Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Magle våtmark

Då frun skulle till sjukhuset i Hässleholm en stund i dag, körde jag till Magle våtmark när hon var på sjukhuset. Hade inga särskilda planer, mest kolla läget, men hade mobilen i fickan. Tur det, för där fanns mycket att se. Magle våtmark är en samling dammar, sista steget i reningsverket, som fungerar som kvävefångare. Och en annan gång ska jag ha fågelkameran med mig, kunde tagit mängder med bilder där med den. Men mobilen fick duga, den har en svartvitsensor f.ö. så jag använde den. Har lättat upp försiktigt med ljus, bilderna blev lite mörka, annars direkt ur kameran. 

Postat 2022-09-30 19:15 | Läst 777 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

På promenad vid Åhus med inslag av arkitektur

Var och gick med frun lite vid Åhus strand för ett par dagar sedan, vädret var fint. Det blev även bilder av byggnader, det kan ju passa in lite grann och möjligen tangera de arkitektinriktade bloggarna här. Nu vet jag inte ett smack om ämnet arkitektur, men som andra har jag åsikter så klart. Jag vet rätt väl hur man uppför en fungerande villa - skjul m.m. i trä, men det är allt. Promenadkameran fick bli en Olympus PM2 med Panasonic 25 1.7 . 

Först börjar vi här, sommardrömmen verklig som symbolisk - de mångfärgade badhytterna på sandstranden. Det känns som en sorts klassisk byggnad, åtminstone i min tid. 

jag vet inte om hytterna någon gång kommer på marknaden, men kan tänka mig en prislapp som jag gav för huset mitt en gång.

Lite mer högtflygande konstruktioner hade byggts i tallskogen snett över hytterna

någon sort hinderbana ett antal meter upp i luften, den var omfattande, inget för mig längre. 

sedan ner mot den gamla klassiska badstranden i Åhus, där låg hotellet och snabbmatställen, nu är där hyreshus

just detta hus på bilden ovan är klätt med tunna träplattor jag kände på, och blev inte imponerad, fick känslan att väggbeklädnaden inte skulle hålla lika länge som många andra material. Att den färgförändras med tiden är mer tycke och smak. 

på håll ser det ut så här, riktigt fint och praktiskt i övrigt, totalt fri havsutsikt över badstranden, fönster och balkonger. 

åt andra hållet lite annan stil på det hyreshuset, men också fin utsikt och runtom. Bakom husen parkering, i skogen börjar Åhus Camping, en stor anläggning, troligen packat på stranden en vacker sommardag. Tror jag inte skulle ha råd med hyran högst upp, taklägenheten. Gjorde en snabb sökning, 14000 i månaden för 46 kvadrat i detta relativt nybyggda hus. 

framför husen finns bryggan som går en bra bit ut, trevlig att promenera på . 

här är skälet till att många flyttar till Åhus - havet

sen tog jag med den begränsade utrustningen en fågelbild

och en fiskbild

Postat 2022-09-19 16:02 | Läst 674 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Kort promenad i Åhus

En ganska kort promenad då frun gångtränade, ett varv runt spritfabriken. Och jag bar på en kamera. Först ett gammalt fint hus som nyligen renoverats till perfektion, tror det tillhör Pernod-Ricard (trots flaggan) eftersom resten av det stora kvarteret gör det med hela spritfabriken. 

sedan fann jag något som legat där länge, en sarkofag av troligtvis det ursprungliga sarkofagmaterialet i Grekland, sandsten. Ordet sarkofag betyder ju köttätare rakt översatt. Kan det vara där lokala vampyrer sover dagtid?

två båtar med olika däck, det ena vackrare än det andra

när jag ändå var vid kajen gjorde jag lite fisktittning, det är kul att se på fisk

till sist en Åhusbild från ett annat tillfälle, föreställande Korran där jag tagit väldigt många fågelbilder. 

Postat 2022-08-16 17:39 | Läst 467 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

På promenad hos naboen

Nabo är ett skånskt- danskt ord för granne, och för några dagar sedan när den 47:e bröllopsdagen inföll, så var båda friska nog att åka till Dragör, en och en halv timme bort med bil. Dragör är vackert, stilla, inget händer direkt och det enda att göra är att koppla av, äta gott och kanske köpa någon delikatess eller två. Parkera längst ut i hamnen, där finns det plats för både bilar och båtar

där finns också Espersens, med fin utsikt, som bilden ovan, och god mat

promenera upp mot centrum bland andra som också gör just inget, kopplar av

många matställen, fisk finns att få

lilla Panasonic GM1 med 12-35 och 35-100 slinker med utan att märkas

här finns riktiga fiskebåtar (i stark minoritet) som säljer färsk fisk

fortsatt upp mot staden

där strandhotellet välkomnar, notera den vackra flaggan

gatan upp mot torget

och där är ett litet torg, trevligt. I bakgrunden en liten Irma med det nödvändigaste.

i närheten finns ett annat litet torg, som inte verkar användas

skönt att vila i skuggan

Postat 2022-08-15 17:01 | Läst 570 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Där jag går

Det blir bara lite enkla bilder från min vanligaste favoritpromenad nära hemmet, en kort cykeltur dit. Går den gärna någon gång mellan kl 04 och 10. Det är inget böljande vackert klart definierat landskap, inte heller stadsgator, ja det är så olika var människor går. Det går långsamt där, åtminstone det varmare halvåret när det finns liv överallt. Det är ett rörigt område det mesta, sankt och bitvis helt oframkomligt. Börjar då jag kommit ur skogsdungen med alla sångfåglar och fortsätter över ängarna mot dammarna, dessa ängar som ligger till synes döda och iskalla om vintern, sedan på sommaren svävar blommorna över marken med alla insekter och fåglar i luften kors och tvärs. 

dessa bilder är väl vid sådär 06 till 07. Tagna med Panasonic GM1 med Laowa 7,5 2.8. En kombination som inte tynger. Sedan dammarna ja, utgrävda lerhål för ett sedan länge försvunnit tegelbruk, med vallar att gå på där en smalpårig järnväg låg för att frakta leran. 

ganska igenväxt utsikt mot vattnet, till vänster en damm, till höger en större pöl. I vattenkanten till dammen är det ofta fiskar eller fåglar som slinker iväg när jag passerar, men även i pölen till höger såg jag i vattenytan, att ganska stora fiskar fanns där, det blir ett streck av ryggfenan. Synd om dem, på vintern står vattnet över vallar och allt där, så fisk kan bli kvar i pölen när det sjunker, synd om dem, men trevligt för större fågel. Det ligger även en del större träd där i vattenkanten, pileträd, ofta levande och växer där de ligger.

här och där finns fåglar eller insekter

värre är om jag skulle möta flocken med Black Angus kor med kalv på stigen, de kan ha taskigt humör tidigt på morgonen

men det är fridfullt här, göken och alla andra fåglar som hörs, stilla och ostört

i vassarna finns mängder med grågässfamiljer som diskret lever sitt liv, ja åtminstone tidigt på dagen

det stora pileträdet där många olika fåglar gillar att sitta, eller krypa längs barken. Ett stort område för en liten blåmes.

sedan över till en stig utanför Kivik, samma utrustning, men helt annorlunda bilder

Postat 2022-05-26 22:15 | Läst 754 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 31 Nästa