Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

679 - kråkfåglar

Kråkfåglar kan vara underhållande för en del, besvärande för andra. Själv gillar jag att se på dem, vad de gör av den dag som getts dem, just denna dag.     

  Kajor, ett romantiskt par sitter och spanar tillsammans i vårsolen.       Ibland är det bråttom       Något som intresserar?  Är han något att bry sig om?         Utvärderande spaning       En vanlig grå kråka i ruskigt bitande vind, nermulet och snöyra        En råka som dricker. Deras svarta fjäderdräkt blir praktfull i vårsolen. Råkan är en mycket charmig fågel, gör ingen förnär såvida inte 100 råkor bygger bo runt huset.         Kollar in helt lugnt        Finns här något av intresse?       Och vad gör jag idag?       Samlar bomaterial, rätt tid nu.    

Inlagt 2018-03-17 11:52 | Läst 1533 ggr. | Permalink
De tittar allt lite undrande, kråkfåglarna. Härliga bilder!!
Svar från Vibybo 2018-03-17 14:19
Ja, de har väl aldrig sett så ful gubbe, eller fin kamera! Tack!
Kråkfåglar är trevliga, tycker man märker att det är lite extra smarta fåglar dessutom! Dom brukar ofta tala om för mig när det finns Duvhök i närheten.. Synd att det inte finns Råkor här, dom känns lite extra fina, lite som Korpar..
Hälsn!
Lena Holm 2018-03-17 13:01
Hej Jan,
du vet väl att du bara behöver åka till Uppsala för att se råkor. De kan t o m "hänga" några utanför stationshuset om man har tur.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2018-03-17 14:22
Tack Jan, råkan är Skånska slättens karaktärsfågel, finns i stora mängder.
ehrsa 2018-03-17 17:46
Hej! Lena. Vet att jag har sett Råkor någon gång i Uppsala men det är nog rätt många år sen nu.. minns också att jag såg Råkor passera på våren på väg norrut (till Uppsala kanske?) ute på Djurö under min uppväxt. Flera vårar så kunde man se Råkor på marken sökandes efter föda, samtidigt som det fanns Starar intill, vet inte vem av dom det var som flyttade med vem..? Tycker dom är fina i alla fall!
Hälsn!
Kråkfåglar är intressanta och roliga att titta på. Smarta fåglar hela gänget. Jag är ju extra svag för kajorna med sina ljusblå ögon och paret på första bilden går rakt in i mitt hjärta. Råkor har vi i Uppsala de ser coola ut med sina stora näbbar och helsvart dräkt.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2018-03-17 14:26
De är lite speciella utan vaxet, ögonen kommet direkt vd näbbroten. Gillar deras sätt, de har det skånska lugnet. Kajorna har lite olika ögonfärg, jag gillar de isblå bäst. Tack!
Fina bilder, som vanligt Stefan! Dom är verkligen finare på nära håll än på långt håll.
Ha det gott!
//Micke
Svar från Vibybo 2018-03-17 20:29
Tack Mikael, de är jättefina och har ett liv som är intressant att se på.
Råkan har jag försökt få bilder på när jag varit till Uppsala men trotts att dom var många så ville dom inte vara med på bild. Jag har sett råkor även här i Gävle men det är nog bara tillfälliga besök. För många år sedan när man körde förbi vattentornet i Uppsala såg jag vid två tillfällen en helvit kaja.
Sten
Svar från Vibybo 2018-03-17 20:33
Har aldrig hört talas om en helvit kaja. Här kan de om senhösten färga himlen svart. Råkorna är rätt vana vid folk, de äts inte i någon nämnvärd omfattning heller. Förr var det unga pågars jobb att klättra upp i bona just innan ungarna var flygfärdiga. Enligt uppgift från äldre skulle de kokas i mjölk.
Kanonfina bilder på kråkfåglarna, dom är både kloka o roliga att studera! Hils, LO
Svar från Vibybo 2018-03-17 20:35
Just så är det, det är intressanta fåglar. Tack!
Hej Stefan.
Mycket snygg serie.
"De svarta fåglarna" heter alla "Kragefugle" här i DK. Och de har ökat enormt i antal, så nu är det precis tillåtet att expandera jakt för att begränsa antalet - speciellt "Skader" och "Råger".
Jag vet inte riktigt vad jag ska mena om detta.
Med vänliga hälsningar, från Erik.
Svar från Vibybo 2018-03-17 20:39
Tack Erik, det har förekommit kommunal skyddsjakt i svenska städer, men jag tror inte att det blev så lyckat. Själv kallar jag de stora flockarna med blandade kråkfåglar för ''svarta gänget''.