Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

685 - Larus ridibundus

Ju fler vi är tillsammans är nog skrattmåsarnas motto, flocken är nästan som en individ. Nåväl, här togs det bilder på dem för några dagar sedan med start i kallt surväder och slut en stund senare i soligt vinterväder, ja snarast Aprilväder. Här ser ni både äldre med svart huvud, ruggade med fläckigt, och yngre med gulockra i fjädrarna och benen. Dessutom smög en fiskmås in, och skrattmåsarna är egentligen DNA-mässigt ett annat släkte än fiskmåsen. Skrattmåsen häckar från Berings hav till Tivoliparken i Kristianstad där den också kan övervintra i ån, efter vinterflytten norrifrån.    

                   

Inlagt 2018-03-22 13:54 | Läst 1090 ggr. | Permalink
En fin liten familj av måsar, visste inte det där med att de inte är så nära släkt. // Jörgen
Svar från Vibybo 2018-03-22 16:23
Tack Jörgen, det är ganska nytt. Linnés uppdelningar byggde ju på utseende, och när det nuförtiden kontrolleras med DNA så stämmer det inte alltid längre. Undrar hur länge till de latinska namnen kommer att ha giltighet?
Skrattmåsen är iaf en mås man känner igen, annars så kan det vara svårt med alla måsar och trutar också, jag har hamnat fel många gånger. Sista bilden med speglingen var extra fin
Svar från Vibybo 2018-03-22 16:27
Tack Peter, solsken kan ge mer anslående bilder. Håller med dig om ffa trutarna, ja artbestämningar rent allmänt kan vara knepigt. Å andra sidan tar jag inte så förskräckligt hårt på det, är mer livsnjutare än artjägare, som idag när gässen markerade sina revir mot varandra, en del far rundor och söker bostad, brukar se och ffa lyssna för att utröna vem som är han och hon genom att lyssna på satsmelodin och så.
Skrattmåsar kan vara väldigt roliga att titta på, i synnerhet då det håller på med parbildning och bobygge. Fint att se de olika "varianterna" på dina bilder. Jag fick förklara för ett par i Stockholm, vid matflotten, att det fanns skrattmåsar med nästan helt ljusa huvuden. Jag gillar också dina närbilder.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2018-03-22 21:22
Tack Lena, fåglar kan ändra utsende ganska mycket.
Skrattmåsar brukar höras på långt håll, tom jag. Har för mig att för ett antal decennier sen var skrattmåsen vanlig i inlandet, i varje fall i mellansverige där jag håller till men sen gick tillbaka igen. Kan det stämma?/ Björn T
Svar från Vibybo 2018-03-23 08:35
Jo. de är väldigt sociala och inte direkt tystlåtna, tack Björn!
Skrattmåsarnas skri påminner nästan om vildvittrorna i Ronja rövardotter.

Hälsar
Eva
Svar från Vibybo 2018-03-23 08:36
Kanske de hade vridit till det ljudet lite, låter inte otroligt alls. Tack!
Det brukar vara ett vårtecken så gott som något när skrattmåsarna anländer till Lindesberg, men de är nog försenade liksom det mesta här. Förra året tog jag några bilder på de första som anlände.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2018-03-23 08:38
Ja Stig, försenat är allt. Gässen här har revirbråk på isen, det är inget öppet vatten där de häckar. Och 10-dygnsprognosen ser ganska oförändrat ut. Tack!