1500, det kunde jag hålla med om, här är några av dem på bilden. Vi såg två ägretthägrar också, men det var för långt bort, och en del annat också. Svårt att få skarpa bilder i soldiset.

Vattnet som börjat dra sig upp på ängarna

En av stararna passerade på håll

Och idag for jag till havet, det var riktigt mulet och blåste. En ålakråka på en pollare, i bakgrunden ett fartyg som lastas.

Liknar skedand 

Fåglarna höll sig på alldeles för långt håll, min förhoppning om vadare kunde jag glömma

Då och då flög några ankor förbi

I det mulna vädret såg de mer ut som silhuetter på bilderna, inte lätt få fram några färger

Svarta gänget är alltid i farten

Hägrar fanns där

Till sist när jag stod där dök det upp en flock om minst 5 kungsfåglar runt mig i buskarna, de brukar inte vara skygga, men knepiga att hinna fånga bland löven, de är kvicka och sitter inte still direkt. Men en bild blev det, en riktig glädjefågel. 

Postat 2019-09-24 16:45 | Läst 1251 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

884 - väder

Idag har det varit väder hemma, ingen körning med skotern, det blev till att baka en rejäl laddning rågbullar.

Postat 2019-09-17 15:31 | Läst 1366 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

883 - upptäcktsfärd

Tog idag skotern till en kompis några mil bort, knepiga vindstötar idag att köra i, skotern och jag väger bara 175 kg tillsammans. Men det är bara att sänka farten, så går det fint. 

Sen hoppade vi in i denna bilen för lite lugn cruising längs med havet på Lister. 

Morris följer alltid med, i baksätet.

Här är båda

Masterna i bakgrunden är för mellanvågssändning, använda några år på 80-talet.

sen en bild på havet som det ser ut i den vik som skiljer Skåne och Blekinge, grunt med lite öar och sten

Ja det var en särdeles vacker trakt och allt det mesta vackra tog jag inga bilder på för vi pratade glatt och hade trevligt, fågelkameran var inte heller med, bara mobilen och lilla Sonyn. Det får bli avbildat en annan gång.

Postat 2019-09-16 19:45 | Läst 1156 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

882 - Stort och smått

Det blir ju lite som en slags dagbok det här, även om jag numera dyker upp sporadiskt. Har mått bättre på sistone, vilket gör att jag sitter mindre vid någon skärm. Startade med att uppfylla en längtan jag haft de senaste åren, när det äntligen såg lite ljusare ut. Så här blev det: http://www.hondamc.com/produkt/nsc110/

Sedan har det hänt lite här hemma också. Igår på morgonen när jag såg ut genom fönstret så glittrade det på grannens tomt, det skall det vara gräs där och det hade inte regnat. Gick och kikade - jaha, vatten strömmade ur marken, läckande ledning. Ringde kommunen, och olika gubbar dök upp, undersökte och kom fram till samma slutsats som mig: Där finns ingen ledning enligt kartorna. Men jag kunde meddela, att det för 50 år sedan hade rivits hus där. Så fram med grävskopan, ledningen borde gå in till mig, men i hålet syntes intet nytt, fyll igen och kontakta chefer för varje beslut, tidsödande. 

Då snart fredagen gått normal arbetstid ut, kom en chef fram till följande beslut: gräv där det läcker! Så in med lilla Volvogrävaren hos grannen. 

Det var ett hårt och farligt jobb i den gropen, djupt blev det till slut och marken var uppluckrad av vatten. Men röret fanns ju där och kunde pluggas, i skymningen kunde alla gå till sitt.

Sen var jag ute med elcykeln för ett par dagar sedan, spanade fågel och fann insekter. Först husspindeln som ute under samma fönster finns där varje sommar. 

Passerade gotlandsfåren

Amiralfjärilar var det gott om i skogen

En något större blomfluga

Trollsländorna trivdes i solgläntor

Fantastisk liten motor de har

Gräshoppor hör jag inte, men det går ju att se dem.

Vet ej vad detta är, någon rovfluga tror jag

Sen blir det spindlar de återstående bilderna

Tack för mig

Postat 2019-09-14 17:18 | Läst 1078 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera