Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Blandar korten i växtligheten

Här kommer lite blandade bilder, som var aktuella för några veckor sedan. Möjligen finns här ett tema - växtlighet. Ja, och ljus.

En lilja, där de gula pollenställningarna ligger inom skärpedjupet, men ändå inte blir skarpa hur jag än gör. Säkert kamerans sensor som inte klarar sin uppgift. För än så länge är ögat överlägset, åtminstone oftast. Ett enkelt grässtrå med atmosfärRos i höstljusSamma här, morgonhöstljus. Skönheten lite fläckad på ytan, bladen lite naggade i kanten.Sol, löv, skuggor. Nog med intryck för att hålla mig nöjd. Mer behövs inte. Kanske lite vind och fågelsång också. Samma sak: löv som syns direkt, och de som syns indirekt genom skuggans skvallerClematis i tidigaste morgonljuset. Den klättrar som en krona i plommonträdetSe där, en snart mogen persika. Jag kan märka om den är mogen på två sätt 1) klämma mycket försiktigt, ger den efter? eller 2) har någon fågel eller insekt tagit för sig? De är duktiga på att veta just när frukt är mogen, utan att klämma på den. Stockrosen, en karaktärsväxt i Skåne och Danmark, speciellt vid gårdsplaner med kullersten. En platt del av klotet. Här rinner Helgeån (Helga å), och just detta vatten kallas Hammarsjön. Finns olika uppgifter på djup, från 0,8 till 1,5 och 2,5 som djupast. Igenväxningen verkar ha minskat, och fisken också minskat, vattnet blivit brunare, humusrikt. Ytan varierar alldeles väldigt med årstiden, från sommartorkan till våren då från ena sidan vårregn med snösmältning från småländska höglandet fyller från ena hållet, och kraftig ostlig vind trycker upp havet från andra hållet. Vid dessa tillfällen syns tydligt varför äldre bebyggelse ligger där de gör, just på kanten av 100årsöversvämningen. Men staden Kristianstad skulle dränkas utan sina vallar. Sjön skulle nog hetat sel norröver. 

Inlagt 2016-08-30 10:58 | Läst 1795 ggr. | Permalink
Grässtrået är en fullträff i min smak!
Svar från Vibybo 2016-08-30 11:18
Tack, mitt mål var att fånga in atmosfären runt det, sedan gjorde jag en lätt förstärkning av densamma.
Väldigt mycket tack!
Rosorna blir väldigt vackra med den mörka bakgrunden.
Oh, så härligt att kunna plocka sin egen persika !
ing-marie
Svar från Vibybo 2016-08-30 22:15
Tack Ing-Marie! Det är det, och de är bra mycket godare än de i butiken. Men helt slut om 2 dagar, sen blir det inte fler i år. Till rosorna tycker jag morgonljuset är bäst, helst en ljusglimt på rosen mot en mörk skugga bakom.