Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

842

Var ute och cyklade ner till sjön för en kort vårspaning, har något hänt i fågelvärlden? Blött var det, iskall blåst men åtminstone hade regnet slutat och grusvägen var inte alltför mjuk. Men det spelar ingen roll med vädret, det är alltid härligt att ut och spana. 

Stod vatten på ängarna, men tofsviporna såg jag inte, de hade dragit upp till Dalarna redan. Lärkor fanns här däremot, såg 8 stycken, men bilder blev det inte för när jag stannade cykeln så försvann de direkt. En havshörn blev det likadant med. 

Klättrade upp i fågeltornet för att se på utsikten och fåglarna. Och aktivitet fanns det.

Ålakråkor på väg

Och sångsvan, men de är ju häromkring hela året om det är mildväder. 

De vitkindade gässen fanns i mängder, vet inte hur många hundra. men vårkänslor hade de helt klart. De har samma beteende vår och höst när de flyger runt i mängd. 

Under tiden jag sitter här och skriver detta noterar jag att det är rena Aprilvädret ute, omväxlande regn och sol. 

Om fåglar flyger lågt över vatten ökar bärkraften med minskad energiåtgång. Lite mjuka är de i bild, 1/640 sekund är alldeles för lång slutartid. 

Här kom några andra gäss

Skulle kunna vara sädgås. 

Men nu blir det lite svartvita varianter från dagens bilder, landskapet kan se lite mer dramatiskt ut då. 

Aprilväder över sjön

Samma motiv som första bilden i bloggen

Det normala landskapet här.

Inlagt 2019-02-19 14:08 | Läst 1644 ggr. | Permalink
Ser lugnt och stilla ut men det är väl ett kacklande hela tiden med alla gäss. Fin dramatik i dom sv/vita bilderna..
Mv/Gunte..
Svar från Vibybo 2019-02-19 14:51
Tack Gunte, blåsten dämpade gässen läten något, men visst hördes de! Det är ganska lugnt för det mesta hemma, men då och då kommer vindstötar som får huset att knaka.
Tredje bilden från nedan med den dramatiska himlen gillar jag. Några fina med mängder av vitkindade gäss också, såg att de har börjat samlas i Vomb nu. Ålakråka har jag aldrig hört, men jag ser att det är en skarv, är det någon skånskt tro? Du har inte sett någon trana än, första har visst kommit till Hornborgarsjön
Svar från Vibybo 2019-02-19 15:29
Tack Peter, möjligen har en hel del flyttfågel passerat mig förbi det lilla närområde jag vistas i. Tyvärr kan jag inte bevaka det utomhus så mycket. En del arters förtrupp stannar ju inte här utan flyttar snabbt vidare norröver. Ålakråkan (försvenskad form av det skånska namnet) är skarven, det lokala namnet på fågeln. Några tranor har jag inte sett eller hört passera över huset, det är bara gässen, och de är omöjliga att missa då de stryker över taket med ljudligt kackel.
Erik Madsen 2019-02-19 19:46
Hej Peter.
Ålakråka - vi har også en gammel betegnelse for Skarven på dansk - Ålekrage !
Sikkert fordi den stjal ålene fra fiskerne ?
Mvh. Erik/DK.
Tyckte jag såg många fåglar i går men det var fler här.....Jättefint! Kustlinjen, eller riktigare strandområdet, är väl perfekt för många fåglar. Och så många vitkindade gäss, dom tycks öka i antal år efter år! Mycket fina bilder, också dom utan fåglar, bara med ljus och himmel, hav och strand. Mycket vackert!/ Björn T
Svar från Vibybo 2019-02-19 18:31
Tack Björn, det lite ruggiga aprilvädret gör sig bra i bild har jag märkt, speciellt svartvitkonverterat. De här våtmarksorådena med kustlinjen närhet drar mängder med fågel vår och höst. Och du har helt rätt om de vitkindade, de började komma i antal för en 15 år sedan, och sen har de ökat enormt.
Det ser t.o.m. kallt och ruggigt ut här.. men ändå en hel del fågel, fast så brukar det ju vara när man är nära kusten! Visst ser det ut som Sädgäss dina lite mörka gäss, Grågäss har ju så mycket mer orangea och ljusare näbbar!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2019-02-19 18:41
Grågäss såg jag inte mycket av, de vitkindad konkurrerar och grågässen har fått dra sig mot dammar och liknande. Men de kommer snart tror jag, gillar att stå och se och lyssna på dem, de verkar prata med varandra. En del andra sjöfåglar på väg mot kallare hav norröver såg jag, men bilderna blev suddiga. De nordliga arterna brukar dra förbi mycket tidigt. Och kallt var det idag, vindstötarna kändes genom kroppen trots vindtäta kläder.
Hej Stefan.
Det var dejligt at hør, at du er kommet ud på el-cyklen ?
Viben er gået voldsomt tilbage i DK - suk suk. Det var en af min yndlingsfugle, da vi havde sommerhus.
Vi har også haft forårsvejr her med sol, regnbyger og sol igen - op til 10 + grader.
Jeg gillar din s/v bilder med den dramatiske himmel.
Mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Vibybo 2019-02-20 09:56
Jo så var det Erik, eldrift hela vägen på cykeln, blöt grusväg är tungt att trampa på. Det var värt det att komma ut, även om det kändes mycket efteråt. Att känna frisk luft är en befriande känsla. Denna dag, onsdag är det mest mulet, men solen börjar komma fram. Skall se till en god väns hus idag, han är bortrest, sparar krafterna tills dess. Tack Erik för ditt svar.
Många härliga bilder med vårkänsla i! Min favorit blir absolut "aprilväder" - magisk!

Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2019-02-20 09:58
Tack Bjarne, det är utsikten tvärs över sjön från fågeltornet, härlig utsikt där man kan stå länge.
Tack för en trevlig rapport om fågellivet där nere hos dej. Mycket fina speglingar i vattnet och den svartvita dramatiska bilden (tredje från slutet) blir absoluta favoriten.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2019-02-20 10:04
Tack Lena, kom på att en del lokala fåglar som ormvråk, kråkfåglar, sparvar, fasan och stork nämnde jag inte. När jag cyklade hem och passerade ett tätt buskage flög en ormvråk upp några meter vid sidan om framhjulet, vi blev lika överraskade båda. I trädgården är fågellivet ganska trist nu när det är plusgrader och vårkänslor i fågellivet, de har annat att fundera på. Enda nytillkomna är ringduvan som brukar häcka här.
Många fina bilder med både fågel och landskap och bilderna 5 och 6 är häftiga med sin mängd av gäss samt bild 3 nerifrån med de regntunga skyarna gillar jag.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2019-02-20 10:06
Tack Stig, det är bara ett litet utsnitt av alla gässen i de bilderna, det är verkligen många av dem nu. Svartvitbilder är kul att göra ibland, oftast kan de alldagliga motiven, som vädret här, vara det bästa, utan att blanda in för mycket.