Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Bilder på solen

Visserligen har det varit sol hemmavid i dag, något otippat, men dessa bilderna är tagna för en månad sedan. Man ska kanske inte ta bilder rakt på solen, men det är svårt att låta bli när solen inte är så stark, utan man kan se rakt på den. Det är en fortsättning på soluppgångsbilderna från i går, men nu är solen själv själva objektet. Tog f.ö. en kort promenad vid havet i dag, helt vindstilla och endast lite gräsand, grågås och storskarv på långt håll. En enstaka mås passerade, och någon falk, också långt bort. Ovanligt dött kort sagt.

Kristianstadsslättens pastorala (taket på en grisfabrik nere till vänster) miljö, solen just över horisonten.Solen kan göra ett virrvarr av grenar till något specielltoch med lite dis göra landskapet till en målningeller som ett japanskt träsnitt?eller linoleumtryckenkelt grafiskt. Kastade den skarpa bilden, behöll den lite suddiga. kan ljusmåla det tristaste träd.

Inlagt 2016-10-26 15:39 | Läst 1465 ggr. | Permalink
Nej, titta på solen ska man nog inte utom när den är lagom skymd, som i det här fallet. Härligt ljusspel över tak och genom grenar!

För att vara beredd vid solförmörkelser och andra evenemang, nu senast i våras när Merkurius klämde sig in sig mellan jorden och solen har jag ett hemmabyggt solfilter jag trär över objektivet. Det funkar förvånansvärt bra. Filtret är ett enkelt papprör där jag i ena änden har limmat en speciell folie.
Svar från Vibybo 2016-10-26 16:23
Tack Sture! Oftast fungerar de enkla uppfinningarna väldigt bra.
Solen piggar upp verkligen när den varit borta länge här runt Stockholm! Fina bilder blev det också!
Svar från Vibybo 2016-10-26 18:09
Tack så mycket Dan!
Fina bilder tycker jag! Ska nu leta reda på gårdagens.
Svar från Vibybo 2016-10-26 18:59
Mycket tack Måns!
Måns H 2016-10-27 17:27
Har tittat runt på din blogg och gillat mycket! Dom här solbilderna är nåt alldeles extra, inte minst den första som också har ett vindkraftverk ;-)

Beträffande att ta bilder med solen i bild så tror jag på viss försiktighet. Om sig själv, inte titta på solen direkt. Beträffande sensorn hinner inget hända med en vanlig SLR och exponeringstid på nån tusendels sekund. Med Live View skulle jag ta det försiktigare, särskilt med stativ då bilden av solen på sensorn står still.
Svar från Vibybo 2016-10-27 18:21
Tack Måns. Är i sängen i dag, men i morgon ska jag försöka komma upp och publicera något ur lagret.
Fina bilder Stefan! Gillar den första lite extra! :) /Tommy.
Svar från Vibybo 2016-10-26 21:18
Tack Tommy!
Alldeles utmärkt fint!
Svar från Vibybo 2016-10-26 21:18
Mycket tack!
Enkelt och jättesnyggt, du är uppfinningsrik! Strålande vackra bilder.! Har föregen del varit försiktig med att fota solen, har tänkt att den kanske kan bränna sänder dom träffade pixlarna på sensorn? Här har du fotat , med tele rakt in i solen förstår jag. Finns det ingen risk för sensorn om man står där och fokuserar några sekunder för länge - jag vet ju hur brännglas funkar....../ Björn T
Svar från Vibybo 2016-10-26 21:59
Tack Björn, även om jag passat på när solen verkat svagare, har det ändå känts en liten oro i magen över bränd sensor. Har dock inte sett tecken på det, så svag sol verkar inte skada. Och fantasi har jag, det har förgyllt min tillvaro många gånger.
Enkelt och jättesnyggt, du är uppfinningsrik! Strålande vackra bilder.! Har föregen del varit försiktig med att fota solen, har tänkt att den kanske kan bränna sänder dom träffade pixlarna på sensorn? Här har du fotat , med tele rakt in i solen förstår jag. Finns det ingen risk för sensorn om man står där och fokuserar några sekunder för länge - jag vet ju hur brännglas funkar....../ Björn T
Tack för en härlig dos sol. Jag hinner inte ut medans den visar sej och det har heller inte varit särskilt mycket på sistone.
HÄlsningar Lena
Svar från Vibybo 2016-10-27 15:10
Tack Lena, minns hur det var när jag jobbade dagtid, mörkt alltid. Är inomhus med feber idag, och ser på solen genom sovrumsfönstret.
Vilka härliga solbilder Här har det varit regn men någon solglimt har det varit men inte så fin sol Ha en fin kväll : ) // Gert
Svar från Vibybo 2016-10-27 19:25
Tack Gert! Har noterat då jag passerat Vittsjö, att där regnar mer än hemmavid, men vackert är det att pausa vid.