Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

881 - i hemmets närhet

Nu har jag inget storartat att rapportera, men har det oförtjänt bra här hemma, det är bra nog. Lite bilder blir det ibland, men mest blir det att njuta av livet. Startar med en bild på en blå ros mot det gula garaget, passar bra då sorten heter "Wellcome home".

Persikoskörden är god. Tyvärr börjar det största trädet med den godaste frukten att bli gammalt, grenarna knäcks. Men just detta träd är i sina bästa år. 

När jag stod vid en hög häck kom denna lilla krabaten plötsligt ut på en gren

Men vad är det för sak på ryggen? Parasiterande svamp? eller skall den vara så?

I går tog jag en cykeltur utanför byn, såg väldigt få fåglar, men stannade cykeln i skogen, smög ut mot ängen på stigen för att spana på tranor, men - nej. De hade flyttat på sig strax innan. Kan man inte få syn på något spännande uppåt, får man se nedåt, och där precis till höger om foten låg en tom honungskaka, och fler i närheten. Vilket djur vågar plundra honung från bin? funderade jag på, men hade inget svar. Ett stort bo måste det ha varit. 

Sen såg jag alldeles till vänster om foten, där var en håla grävd, kikade ned, och fy! Dags att omedelbart cykla vidare. Vet av erfarenhet hur det känns att klampa in i ett jordgetingbo, som att bli beskjuten med en svärm pistolkulor, och sen svullnaden efter, inte bra. 

En 500 meter bort körde en bonde med tallriksharv, och när storkarna tröttnat på att plocka godsaker där, så ger de sig iväg. Tog denna bild med minsta fokuspunkt, och lyckades träffa i luften, men fågeln är ju ganska stor. 

Landskapet kan kallas pastoralt

På en elstängselpinne satt denna figur,den  höll avstånd så bilden är rejält förstorad. Annars höll sig fåglarna borta. Påminner om ung törnskatehona.

Sen blev det till att syna detaljer i omgivningen för att finna motiv, spindlar är alltid kul. 

Just denna arten är vanliga nu.

Den röda trollsländan

Till sist ett envist ogräs i trädgården, ute i naturen blommar den fint nu - snårvindan. Den är en kosmopolit och tillika en av Sveriges vanligaste slingerväxter. 

Inlagt 2019-08-28 14:02 | Läst 1479 ggr. | Permalink
Du hittar alltid mkt fint i din trädgård och bra bilder blir det! Blå ros har jag nog aldrig sett, inte persikoträd heller för den delen! Snårvinda däremot har jag sett alldeles för mkt av........Ha det så bra därhemma! Hälsningar/ Björn T
Svar från Vibybo 2019-08-28 20:17
Tack Björn, snårvindan är en riktig överlevare. Det är en bra trädgård där jag har det oförtjänt bra.
Vilken häftig ros, aldrig sett något liknande. Så fin.
Jordgetingar är inte kul att få på sig. Minns att vår tax som vi hade när jag var liten trampade ( eller nosade ) ner i ett jordgetingbo och pappa fick bära hem henne i ryggsäcken.
ing-marie
Svar från Vibybo 2019-08-28 21:40
Tack Ing-Marie! Den är nog inte vanlig den rosen, fann den av en tillfällighet. Har också ett barndomsminne gällande hund, tror jag var en 4-5 år när morfars gråhund kom hem från skogen med röd päls, helt sönderriven, vi pysslade om den och så fick den ligga framför vedspisen tills den hämtat sig, det tog lång tid. Vi tror den hade stött på lodjur.
Hej Stefan.
Du har mange flotte motiver i din nærhed. Og du formår at fange dem - super.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Vibybo 2019-08-28 22:14
Tack Erik, jag tar bilder på det som finns i min närhet, och i trädgården är där alltid något.
En fin blandning bilder, nä i ett getingbo ska man nog inte trampa. Jag fick en ganska bra skörd med persikor på vårt lilla träd med bara 3-4 små grenar, våra persiskor vara mogna för en månad sedan
Svar från Vibybo 2019-08-29 08:51
Tack Peter, om 5 år har du lite mer att skörda, träden trivs bra i det skånska klimatet. Har bara 2 träd spaljerade, det är bättre att spaljera än när de står fritt för det ger mer frukt och grenarna bryts inte så lätt.
Du bor mitt i paradiset , fint o härligt! Må gott, LO
Svar från Vibybo 2019-08-29 08:53
Ja, det har känts så de sista veckorna, rent oförtjänt bra. Tack ska du ha!
Här får vi ett fint bildsvep av lite av allt och med kanonresultat, Spindlarna och den Blodröda Sländan gillas, och att få se en Blå Ros var en överraskning.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2019-08-29 10:36
Tack Stig, har planterat den blå rosen i grus och makadam, rosor växer ju naturligt i karg terräng, och det blev ett bra resultat, den trivdes. Den är väldoftande också.
Unikt med en blå ros, vacker var den och ovanlig för mig.
Egna persikor är det inte så många som är bortskämda med.
Svar från Vibybo 2019-09-07 23:03
Tack Margareta, här levs det ett gott liv bland all växtlighet. Den blå rosen trivs och är nog en och en halv meter nu.
Hej på dig!

Fågeln på bild är en buskskvätta. Den ser väldigt fräsch ut i dräkten så jag tolkar det som att det är en årsunge, alltså född nu i sommar.

Ha de gott!

Daniel
Svar från Vibybo 2019-09-17 20:17
Tack Daniel, de håller till där i lämplig terräng - betesmark med buskar runt och dike i närheten, de har varit där i månader samma grupp.